Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ayın karşılığı hisse senetleri ve payları elden çıkaracaklar dikkat! PDF Yazdır e-Posta
23 Ağustos 2013
Image

6762 sayılı Eski TTK’ nın 404’üncü maddesinde, “Ayın karşılığı olan hisse senetlerinin şirketin tescilinden itibaren iki yıl geçmeden başkalarına devri hükümsüzdür. 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 19 uncu maddesine göre yapılacak bölünmelerde bu hüküm uygulanmaz” hükmüne yer verilmişti. Bu düzenlemeye 6102 sayılı TTK’ da yer verilmemiştir.

Yine 6762 sayılı Eski TTK’ nın 520’nci maddesinin üçüncü fıkrasına göre de, ortağın koymayı taahhüt ettiği sermaye ayın ise, payını şirketin kuruluşunu takip eden üç yıl içinde başkasına devredemiyor idi. Bu düzenlemeye de Yeni TTK’ da yer verilmemiştir.

6103 sayılı Kanunun 2’nci maddesine göre, TTK’ nın yürürlüğe girdiği tarihten önce meydana gelen olayların hukuki sonuçlarına, bu olaylar hangi kanun yürürlükte iken gerçekleşmişlerse, o kanun hükümleri uygulanacaktır. Yeni TTK yürürlüğe girdikten sonra meydana gelen (1 Temmuz 2012’den itibaren) olaylara Yeni TTK hükümleri uygulanacaktır.

Bu durumda 1 Temmuz 2012 tarihinden önce ayın olarak konulan sermayenin devri nasıl olacaktır?

6762 sayılı Eski TTK’ nın 303 ve 508’inci maddeleri uyarınca ortaklar tarafından kuruluşta veya sermaye artırımında, ayın olarak konulması taahhüt edilen sermaye karşılığı paylar anonim şirketlerde 2 yıl, limited şirketlerde 3 yıl devredilemeyecektir. Dolayısıyla, 1 Temmuz 2013 tarihinden önce ayın karşılığı sermaye artırımında bulunulmuş ise ve 1 Temmuz 2012’den itibaren devir düşünülmekte ise 2 yıllık ve 3 yıllık süreler geçerli olacaktır. Örneğin, 1 Haziran 2012 tarihinde ayın karşılığı hisse senedi veya payı elde edilmiş ise anonim şirket hisseleri en erken 1 Haziran 2014’ten itibaren ve limited şirketler için ise 1 Haziran 2015’ten itibaren devir mümkün olabilecektir.

Yeni TTK’da ayın karşılığı olan hisse senetleri ve payların devrine ilişkin 2 ve 3 yıllık süre şartı olmamakla birlikte 6103 sayılı Kanunun 2’nci maddesi gereği 2 ve 3 yıllık süre şartı aranmaya devam edilecektir.

1 Temmuz 2012 sonrasında ayın karşılığı olarak hisse senedi ya da pay elde edilmiş ise bu senetlerin ve payların devrinde 2 ve 3 yıllık süre şartı aranmayacaktır.

Eski TTK uyarınca gerçekleşmiş olan bölünme, birleşme ve tür değiştirmelerde 2 ve 3 yıllık süre şartı aranacak mıdır? 

Eski TTK hükümlerine göre gerçekleşmiş olan birleşme ve bölünmede devralan şirketlerin, tür değiştirmede yeni türdeki şirketlerin sermaye paylarının devri ise süre yönünden herhangi bir sınırlamaya tabi olmayacaktır.

Konu hakkında tereddütler hasıl olmuş ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da Ticaret Sicili Müdürlüklerine gönderdiği yazıda bu doğrultuda görüş bildirmiştir.

Sonuç olarak bölünme, birleşme ve tür değiştirmelerde ayın karşılığı elde edilen hisse senetleri ile payların elden çıkarılmasında süre şartı bulunmamakta iken diğer hallerde anonim şirketlerde 2 ve limited şirketlerde 3 yıllık süre şartı aranmaktadır.   Ekrem Öncü

http://www.thelira.com/yazar/31/ekrem-oncu/2481

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.