Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kıdem Tazminatı Fonu'ndan 5 yıldan önce çıkış olmayacak (06.03.08) PDF Yazdır e-Posta
06 Mart 2008

Çalışma Bakanı Çelik, kamuoyunun merakla beklediği Kıdem Tazminatı Fonu (KTF) yasa tasarısına son şeklini verdiklerini ve Başbakanlığa sevk ettiklerini söyledi..

 

Kıdem Tazminatı Fonu (KTF) için geri sayım başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kıdem Tazminatı Fonu (KTF) yasa tasarısına son şeklini verdiklerini ve Başbakanlığa sevk ettiklerini söyledi. Çelik, SABAH'a yaptığııklamada, fonun işleyişi ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:

* KTF kuruldu
ğunda kazanılmış haklar korunacak. Birikmiş kıdem tazminatı alacakları işçi-işveren arasında mevcut sistemdeki gibi tahsil edilecek. Fondan önceki tazminatlardan işveren sorumlu olacak.

*
Şu anda kıdem tazminatlarının yüzde 80-90'ı aslında risk altında. İşverenin üstünde potansiyel bir yük olarak duruyor. İşveren önünü göremediğini söylüyor. İşçi ise işverenin ödeme güçlüğüne düşğü dönemlerde bu hakkını alamıyor.

* KTF'de primlerin birikmesi en kritik konu.
İşveren, işçinin aylığınışürmeden, bu aylık üzerinden yüzde 3 prim ödeyecek.

* Sistemden 5 y
ıldan önce çıkış söz konusu olmayacak. Gerekirse fonun aktüeryal dengeleri açısından bu süre gözden geçirilebilir.

* Fonun yönetiminde devlet bulunmayacak, özel olacak.
İşçi adına bireysel hesaplar açılacak.

* Fonun denetimini, ba
ğımsız denetim şirketleri yapacak. Ayrıca, kamu denetçileri de fonun mali yapısına ilişkin rapor hazırlayacak.

 

Dudak uçuklatan alacak

Faruk Çelik, sosyal güvenlik kuruluşlarının prim alacağının 37.5 milyar YTL'ye ulaştığını söyledi. Buna göre, SSK'nın 19 milyar YTL tahsil edemediği prim alacağı var. 4.5 milyar YTL ise daha önce yapılandırılan ancak tahsil edilemeyecek prim alacağı oluştu. Bağ-Kur'da ise 14 milyar YTL prim alacağı duruyor. Çelik,"Bu yıl en az 3-4 milyar YTL tahsilat hedefliyoruz" dedi.

 

http://www.sabah.com.tr/haber,05643DA65D4D45CC8EE2A9095BC50ED8.html