Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Geçici İşgöremezlik Ödeneklerinin İşverenler Tarafından SGK Adına Mahsuplaşma Suretiyle Ödenmesine İlişkin Bilgisayar Programının İşletime Alınması Hakkındaki SGK Genelgesi Yayımlandı PDF Yazdır e-Posta
19 Ağustos 2013
Image

Geçici işgöremezlik ödeneklerinin toplu iş sözleşmesi yapılan işyerleri ile kamu idarelerinin işverenleri tarafından sigortalılara ödenerek prim borçlarından mahsup edilmesine ilişkin 2013/33 Sayılı SGK Genelgesi 19 Ağustos 2013 tarihinde yayımlanmıştır.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 18 inci maddesinin altıncı fıkrasında; “Geçici iş göremezlik ödenekleri, toplu iş sözleşmesi yapılan işyerleri ile kamu idarelerinin işverenleri tarafından Kurumca belirlenen usûl ve esaslara göre Kurum adına sigortalılara ödenerek, daha sonra Kurum ile mahsuplaşmak suretiyle tahsil edilebilir.” şeklinde,

Yine, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin “Geçici İş Göremezlik Ödeneğinin Ödenmesi” başlıklı 40ıncı maddesinin 7. Fıkrasında “Kamu idarelerinde Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalışan sigortalılar ile toplu iş sözleşmesi yapılan işyerlerinde çalışan sigortalılara ödenecek geçici işgöremezlik ödeneği, yapılacak protokol ile sigortalılar için Kuruma ödenecek sigorta primine mahsup edilmek üzere, işverenleri tarafından Kurum adına sigortalılara ödenebilir. İşveren tarafından sigortalıya geçici iş göremezlik ödeneğinin ödenmesi hâlinde, işverenin; geçici iş göremezlik ödeneğinin sigortalıya ödendiğini gösterir ödeme belgesinin Kuruma ibrazından sonra, Kurum tarafından hesaplanarak bulunacak geçici iş göremezlik ödeneği toplamı, işverenin Kuruma olan borcuna, borcun olmaması halinde ise ilk prim borcuna mahsup edilir. İşyerinin kapanmış olması halinde ise iade edilir.” şeklinde düzenleme yapılmıştır.

SGK’nın 2013-33 sayılı Genelgesine göre, toplu iş sözleşmesi yapılan işyeri işverenleri ve kamu idareleri işverenleri tarafından sigortalılara ödenen geçici iş göremezlik ödeneklerinin prim borçlarından mahsup edilmesi suretiyle tahsil edilmesine imkan sağlayan bilgisayar proğramı işletime açılmıştır.

Geçici işgöremezlik ödeneklerinin SGK ile mahsuplaşma suretiyle sigortalılara ödenmesi uygulaması, işverenler açısından bir zorunluluk olmayıp, sadece toplu iş sözleşmesi yapılan işyerleri ile kamu idarelerinin işverenleri istemeleri halinde bu uygulamadan yararlanabileceklerdir.

Buna göre, mahsuplaşma imkanından yararlanacak olan söz konusu işverenlerin; öncelikle genelgenin ekindeki protokolü Sosyal Güvenlik Kurumu ile karşılıklı olarak imzalamaları ve SGK tarafından da sisteme gerekli tanımlama işleminin yapılması gerekmektedir.

İlgili tanımlamaların yapılmasından sonra Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri/Sosyal Güvenlik Merkezlerindeki kısa vadeli sigortalı servislesleri tarafından E-Ödenek programından geçici iş göremezlik ödemeleri ile ilgili işlemleri tamamlanacak ve ödeme emri belgesi oluşturulacaktır.

Mahsup talebinde bulunacak işverenlerin ise işveren modülünde sigortalılara ait istirahat raporunun sona erdiği tarihte veya ay sonlarında, banka kanalıyla veya ücret ile birlikte ödeneklerin ödendiğini gösteren makbuzları Çalışmadığına Dair Bildirim Giriş ekranından kurum sistemine tanımlamaları gerekmektedir.

Ödeme Emri Belgesi ile işveren tarafından girilen ödeme bilgilerinin karşılaştırılması suretiyle sistem tarafından sorgulama yapılacak ve makbuz bilgisi yapılan kişilerin ödemeleri MOSİP tarafından tahakkuk döeneminin bittiği tarihten (kamu işyerleri için sonraki ayın 7’si, özel işyerleri için sonraki ayın 23’ü) sonraki ilk gün protokol imzalayan işverenin cari ay prim borcuna, cari ay prim borcunun bulunmaması halinde bir sonraki ay tahakkuk edecek prim borcuna mahsup edilecektir.

İşveren tarafından geçici iş göremezlik ödeniğinin ödendiğini kanıtlayan makbuz bilgisi bulunmayan kişilerin geçici iş göremezlik ödenekleri ise ödenmek üzere Ziraat Bankası’na gönderecektir. pwc

Konuyla ilgili SGK Genelgesine aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.