Bu sözler, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı, Tevfik Bilgin’e ait...
Önceki gün Antalya’da yapılan Ankara SMMMO’nun düzenlediği "VI. Muhasebe Uygulamaları ve Vergi Mevzuatı Sempozyumu"nda konuşan Bilgin; "ABD ve Batı’da, İmar Bankası benzeri çok sayıda banka olduğunu ve yakında bunların batabileceğini" belirtti.
BENZEYEN YÖNLER
BDDK Başkanı, İmar Bankası benzeri çok sayıda bankanın bulunduğundan söz ederken, bu bankaların, İmar Bankası ile benzer yönlerini de şu şekilde sıraladı:
1- İmar Bankası’nda, "kayıtdışılık" vardı. Bu bankalarda da var.
2- İmar Bankası, "offshore bankalar" aracılığıyla da kredi kullandırıyordu. Bu bankaların da aynı yönteme başvurduğu göze çarpıyor.
3- İmar Bankası, daha çok kazanç sağlamak için vergi kaçırmıştı. Bu bankalar da kaçırıyorlar.
4- İmar Bankası’nda, düşük aktif kalitesi göze çarpıyordu. Bu bankalar da aynı durumdalar...
Görüldüğü gibi, BDDK Başkanı’nın tespitlerine göre, yıllar önce İmar Bankası olayında ortaya çıkan tablo, ABD ve Batı’daki bazı bankalar için de söz konusu.
AVRUPALI BANKALARIN BORCU
Avrupalı bankalar, küresel kriz öncesinde, ABD’li bankaların aksine, şirketlerin artan kredi talebini karşılamak için, diğer bankalardan yüklü miktarda borçlandılar.
Uluslar arası Ödemeler Bankası’nın verilerine göre; Eylül 2007 sonu itibariyle, Avrupalı bankaların, diğer bankalardan aldığı net borç, 800 milyar dolar düzeyindeydi. Bu değer, 1997’de neredeyse sıfırdı. Eylül 2007 sonu itibariyle, ABD’li bankalar ise, diğer bankalardan 442 milyar dolar net borç aldı. Bu değer 1999’da neredeyse sıfırdı.
Bu arada, Avrupalı bankaların, birbirlerinden yüklü miktarda borç almalarının, kredi krizine ivme kazandırmış olabileceği de belirtiliyor.
AMERİKA HAPŞIRINCA
Türkiye, nezle oluyor!..
Geçen hafta ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke’nin "Küçük bankalar batabilir" açıklamasının ardından, piyasalar tepetaklak oldu. İşin doğrusu, ABD ve Batı’da, özellikle küçük ve orta ölçekli bankalarda yaşanacak olan sorunlar, yalnızca o ülkelerin ekonomisini değil, Türkiye ekonomisini de etkileyebilecek.
Küreselleşen dünyada, bu kaçınılmaz gözüküyor.
Bir süre önce, Maliye Bakanı Unakıtan, Gazi Üniversitesi’nde "Global Finans Piyasaları ve Türkiye Ekonomisi" konulu panelde yaptığı konuşmada, ABD’deki mortgage krizine değindikten sonra, ABD bankacılık sisteminin, ev kredilerine çok fazla açıldığını ve geri dönüşü zor krediler verdiğini belirterek "Ortalık toz dumandır gidiyor" demişti.
Hemen ardından da "Mart 2008 sonunda, Avrupa’daki bankaların bilançoları açıklanacak. Orada da kızılca kıyamet kopacak" diye sözlerine devam etmişti.
Maliye Bakanı’nın açıklamaları ile BDDK Başkanı’nın söylediklerini birleştirdiğimizde; ABD’den sonra Avrupa bankalarının da açıklayacağı zararlar, banka hisselerinin yaklaşık yarısı yabancılara ait olan Türkiye’nin de ekonomisini etkileyeceğe benziyor...
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/8375930.asp?yazarid=82 |