Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşsizlik ödeneğinin süresi nasıl belirlenir? PDF Yazdır e-Posta
02 Eylül 2013
Image

Son 3 yılda 1050 gün primim var; 45 gün aralıklarla hastalık nedeniyle rapor almıştım. Raporlu olarak geçen 45 gün hesaba dahil edilirse prim gün sayım 1095 gün olacak. Son 3 yıl içinde ödenen işsizlik sigortası primi hesaplanırken, raporlu olarak geçen süreler hesaba dahil edilir mi? T. K.

Son 3 yıl içinde ödenen prim gün sayısının hesabına hastalık nedeniyle raporlu olunan ve prim ödenmeyen günler dahil edilmez. Yani prim gün sayısı 1050 olduğu için, 240 gün işsizlik ödeneği almanız söz konusudur.
İşsizlik ödeneğinden yararlanma şartlarını taşıyanlardan, son 3 yıl içinde; a) 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, b) 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, c) 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir. Oğlum 16 yaşında.

İsteğe bağlı sigorta yaptırmak istiyorum. Yaş sınırı var mı?

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde isteğe bağlı sigortalı olabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekmekte.

Bir firmada 3 çalışanız. İşyeri sahibi sadece beni sigortalı olarak çalıştırıyor.
Diğer 2 arkadaş sigortasız çalışıyor. Yaklaşık 1.5 yıldır çalışıyorum. Askere gideceğim. Kıdem tazminatı almam mümkün mü? Oto yıkamada çalışanlar da kıdem tazminatı alabilir mi? D.Y.

İş Kanunu'na göre; askerlik nedeniyle iş sözleşmesi sona eren işçiler, işyerindeki çalışması 1 yılı doldurmuş ise kıdem tazminatı alır. İşçiler, patron tarafından haksız olarak işten çıkartılırlarsa da tazminat alabilir. Eğer işyeri Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu'na tabi ise ve 3 kişinin çalıştığı bir yer ise İş Kanunu'nun istisnasıdır. Bu kapsama giren işyerlerinde İş Kanunu hükümleri uygulanmaz ve kıdem tazminatı hakkı doğmaz.

Bir çalışanımız işten ayrıldı. 3 yıl izin kullanmadı. İşten ayrılan işçiye geriye dönük kaç yıla kadar izin ücreti ödenebilir? B.Y.

İş Kanunu'na göre; iş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden ödenir. 3 yıl çalışmış ve hiç izin kullanmamış ise 42 günlük ücreti tutarında izin parası ödenmesi gerekir. Ali Şerbetçi

http://www.takvim.com.tr/Yazarlar/aliserbetci/2013/09/02/issizlik-odeneginin-suresi-nasil-belirlenir

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.