Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Temmuzdan sonra küresel ekonomiden iyi haberler gelebilir (06.03.08) PDF Yazdır e-Posta
06 Mart 2008

Dünyanın en büyük ekonomisi Amerika'da geri ödenmeyen mortgage kredilerinden kaynaklanan global çalkantının ne zaman sona ereceği merakla bekleniyor.

 

Zaman açısından çeşitli görüşler dile getirilirken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin net konuştu. Bilgin, dünyadaki finansal dalgalanma konusunda yılın ikinci yarısında 'daha olumlu sinyaller' gelmeye başlayacağını söyledi. İstanbul'da düzenlenen 'Risk Yönetimi Zirvesi 2008'in açılışında konuşan Bilgin, Türkiye'deki durum içinse, 'kriz ya da dalgalanma' terimlerini uygun bulmadığını belirterek, bunun 'bir tür türbülans' olarak adlandırılması gerektiğine işaret etti. Geçen yıl, Amazon'da bir kelebeğin kanat çırpışının dünyanın başka yerlerinde fırtınalar oluşturabildiği, kanat çırpanın, ABD, Çin, Japonya ya da İngiltere gibi bir dev ise fırtınanın Türkiye gibi ülkeler için kasırgaya dönüşebileceği şeklinde bir konuşma yaptığını hatırlatan Bilgin, şunları kaydetti: "Maalesef fırtına çıkmıştır. Ama fırtına, kusursuz bir fırtınadır. Neyin ne zaman nasıl olacağı bir şekilde tahmin edilebilmektedir. Bugün global piyasalarda yaşanan, yapılan yanlış yatırımların olumsuz sonuçlarıyla yakından ilgilidir. Şu anda yaşadığımız türbülansın, yapılan vergi, likidite ve faiz destekleri ile bertaraf edileceği kesindir. Belki türbülansı veri kirliliği ile de büyütüyoruz ama bunun biteceğini de biliyoruz. Bana göre 2008 yılının ikinci yarısı, olumlu sinyallerin alınmaya başlayacağı dönem olacaktır. Biz şimdiden dünyadaki bu bol likiditenin Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülke ekonomilerini nasıl etkileyeceğini kendimize sormalıyız. Kamu, özel hep birlikte konuşmamız gerekir."

"Geçmiş dalgalanmalardan farklı olarak bulaşıcılığı engellemekte daha başarılı olacağımızı umuyorum." diyen üst kurul başkanı, Türkiye bankacılık sisteminde de tüm risklerin bulunduğunun ve tüm risklere eşit yaklaşılması gereğinin altını çizdi. Türkiye bankacılık sektörünün önündeki en önemli risklerden birinin "zamansız mevzuat değişiklikleri" olduğunu vurgulayan Bilgin, henüz bir sıkıntı doğmamasına karşın, ikinci olarak da "kredilerin geri dönmemesi riski"nin de dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtti. Türkiye'nin 2001 krizinde, "fısıltı riski"nden çok zarar gördüğünü dile getiren Bilgin, önümüzdeki dönemde bu konuda "çok sert önlemler" almaktan kaçınmayacakları uyarısında bulundu. Türkiye'de varlık satın alan yabancı şirketleri fonlayan yerli bankaların bu işlemi "ilk iki-üç yılı geri ödemesiz" olarak gerçekleştirdiğine işaret eden Bilgin, "Bu konularda çok daha dikkatli davranmalıyız." diye konuştu.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=660926