Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bireysel Emeklilik mi Yoksa İsteğe Bağlı Emeklilik mi Daha Avantajlı? PDF Yazdır e-Posta
08 Ekim 2013
Image

I. Giriş
 
01.10.2008 tarihinden sonra Sosyal Güvenlik Kurumu emekli aylığı hesaplama sistemini tamamen değiştirmiş ve bu değişiklik özellikle asgari ücret üzerinden prim ödeyen sigortalılara bağlanacak emekli aylıklarının düşmesine neden olmuştur. Buna karşın 01.01. 2013 tarihinden itibaren bireysel emeklilik sistemine ödenen katılım paylarına devletin % 25 oranında katkı yapması bireysel emeklilik sistemini oldukça cazip hale getirmiştir. Bu durum bireysel emeklilik sistemini isteğe bağlı sigortalılığın karşısına güçlü bir rakip olarak çıkarmıştır. Ancak her iki sistemin de birbirlerine göre avantajlı ve dezavantajlı yönleri mevcuttur.
 
Bu çalışmada bireysel emeklilik sisteminin mi yoksa isteğe bağlı sigortalılığın mı daha avantajlı olduğu sorusuna açıklık getirilmeye çalışılacaktır.
 
II. Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir, Kimler Bireysel Emeklilik Sisteminde Katılımcı Olabilir?
 
Bireysel emeklilik sistemi, mevcut kamu sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak kurulmuş bir sistemdir.
 
Temel amacı, bireylerin çalışma yaşamları boyunca yaptıkları düzenli tasarrufların yatırıma yönlendirilmesini sağlayarak, oluşacak birikimlerle, tasarruf yaptıkları dönemde sahip oldukları refah seviyesinin emeklilik döneminde de devam etmesini sağlamaktır.
 
Sistem gönüllü katılım esasına dayanmaktadır.
 
18 yaşını doldurmuş fiil ehliyetine sahip herkes bireysel emeklilik siteminde katılımcı olabilmektedir.
 
III. Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Nedir?
 
Bireysel emekliliğin teşvik edilmesine yönelik olarak 01.01.2013 tarihinden itibaren devlet, tüm bireysel emeklilik katılımcılarının hesaplarına aylık olarak ödedikleri katılım payı tutarının % 25''''i oranında devlet desteği yatıracaktır.
 
Örnek: Aylık 200 TL katkı payı yatıran katılımcı için devlet, katılımcının hesabına 50 TL katkı payı yatıracaktır.
 
Devletin katılımcılar adına yatıracağı katkı payı miktarı, yıllık brüt asgari ücretin % 25''''ini geçemeyecektir. 2013 yılı asgari brüt ücret baz alındığında devletin, katılımcının hesabına yatıracağı katkı payı 3.000,15 TL''''yi geçemeyecektir. Yani katılımcı brüt asgari ücretin üzerinde bir katılım payı yatırmadığı müddetçe yatırdığı tutarın tamamı için % 25 oranında katkı payı alacak iken, brüt asgari ücretin üzerinde bir tutarda katılım payı yatırması durumunda brüt asgari ücreti aşan kısım için devlet katkısından mahrum kalacaktır.
 
Bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısına hak kazanabilmek için belirli bir süre sistemde kalma zorunluluğu getirilmiştir. Sistemde kalma süresi uzadıkça devlet katkısından yaralanma oranı da artmaktadır. Katılımcılardan; en az 3 yıl sistemde kalanlar devlet katkısı ve getirilerinin % 15''''ine, en az 6 yıl kalanlar % 35''''ine, en az 10 yıl kalanlar % 60''''ına, 10 yıl sistemde kaldıktan sonra 56 yaşını dolduranlar devlet katkısının % 100''''üne hak kazanacaktır.
 
IV. Bireysel Emeklilik Sisteminin Katılımcılarına Sağladığı Haklar Nelerdir?
 
Bireysel emeklilik sistemindeki bir katılımcı, sisteme giriş tarihinden itibaren en az on yıl sistemde bulunmak koşulu ile ellialtı yaşını tamamladıktan sonra emekli olmaya hak kazanır. Emekliliğe hak kazanan katılımcı, bireysel emeklilik hesabındaki birikimlerinin bir program dâhilinde ödenmesini, tamamının defaten ödenmesini ya da yapacağı yıllık gelir sigortası sözleşmesi çerçevesinde kendisine maaş bağlanmasını talep edebilir. Birikimlerinin tamamını defaten ödenmesini talep eden katılımcıdan ödenen getiri tutarı üzerinden % 5 vergi kesilecektir.
 
Katılımcının, istediği zaman sistemden ayrılma hakkı da vardır. Ancak, yukarıda da belirttiğimiz üzere emeklilik hakkı kazanmadan ayrılan katılımcı devlet katkısından orantılı olarak yararlanacaktır. Ayrıca, on yıldan az süreyle prim veya aidat ödeyerek ayrılanlara ödenen getiri tutarı üzerinden % 15, on yıl ve daha fazla süreyle prim veya aidat ödeyerek ayrılanlara ödenen getiri tutarı üzerinden % 10 vergi kesilecektir.
 
Emeklilik sözleşmesi süresi içinde, katılımcının vefat etmesi halinde lehdarı, malûliyet durumunun ortaya çıkması halinde ise katılımcı, bireysel emeklilik hesabındaki birikimlerin kendisine ödenmesini talep edebilir. Katılımcının emekliliğe hak kazanmadan sistemden ayrılma talebinde bulunması halinde şirket, bildirimin ulaşmasından itibaren yirmi iş günü içinde katılımcının birikimlerini tamamen ödemek zorundadır. Emeklilik hakkı kazanalar ile vefat, maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlara ödenen getiri tutarı üzerinden % 5 vergi kesilecektir.
 
V. İsteğe Bağlı Sigorta Nedir, Kimler İsteğe Bağlı Sigortalı Olabilir?
 
5510 sayılı Kanun''''daki tanımına göre isteğe bağlı sigorta, kişilerin isteğe bağlı olarak prim ödemek suretiyle uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm) ve genel sağlık sigortasına tabi olmalarını sağlayan sigortadır.
 
Türkiye''''de ikamet edenler ile Türkiye'''' de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarından; zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışamayan veya sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış ve 18 yaşını doldurmuş olan kişiler isteğe bağlı sigortalı olabilirler.
 
İsteğe bağlı sigortalılar brüt asgari ücret ile brüt asgari ücretin 6,5 katı arasında olmak şartı ile kendi seçecekleri tutarın % 32''''si oranında prim ödemek zorundadırlar. Ödenen primin % 20''''si malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta kollarına, % 12''''si ise genel sağlık sigortasına aktarılır. İsteğe bağlı sigortalı eşinden, anne veya babasından dolayı sağlık yardımı almaya müstahak olsa da genel sağlık sigortası primini ödemek zorundadır.
 
Örnek: Eşinden dolayı sağlık yardımı almaya müstahak olan ev hanımı Ayşe Hanım, sigorta primine esas kazanç alt sınırı olan 1.021.50 TL üzerinden isteğe bağlı primi ödemesi durumunda ödeyeceği prim tutarı (1.021,50X0,32) 326,88 TL olacaktır. Ödediği bu primin 204,90 TL''''si malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta kollarına yani Ayşe Hanımın emekliliğine, 122,94 TL''''si ise genel sağlık sigortasına yani Ayşe Hanım''''ın sağlık sigortasına gidecektir. Görüldüğü üzere Ayşe Hanım, her ne kadar eşinden dolayı sağlık yardımı almaya müstahak olsa da isteğe bağlı sigortalı olduğu zaman genel sağlık sigortası primi ödemek ve kendi sigortalılığı üzerinden sağlık yardımı almak zorundadır.
 
VI. İsteğe Bağlı Sigortalılara Sağlanan Haklar Nelerdir?
 
İsteğe bağlı sigortalılar malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta kolları ile genel sağlık sigortasına prim ödedikleri için bu sigorta kollarına prim ödeyen zorunlu sigortalıların yararlandıkları tüm haklardan yararlanırlar.
 
İsteğe bağlı sigortalıların malullük sigortasından yararlanmaları için, malul sayılmaları, en az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün prim ödemiş olmaları gerekmektedir. Bu şartları yerine getiren isteğe bağlı sigortalısına malullük aylığı bağlanacaktır.
 
İsteğe bağlı sigortalıların yaşlılık sigorta kolundan dolayı da yaşlılık aylığı almaya veya malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta koluna ödedikleri primleri toptan ödeme olarak almaya hakları vardır. Ancak, hem yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için hem de toptan ödeme yapılabilmesi için Kanun''''da belirtilen şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. 01. 10.2008 tarihinden sonra ilk defa sosyal güvenlik sitemine dâhil olan sigortalıların normal şartlarda emekli olabilmeleri için 9000 gün, yaş haddinden emekli olabilmeleri için ise 5400 gün prim ödemeleri gerekmektedir. Emekli olabilme yaşı ise prim ödeme gün sayılarını doldurdukları tarihe göre kadınlarda 58 ila 65, erkeklerde ise 60 ila 65 arasında değişmektedir.
 
Beş yıldan beri sigortalı olan ve en az 900 gün prim ödeme gün sayısı bulunan isteğe bağlı sigortalısının ölmesi durumunda geride kalan hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanmaktadır.
 
VII. Bireysel Emeklilik Sistemi Katılımcıları ile İsteğe Bağlı Sigortalıların Karşılaştırılması
 
Makalenin bu bölümünde bireysel emeklilik sistemi ile isteğe bağlı sigortalılık katılımcılarına sağladıkları haklar, emeklilik yaşı, tahmini emekli aylığı miktarı, emekli aylığından yararlanma süresi, emekli aylığının hak sahiplerine kalabilme durumu, sağlık sigortasından yararlanma şartları gibi konulara göre karşılaştırılacaktır.
 
A- Ödenen Primlerin Sigortalının Birikimlerine Etkisi
 
Bireysel emeklilik sisteminde katılımcıların ödedikleri tüm katılım payları ile bunların % 25''''i oranındaki devlet katkısı katılımcının birikimlerine aktarılmaktadır. İsteğe bağlı emeklilikte ise ödenen primlerin % 37,5''''i genel sağlık sigortasına, % 62,5''''i ise uzun vadeli sigorta kollarına aktarılmaktadır. Sosyal güvenlik sisteminde emekli aylığının hesaplanması toplam birikim üzerinden yapılmamaktadır. Bundan dolayı bu durum pek önem arz etmemekte iken toptan ödeme durumunda yalnızca uzun vadeli sigorta kollarına ödenen primler geri ödeneceğinden bu durum oldukça önem kazanmaktadır. Sağlık yardımı almaya müstahak olmayan bir kişinin ödediği genel sağlık sigortası primlerinin karşılığını aldığı göz önüne alındığında bu durumda olanlar açısından bir kayıp söz konusu değildir. Ancak, eşinden, anne veya babasından dolayı sağlık yardımı almaya müstahak bir sigortalı için durum aynı değildir, zira bunlar ödedikleri primin karşılığında ekstra bir kazanç elde edememektedirler.
 
Örnek: Örneğimizde prim alt sınırı üzerinden prim ödeyen bir isteğe bağlı sigortalısının 15 yıl içindeki birikimi ile bireysel emeklilik sistemi katılımcısının 15 yıl içindeki birikimi enflasyondan ve diğer gelir artırıcı unsurlardan arındırılmış olarak hesaplanacaktır. Güncel brüt asgari ücret olan 1021,50 TL üzerinden prim ödeyen bir isteğe bağlı sigortalısının ve aynı miktarda katkı payı ödeyen bireysel emeklilik sistemi katılımcısının 15 yıllık birikimleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
 
Tablo-1: İsteğe Bağlı Sigortalısının 15 Yıllık Birikimi
 
Aylık Ödenen Prim : 1021,50 X % 32 = 326,88
GSS Primi         : 1021,50 X % 12 = 122,58
Uzun Vadeli Primi : 1021,50 X % 20 = 204,30
15 Yıllık Birikim : 180 X 204,30 = 36774,00
 
Tablo-2: Bireysel Emeklilik Sistemi Katılımcısının 15 Yıllık Birikimi
 
Aylık Katkı Payı  : 326,88
Devlet Katkısı    : 326,88 X % 25 = 81,72
Aylık Birikim     : 326,88 + 81,72 = 408,60
15 Yıllık Birikim : 180 X 408,60 = 73548,00
 
B- Emekli Olabilme Yaşı
 
Bireysel emeklilik sistemindeki bir katılımcı en az on yıl süreyle sistemde bulunma ve ellialtı yaşını doldurma şartlarını yerine getirmesi durumunda emekli olabilmektedir. İsteğe bağlı sigortalılar için ise durum biraz daha karmaşıktır. Bu karmaşıklık Sosyal Güvenlik Kurumu''''nun emekli olabilme yaşında kademeli bir sistem uygulamasından kaynaklanmaktadır. Makalenin bundan önceki bölümlerinde de anlatıldığı üzere isteğe bağlı sigortalıların emekli olabilme yaşı prim ödeme gün sayılarını doldurdukları tarihe göre kadınlarda 58 ila 65, erkeklerde ise 60 ila 65 arasında değişmektedir. Belirttiğimiz bu yaş hadleri sisteme 01.10.2008 sonrasında girenler için geçerlidir. Daha önceki tarihlerde sisteme girenlerin yaş şartı daha düşük olabilecektir. Ancak karşılaştırmanın daha objektif ve anlaşılabilir olabilmesi için karşılaştırmamızı günümüzde sisteme giren sigortalı veya katılımcılar üzerinden yapmanın yararlı olacağı değerlendirilmektedir. Basit birkaç örnekle durumu açıklamaya çalışalım.
 
Örnek: 41 yaşında olan Selma Hanım, 01.08.2013 tarihinde bireysel emeklilik sistemine katılması durumunda 15 yıl sonra 56 yaşında emekli olabilecektir. Selma Hanım aynı tarihte isteğe bağlı sigortalı olması durumunda ise hiç ara vermeden 15 yıl prim öderse 5400 gün prim ödeme gün sayısını 01.08.2028 tarihinde dolduracak bu durumda da emeklilik yaşı 61 olacaktır. Örnekten anlaşıldığı üzere Selma Hanım bireysel emeklilik sisteminde 5 yıl daha erken emekli olabilecektir.
 
Örnek: 38 yaşında olan Mehmet Bey, 01.08.2013 tarihinde bireysel emeklilik sistemine katılmıştır. Mehmet Bey, 18 yıl sonra 56 yaşında bireysel emeklilik sisteminden emekli olabilecek iken aynı süreyi isteğe bağlı sigortalı olarak geçirmesi durumunda 63 yaşında emekli olacaktır. Mehmet Bey bireysel emeklilik sisteminde 7 yıl daha erken emekli olabilecektir.
 
İsteğe bağlı sigortaya bundan sonra katılacak sigortalıların 56 yaşından önce emekli olabilmeleri mümkün olmadığından her durumda bireysel emeklilik sistemi katılımcıları daha erken emekli olacaklardır.
 
C- Tahmini Bağlanacak Emekli Aylığı
 
İsteğe bağlı sigortalı olarak en az 15 yıl sistemde kalmak mecburi olduğundan karşılaştırmanın daha anlamlı olabilmesi açısından hesaplamalar sistemde 15 yıl kalma şartına bağlı olarak ve brüt asgari ücret üzerinden yapılacaktır. Tablo-2''''de belirtildiği üzere asgari ücret üzerinden prim ödeyen isteğe bağlı sigortalısının ödediği prim miktarı olan 326,88 TL kadar katılım payı ödeyen katılımcının 15 yıl sonunda yaklaşık 73.548,00 TL birikimi olacaktır. Emeklilik Gözetim Merkezinin resmi internet sitesindeki tahmini rakamlara göre 56 yaşında emekli olan ve 20 yıl garanti emekli aylığı isteyen bir katılımcının alacağı aylık yaklaşık 357,00 TL olacaktır. Katılımcı isterse bu birikimi ile yıllık gelir sigortası alarak alacağı aylığı artırma imkânına da sahiptir. Yıllık gelir sigortasından alacağı aylık katılımcının aylığın ölümden sonra devam edip etmemesine, garanti süreli aylık isteyip istemediğine ve haklarının geride kalan yakınlarına kalıp kalmamasına göre değişecektir. Ancak bu aylıkların da tahminen 350,00 TL civarında olması beklenmektedir.
 
01.10.2008 sonrası ile defa sigortalı olan isteğe bağlı sigortalısına bağlanacak aylık ortalama aylık kazancı ile aylık bağlama oranının çarpılması suretiyle bulunur. Örneğimizde enflasyon ve diğer gelir artırıcı faktörleri göz ardı ettiğimizden sürekli asgari ücret üzerinden prim ödeyen bir sigortalının ortalama aylık kazancı da asgari ücretin brüt tutarı olarak alınacaktır. Brüt asgari ücret belli olduğuna göre sigortalının tahmini aylığını hesaplamak için aylık bağlama oranının bulunması gerekmektedir. Aylık bağlama oranı prim ödeme gün sayısının her 360 günü için % 2 olarak uygulanır. Buna göre 15 yıl prim ödeyen bir sigortalının aylık bağlama oranı 15X%2=%30 olacaktır. Bu sigortalının tahmini aylığı da 1.021,50 TL''''nin % 30'''' u yani 306,45 TL olacaktır. Ancak 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu''''na göre sigortalıya bağlanacak aylık ortalama aylık kazancın % 35''''inden, sigortalının bakmakla yükümlü olduğu eşi veya çocuğu varsa % 40''''ından az olamaz. Bu nedenle bu kişinin 306,45 TL olarak hesaplanan tahmini aylığı asgari ücretin brüt tutarının % 35''''i kadar yani 357,52 TL olacaktır. Bu kişinin bakmakla yükümlü olduğu eşi veya çocuğunun bulunması durumunda ise bağlanacak aylık asgari ücretin brüt tutarının % 40''''ı kadar yani 408,60 TL olacaktır.
 
Örneklerden de anlaşıldığı üzere isteğe bağlı sigortalıya bağlanacak yaşlılık aylığı miktarı ile bireysel emeklilik sistemi katılımcısına bağlanacak aylık miktarı birbirine çok yakın rakamlardır.
 
D- Malûl Kalma
 
Bireysel emeklilik sistemi katılımcısı malul veya sürekli iş göremez duruma düşerse bireysel emeklilik hesabındaki birikimlerin kendisine ödenmesini talep edebilir. Bu durumda katılımcının ana parasına dokunulmaksızın toplam getirisinden % 5 vergi kesilecek ve birikimi kendisine ödenecektir. İsteğe bağlı sigortalısının malul kalması durumunda ise en az on yıllık sigortalı olma ve 1800 gün prim ödeme gün sayısını doldurma şartlarını yerine getirmesi durumunda malullük aylığı almaya hak kazanacak, ölene kadar hem aylık alacak hem de prim ödemeksizin sağlık güvencesine kavuşacaktır, ayrıca ölümü durumunda da aylığı eş, çocuk ve anne, babasına kalabilecek. Bakmakla yükümlü olduğu kişiler de sigortalının genel sağlık sigortasından yararlanacaktır.
 
Bireysel emeklilik sistemi katılımcısı malullük halinde sadece sistemde biriken parasını alabilmekte iken, isteğe bağlı sigortalısı ölümden sonrasına kadar devam eden bir takım haklara sahip olmaktadır. Kısacası malul kalma durumunda isteğe bağlı sigortalı bireysel emeklilik sitemi katılımcısına göre daha fazla hakka sahiptir.
 
E- Ölüm
 
Bireysel emeklilik sistemi katılımcısının ölümü halinde katılımcının emeklilik hesabındaki birikimleri lehdarına ödenecektir. Bu durumda da malul kalma durumunda olduğu gibi katılımcının anaparasına dokunulmaksızın toplam getirisinden % 5 vergi kesilecektir. İsteğe bağlı sigortalısının ölümü halinde ise 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 gün prim ödeme gün sayısı şartlarını yerine getirmiş olması durumunda hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanacaktır. Aksi takdirde sigortalının ödediği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri toplamı güncelleme katsayısı ile güncellenerek hak sahiplerine toptan ödeme şeklinde verilecektir.
 
Bireysel emeklilik katılımcısını ölümü halinde sistemde biriken parası lehdarına verilmekte ve sistemle ilişiği kesilmektedir. Buna karşın isteğe bağlı sigortalısının ölümü durumunda hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmekte, böylece ölüm aylığı bağlanan kişide her ay düzenli bir şekilde aylık alırken aynı zaman da sağlık güvencesine de kavuşmaktadır. İsteğe bağlı sigortalısının, hak sahibi bir kız çocuğunun olduğu düşünüldüğünde, bu kız çocuğu zorunlu sigortalılığı gerektirecek bir işte çalışmadığı veya evlenmediği takdirde ölene kadar ölüm aylığı almaya devam edecek, hem de doğal olarak sağlık güvencesine kavuşacaktır. Bu bakımdan isteğe bağlı sigortalığın bireysel emekliliğe göre daha avantajlı olduğu değerlendirilmektedir.
 
VIII. Değerlendirmeler
 
01.10.2008 tarihinde sosyal güvenlik sisteminde gerçekleştirilen reform sonrasında sosyal güvenlik kurumu emeklilerine bağlanan aylıklarda azalma olduğu aşikârdır. Azalma en çok düşük kazançlar üzerinden prim ödeyen sigortalıların aylıklarında meydana gelmiştir. Buna karşın 01.01.2013 tarihinde 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu''''nda yapılan değişiklikle bireysel emeklilik sistemi katılımcılarının ödedikleri katılım payına % 25 oranında devlet katkısı eklenmeye başlanmıştır. Bu durum bireysel emeklilik sistemini, isteğe bağlı sigortalılığın karşısına rakip olarak çıkarmıştır. Yapılan araştırma sonucu her iki sistemin de artı ve eksi yönlerinin bulunduğu anlaşılmıştır.
 
Bireysel emeklilik sisteminde sağlık sigortası gibi herhangi bir gider olmaması, yatırılan katkı paylarının tamamının % 25 devlet katkısı ile birlikte katılımcının birikimine aktarılması bireysel emeklilik sistemini birikim yapmak isteyenler için iyi bir tercih haline getirmiştir. Özellikle enflasyonun tek haneli rakamlara düştüğü, paradan para kazanmanın zorlaştığı bir dönemde, tasarruflarına % 25 devlet katkısının yanında bir de fon getirisi alan katılımcılar birikimlerini oldukça karlı bir şekilde artırmış olacaklardır. Ancak, başka bir sosyal güvencesi olmayan katılımcılar açısından durum aynı değildir. Bu kişiler ayrıca genel sağlık sigortasına prim ödemek zorunda kalacaklarından, bu durum ayrıca bir külfet yaratacaktır. Ayrıca bu kişiler yaşlandıklarında bireysel emeklilik sisteminden emekli aylığı alıyor olsalar bile genel sağlık sigortasına prim ödemeye devam etmek zorundadırlar. Bireysel emeklilik sisteminin katılımcılarına ödeyeceği emekli aylığının, isteğe bağlı sigorta emeklilerine bağlanacak emekli aylığı ile hemen hemen aynı miktarlarda olacağı tahmin edildiğinden sağlık güvencesi olmayanlar için bireysel emeklilik sistemi tek başına yeterli olamayacaktır.
 
İsteğe bağlı sigortalılıkta yatırılan primlerin üçte birinden daha fazlasının genel sağlık sigortası primi olması sistemi sadece tasarruf ya da birikim aracı olarak görenler açısından pek de cazip kılmamaktadır. Ancak isteğe bağlı sigortalılar sistemi daha çok yaşlılıkta düzenli bir emekli aylığına kavuşmak ve sağlık yönünden güvenceye kavuşmak için tercih etmektedirler. Zaten tercihleri bu yönde olanlar için isteğe bağlı emekliliğin çok daha avantajlıdır. Zira, isteğe bağlı sigortalılar doğal olarak genel sağlık sigortalısı oldukları için hem prim öderken hem de emekli olduktan sonra devletin sağlık güvencesi altında olacaklardır. Emekli olduktan sonra ölene kadar emekli aylığı alacakları gibi almakta oldukları aylık öldükten sonrada geride kalan hak sahibi eşi, çocukları, anne ve babasına ödenmeye devam edecektir. Ayrıca isteğe bağlı sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişiler doğal olarak sağlık güvencesine kavuşacaklardır. Bir de şu an yapılan tahminlere göre bireysel emeklilik sisteminden emekli olanlara ödenecek emekli aylığı ile isteğe bağlı sigortalılara ödenecek emekli aylığının hemen hemen aynı miktarlarda olması beklense de hükümetler dönem dönem SGK emeklilerinin emekli aylıklarında ekstra iyileştirmeler yapabilmektedir. Bu durum da yaşlanınca düzenli bir gelir elde etmek isteyenler için isteğe bağlı emekliliği daha cazip kılmaktadır.
 
IX. Sonuç
 
Sosyal güvenlik sistemi şemsiyesi altında bulunanlar ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler için bireysel emeklilik sistemi bir birikim ve tasarruf aracı olarak oldukça avantajlı bir sistemdir. Ancak, herhangi bir sağlık güvencesi olmayanlar ile yaşlandıklarında ölene kadar düzenli bir aylık almak, bu aylığı eş ve çocuklarına bırakmak aynı zamanda kendilerini ve bakmakla yükümlü olduğu kişileri sağlık güvencesine kavuşturmak isteyenler için isteğe bağlı sigortalılık çok daha avantajlıdır. Kısacası birikim yapmak isteyenlerin bireysel emeklilik sistemini, sağlık güvencesine kavuşmak ve yaşlanınca düzenli bir aylık almak isteyenlerin isteğe bağlı sigortalılığı tercih etmesi daha uygun olacaktır. Ali SAĞIR 

http://www.mevbank.com.tr/dergi_icerik_p.asp?dicerik_id=279&dergi_id=112
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.