Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Dedikodu yapan işçi tazminatsız atılamaz PDF Yazdır e-Posta
01 Eylül 2013
Image

Ali bey; işe giren bir işçimiz, bir diğer işçi ile çalışanlar hakkında olmadık şekilde dedikodu çıkardı. İkisini de işten tazminatsız çıkarmak mümkün mü? F.K.

Sayın Okurum, dedikodu yapmak tazminatsız işten çıkartma hallerinden sayılmamıştır. Ancak işveren, başka işçisine sataşması söz konusu ise işçiyi tazminatsız olarak işten çıkartabilir. Aksi durumda 'dedikodu yapıyor' diye tazminatsız işten çıkartamazsınız.

Ben kamuya bağlı bir taşeron firmaya bağlı güvenlik personeli olarak çalışıyorum. Bizi idari izine çıkarttılar, bu arada diğer personel çıkarken eleman vermediler, fazla mesai yaptırdılar ama mesai paramızı vermediler. Üstelik çıkartmakla tehdit ettiler. Vermeleri gerekmiyor mu? Maaşımızı bankaya yatırıyorlar ama yol paramızı maaş olarak göstermiyorlar ve ayrı yatırıyorlar. Banka da altı ayda bir bu yol paramızdan hesap kesim ücreti alıyor.
Normalde maaş olarak göstermesi gerekmez mi ve bunları mahkemeye verip banka kesintileriyle birlikte iş yerinden alabilir miyiz?
Cemal A.

İş kanununa göre, işverence fazla mesailerin zamlı olarak ödenmesi gerekir. Yol paraları ücretin bir parçası olduğu için, onunda bankaya yatırılması gerekir. İş mahkemesine dava açabileceğiniz gibi Çalışma Bakanlığı'na da şikayette bulunabilirsiniz.

Ali Bey; bir işyerinde 8 yıldır çalışıyorum. Evli ve 4 çocuk babasıyım.
Patronun oğlu tarafından taciz edildim, tartıştım ve işten ayrılmak istiyorum.
Bunu nasıl ispat ederim? Hem tazminat davası açacağım hem de kıdem tazminat davası açacağım ama bu konuda ne yapmam, nasıl tedbirler almam lazım? M. A.

İş kanununa göre işveren tarafından tacize uğramanız halinde iş sözleşmenizi fesh ederek tazminat alabilirsiniz. Ancak bunu ispat etmeniz gerekir. Şahitleriniz varsa veya işyerinde kamera kayıtları varsa bunlar delil olabilir.

Bir işyerinde 3 yıldır çalışıyorum. Hiç yıllık izin kullanmadım. İşverenden kullanmadığım izinlerin parasını alabilir miyim?
Adem G.

İzin hakkı anayasal bir haktır. İş kanununa işverenlerin işçilere kıdemlerine uygun olarak yıllık izin kullandırması gerekir. İşverenlerin yıllık izin kullandırmak yerine işçilere bunun yerine parasını ödemesi yasal değildir. Ancak iş sözleşmesi sona erdiğinde işçinin kullanmadığı yıllık izinleri varsa bunun ücretini son ücret üzerinden işçiye ödemek zorundadır.

Ne zaman emekli olurum?

09.06.1971 doğumluyum, Haziran 1987 sigorta girişliyim. 22 ay özel sektör sonrası, 16.08.2006'dan beri sürekli çalışmaktayım. Ne zaman emekli olurum? 5...109595 Nolu SMS:

SSK girişinize göre 25 yıl, 50 yaş ve 5375 prim gün şartlarına tabisiniz. 5375 prim günü tamamlayarak 50 yaşınızın dolacağı 09.06.2021 tarihinde emekli olabilirsiniz.

10.09.1965 doğumlu, 01.09.1992 işe giriş tarihi, 4120 günüm var. 18 ay askerlik var. Ne zaman emekli olurum? 5...458485

SSK girişinize göre 25 yıl, 53 yaş ve 5600 prim gün şartlarına tabisiniz. 16 aylık askerlik borçlanarak 25 yıl, 52 yaş ve 5525 prim güne tabi olabilirsiniz.
Bu durumda 5525 prim günü tamamlayarak 52 yaşınızın dolacağı 10.09.2017 tarihinde emekli olabilirsiniz. Ali Şerbetçi

http://www.takvim.com.tr/Yazarlar/aliserbetci/2013/09/01/dedikodu-yapan-isci-tazminatsiz-atilamaz

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.