Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çifte prime fazla maaş PDF Yazdır e-Posta
04 Ekim 2013
Image

Gazetemizde sekiz gün boyunca "Emekli aylığını artırmanın yolları" başlığıyla yazı dizimiz yayınlandı. Öncelikle diziye gösterilen ilgi sebebiyle bütün okurlarımıza teşekkür ediyorum.

Çifte prime devam

Yazı dizisi boyunca akıllardaki emekli aylıklarıyla ilgili hemen her soruya cevap vermeye çalıştık. Fakat yine de okurlarımızdan sorular yağmaya devam etti ve ediyor. Daha önce olduğu gibi bundan sonra da bir yandan çalışma hayatı ve sosyal güvenliğin nabzını tutarken, bir yandan da sizlerden gelen sorulara cevap vermeye devam edeceğiz.

Soru: Sadettin Bey, benim 03/12/1986 tarihinde SSK girişim var. Daha sonra 09/02/1996 tarihinde esnaf Bağ-Kur'lu oldum ve halen devam ediyor. 2011 yılında çıkan torba yasa ile 22/03/2011 tarihinden beri hem SSK hem Bağ-Kur pirimim ödeniyor. Bunu SGK'dan yapılan "çifte prime yüksek maaş bağlanır" açıklamasına istinaden ödüyorum. Gerçekten çifte sigortalılığın bana avantajı olacak mı? Muhammed Ç.

Cevap: Değerli okurum hem SSK hem de Bağ-Kur' lu olarak ödemekte olduğunuz primler emeklilik yönünden SSK kapsamında sayılıyor. Buna göre çifte prim ödeyerek SSK kazançlarınızı artırmış oluyorsunuz. Dolayısıyla ileride alacağınız aylığı da artırıyorsunuz. Bu anlamda çifte prim ödemeniz emeklilikte avantaj sağlayacaktır.
 
Türkiye geneli tek firmayla zor
 
Soru: Sadettin Bey, biz perakende sektöründe Türkiye genelinde 40'tan fazla ilde şubelerimizle faaliyet gösteriyoruz. İş sağlığı ve güvenliği konusunda bünyemizde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi çalıştırmak yerine dışarıdan hizmet almak istiyoruz. Acaba tüm şubelerimiz için tek bir ortak sağlık ve güvenlik firmasıyla anlaşma yapabilir miyiz? Yoksa her ilde ayrı firmayla mı çalışmak zorundayız? Semra M.

Cevap: Semra Hanım, Türkiye genelinde faaliyet gösteren firmaların pek çoğu sizinle aynı tereddüdü yaşıyor. Öncelikle her bir ildeki şubeniz, iş sağlığı ve güveliği açısından ayrı ve bağımsız bir işyeri sayılıyor. Dolayısıyla her bir şube nezdinde ya iş sağlığı ve güvenliği personeli istihdam etmeniz ya da her biri için Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi'nden (OSGB) hizmet almanız gerekiyor. Ancak Türkiye genelinde bütün şubeleriniz için tek bir OSGB'den hizmet almanız mümkün değil. Zira bir OSGB sadece bulunduğu ilde ve bu ile komşu olan illerdeki işyerlerine hizmet verebiliyor. Diğer illere hizmet verebilmesi için şube açması gerekiyor ki Türkiye'nin bütün illerinde şubesi olan OSGB henüz bulunmuyor. Bu durumda birkaç farklı OSGB'den hizmet almanız gerekecektir.
 
Eşiniz 3600 günü tamamlamalı
 
Soru: Sadettin Bey, eşimin 1993-2003 yılları arasında farklı iş yerlerinde çalışmasına istinaden 1619 günlük prim günü var. 2003 yılından bu yana ne prim yatmışlığı ne de herhangi bir iş yerinde çalışmışlığı var. Bundan sonra isteğe bağlı sigortalı olması ilerisi için faydalı olur mu? Kendisi için en uygun ödeme şekli ne olabilir? Selim O.

Cevap: Değerli okurum, eşiniz eksik kalan günlerini bir işyerinden sigortalı olarak 3600 güne tamamlarsa, 58 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir fakat bundan sonra isteğe bağlı ödemeye başlarsa, 3600 günle değil en az 5400 gün ödemesi gerekir. Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/cifte-prime-fazla-maas-yazisi-815267

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.