Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Babasını veya kocasını öldürene artık maaş yok (06.03.08) PDF Yazdır e-Posta
06 Mart 2008

TBMM'deki sosyal güvenlik maratonu tüm hızıyla sürüyor. Önceki gün gece geç saatlere kadar devam eden Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerde tasarının 37 maddesi kabul edildi.

 

Tasarıya eklenen bir madde ile babasını ya da kocasını öldüren kişilere Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) artık maaş ödemeyecek. Ödenen maaşlar ise geri alınacak. Ölüm aylığından yararlanabilmek için en az bin 800 gün prim ödenmiş olması şartı aranacak. Yeni yasa, SSK'lılar için ölüm aylığını zorlaştırırken memurlar için kolaylaştırıyor. Bağ-Kur'da ise bir değişiklik olmadı. Prim borcu bulunan Bağ-Kur'lunun vefatı durumunda ise hak sahipleri borcunu ödemesi şartıyla emekli olabilecek. Bütün sigortalılar 608 YTL cenaze yardımı alacak. Sigortalıların kız çocukları ile dul eşlerine, evlenmeleri halinde almakta oldukları maaşın bir yıllık tutarı, çeyiz yardımı olarak ödenecek. Reformun sıkça tartışmalar konu olan fiil hizmet zammına ilişkin maddesi de Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Bu maddenin kabul edilmesiyle birlikte gazeteciler başta olmak üzere pilot, postacı ve demiryolu çalışanları, gardiyanlar, veterinerler, devlet tiyatrosu sanatçıları, lokomotif makinistleri, hostesler ve gemi adamları artık yıpranma payı alamayacak. Gazeteciler 1 günle 2,5 yıl kaybetmeyecek Halen yıpranmanın kullanılabilmesi için gerekli olan 3600 gün şartı, geçici madde ile kazanılmış haklar için gerekli sayılmadı. Böylece bu mesleklerdekiler, 1 günle 2,5 yıl kaybetme riskinden kurtuldu. Halihazırda sistemde olanların ne kadar fiil hizmetleri varsa, o oranda yıpranma payı alacaklar. Yasanın çıktığı tarihten itibaren ise yıpranma alamayacaklar. Ayrıca fiili hizmet zammında sınırlamaya gidildi. Yer altı işçileri hariç, hak kazananların süreleri, 3 yılı geçmemek üzere emeklilik yaş hadlerinden indirilecek. Daha önce bu düzenleme, 5 yıl olarak uygulanıyordu. Reformun emeklilik yaşını yükselten maddeleri de kabul edildi. Buna göre ilk kez sigortalı olacak kadınlar 58, erkeklerse 60 yaşında ve en az 9 bin gün prim ödeme koşuluyla emekli olabilecek. Emeklilik yaşı, 2036'dan sonra kademeli olarak artırılarak 2048'de 65'e yükseltilecek. Reformun en önemli getirilerinden biri olan Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin maddeleri de kabul edildi. Yeni yasa ile herkes GSS kapsamına alınacak. Geliri asgari ücretin üçte birinden az olan kişiler, işsizlik maaşı alanlar ve hiçbir geliri bulunmayanlar sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacak. Yoksulların sağlık sigortası primini devlet ödeyecek. Anne ve babası prim ödemese bile 18 yaşından küçüklere ücretsiz tedavi olma imkanı verilecek. Bütün çocuklar, başka hiçbir belge istenmeden sadece nüfus cüzdanı ile her türlü sağlık yardımı alabilecekler. Ayrıca dünya, olimpiyat ve Avrupa şampiyonluğu kazanmış sporcular ile bunların aileleri, vatansızlar, jokey ve antrenörler genel sağlık sigortalısı sayılacak.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=660929