Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çalışma Bakanlığı, patronlara iş güvenliği mektubu gönderiyor PDF Yazdır e-Posta
30 Ağustos 2013
http://cdncms.zaman.com.tr/2013/08/30/isci.jpg

Türkiye’de iş güvenliği sorun olmaya devam ediyor. Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre günde yaklaşık 190 iş kazası meydana gelirken bu kazalarda her gün 4 kişi hayatını kaybediyor.

İş kazalarının önlenebilmesi için harekete geçen Çalışma Bakanlığı, işverenleri bilinçlendirmek için seferberlik başlattı. Bakanlık, 10 kişiden fazla çalışan bulunan 211 bin işverene, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile iş güvenliği konusundaki sorumluluklarını hatırlatan mektuplar yollayacak. TOBB, TİSK, sanayi ve ticaret odaları ile 179 Organize Sanayi Bölgesi (OBS) müdürlüğüne de bakan imzası ile mektup gidecek. Ayrıca OSB yetkilileri ile Ankara’da bir araya gelinecek. Büyük şehirlerde de ticaret ve sanayi odaları ile de toplantı düzenlenerek iş sağlığı ve güvenliği kanunu ile işverenin sorumluluğu anlatılacak.

    İş kazası sayısı yıllar içinde azalış eğilimi gösterirken bu kazalarda ölen kişi sayısının sürekli artması, iş güvenliği tedbirlerinin önemini ortaya koyuyor. Çalışma Bakanlığı verilerine göre 2002’de 72 bin olan iş kazası sayısı, 2011’de 69 bine geriledi. Buna karşın iş kazalarında ölen kişi sayısı 2002’de 872 iken 2011’de yaklaşık iki katına çıkarak 1.700’e ulaştı. İş kazaları nedeniyle Türkiye’nin yıllık kaybı 7 milyar TL. Kazaların yüzde 98’i de önlenebilir kazalardan oluşuyor. İş kazalarının önlenmesi başta olmak üzere pek çok düzenleme öngören İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, yıl başında yürürlüğe girdi. Yasa ile işyerlerinde risk değerlendirme zorunluluğu, acil durum planlarının hazırlanması, tahliye planının yapılması, çalışanların eğitilmesi, çalışan temsilcilerinin belirlenmesi gibi yükümlülükler getirildi. Kanunun 50’den az çalışanı bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde işyeri hekimi ile iş güvenliği uzmanı çalıştırılmasını öngören maddesi ise 6 aylık ertelemenin ardından 2014 Ocak’ta yürürlüğe girecek. Bu kapsamda 540 bin işyeri var. Bu yükümlülük 2016 Temmuz’da ise kapıcı çalıştıran apartmanlar dahil bütün işyerleri için geçerli olacak.

http://www.zaman.com.tr/ekonomi_calisma-bakanligi-patronlara-is-guvenligi-mektubu-gonderiyor_2126695.html

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.