EV, arsa, büro, yazlık ya da arazisi olan, yaklaşık 22 milyon vatandaşı ilgilendiren, emlak vergisi ödemeleri, 1 ve 2 Mart günlerinin tatile rastlaması nedeniyle, dünden itibaren başladı.
Emlak vergisi, iki eşit taksitte ödeniyor. Birinci taksit Mart, Nisan ve Mayıs ayı içinde, ikinci taksiti de Kasım ayı içinde ödenecek. İsteyenler, Mayıs ayı sonuna kadar verginin tamamını da ödeyebilirler.
2008 VERGİSİ KAÇ YTL?
2008 yılında ödenecek emlak vergisi ve Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı, 2007 yılında ödenenin aynısı olmayacak. Ancak, vergilerde ciddi bir artış da yok.
2007 yılında ödenen vergiler, yeniden değerleme oranının yarısı kadar yani "yüzde 3,6 oranında" arttı. Gayrimenkullerin değeri, emlak vergisi ve tapu harcına esas olan asgari değer yönünden, 2008 yılında yüzde 3,6 arttı. Buna bağlı olarak;
1) 2008 yılında ödenecek emlak vergisi,
2) 2008 yılında, emlak vergisinin yüzde 10’u oranında ödenecek Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı,
3) 2008 yılında satılacak gayrimenkullerin, tapu harcına esas tutulan, emlak vergisi asgari değeri, yüzde 3,6 oranında arttı. Emlak vergisi oranları, tabloda gösterilmiştir.
EMEKLİ, İŞSİZ VE EV HANIMLARI
2008 yılında, Türkiye sınırları içinde, brüt alanı 200 m2’yi aşmayan bir konutu olan
- Emekliler,
- İşsizler,
- Ev hanımları,
- Özürlüler,
- Gaziler,
- Şehitlerin dul ve yetimleri,
Emlak vergisi ödemeyecekler. Hisseli dahi olsa, iki ya da daha fazla konutu olanlar, tüm konutları için emlak vergisi öderler.
Emekliler (emekli aylığı dışında), işsiz ve ev hanımları, herhangi bir gelirlerinin olması halinde, sıfır oranlı emlak vergisi avantajından yararlanamayacaklar. Ancak, yıllık tutarı 19 bin YTL’yi geçmeyen menkul sermaye iradı gelirleri, sıfır oranlı emlak vergisi avantajından yararlanmaya engel olmayacak.
Hisseli eve sahip olanlar, sıfır oranlı emlak vergisinden, hisseleri oranında yararlanırlar.
ÖZELLİKLİ DURUMLAR
Sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabilmek için, konutta bizzat oturma koşulu aranmıyor. Bu nedenle, sahip oldukları tek konutu kiraya verip, kendisi kirada oturanlar da (emekliler, işsizler, ev hanımları, özürlüler), gerekli koşulları taşımaları halinde, sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabilecekler (Bkz. Maliye Bakanlığı’nın, 31 Aralık 2003 Tarih ve 25333 (3. mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan, 38 No.lu Emlak Vergisi Genel Tebliği 3/a bölümü. Not: Gerek bu tebliğ gerekse özürlülerle ilgili 47 No.lu tebliğ ve ilgili diğer tebliğler için Bkz. www.yaklasim.com).
Birden fazla konutu olanların, bu konutlarından biri için sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanmaları, mümkün değil. Aynı şekilde, ara sıra dinlenmek amacıyla gidilen yazlık ya da dağ evi gibi konutlar da sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanamaz.
Gayrimenkulün intifa hakkına sahip olanlar, emlak vergisini kendileri ödemek zorundalar.
2008 yılı içinde gayrimenkul alanlar, 2008 yılına ilişkin emlak vergisini ödemeyecekler. Ancak, 2008 yılı sonuna kadar, ilgili belediyeye "Emlak Vergisi Bildirimi" vermeleri gerekiyor.
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/8366713.asp?yazarid=82 |