Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sosyal güvenlik reformu Hazine'ye yük olur (06.03.08) PDF Yazdır e-Posta
06 Mart 2008

 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen ve birçok kesimin hak kaybına neden olduğu gerekçesiyle eleştirisine neden olan sosyal güvenlik reformuna, Hazine de "yük getiriyor" diye karşı çıktı. Plan ve Bütçe Komisyonu'na gönderilen görüş yazısında Alt Komisyon'da eklenen bazı maddelerin tekrar gözden geçirilmesini isteyen Hazine, aksi takdirde yüksek maliyet ve sistemi bozucu bazı etkilerin ortaya çıkacağını kaydetti.

Hazine, Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'nda eklenen minimum emekli aylığının prime esas asgari ücretlerin güncellenmesiyle bulunan ortalama kazancın yüzde 35'i olarak uygulanmasına ilişkin maddeye karşı çıktı. Bu maddeyle sigortalılara bağlanacak aylığın alt sınırı, ortalama aylık kazancının yüzde 35'ten az olamayacak yani en düşük emekli aylığı 212 YTL olacak. Hazine, bu düzenlemenin düşük prim gün sayısından emekli olanlar için hak ettiğinden daha fazla emekli aylığı alma durumunu ortaya çıkarabileceğini ve bunun da yüksek prim ödemenin cazibesini azaltacağını kaydetti. Ancak madde komisyonda kabul edildi. Bu madde aslında ölüm ve yetim aylığı alınması sırasında önem kazanıyor. Diyelim ki emekli vefat etti. Maaşı da 600 YTL'ydi. Bu emeklinin çocukları ve eşi bu maaşı paylaşacak. 3 çocuğa ve eşe eşit paylaştırıldığını varsayarsak en düşük maaş 150 YTL'ye geliyor. Komisyonda yapılan düzenleme ortalama aylık kazancın maaşın yüzde 35'inden az olamayacağı hükmünü getiriyor. Yani emekli maaşı 212 YTL'den az olamayacak.

 

Düzenleme gözden geçirilsin

Hazine Komisyon üyelerine gönderdiği yazıda, Alt Komisyon'da yapılan değişiklikle Genel Sağlık Sigortası kapsamında yeşil karta sahip olmada gelir tavanının "asgari ücretin netinin üçte biri" yerine "asgari ücretin brütünün üçte biri" olmasının benimsenmesine de karşı çıktı. Genel Sağlık Sigortası ile ilgili 80 ve 81'inci maddelerdeki prime esas kazanç ve prim oranlarına ilişkin yapılan değişiklikle; sigortalılardan prime esas kazancın yüzde 12,5'i yani aylık 76-494 YTL arası, sigortalı olmayanlardan yeşil kartlılar için sıfır (ancak bunun için bütçeden Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesine yeşil kartlı başına aylık 18.3 YTL ödeme yapılacak), geliri brüt asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında olanlar için üçte bir asgari ücret üzerinden 24 YTL, geliri asgari ücretle iki asgari ücret arasında olanlar için asgari ücret üzerinden 73 YTL, oturma izni almış yabancı kişiler (herhangi bir yerden sigortası yok) ile herhangi bir sigorta kolunda yer almayan diğer vatandaşlar için iki asgari ücret üzerinden yani 146 YTL sağlık primi alınması öngörülüyor.

Getirilen bu değişiklikler çerçevesinde kapsamın aşırı genişlemesi, genel sağlık sigortası giderlerinin artması ve gelirlerinin azalmasının söz konusu olacağına dikkat çeken Hazine, yükün azaltılması amacıyla bu düzenlemelerin gözden geçirilmesini istedi. Ancak bu madde de salı günü yapılan komisyon toplantısında tasarıdaki haliyle aynen kabul edildi. İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yapılacak düzenlemelere de karşı çıkan Hazine, "Üzerinde çalışılan istihdam paketi taslağının fondan yararlanmada esneklik getirdiği dikkate alındığında fonun maksimum ödeme süreleri daha da artacaktır" diyerek, bu düzenlemenin de metinden çıkarılmasını istedi. 

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=91789&KTG_KOD=149