Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Satın alındıktan sonra fiyatı indirilen Malların geri iadesinin hangi bedel üzerinden yapılmalı PDF Yazdır e-Posta
14 Ekim 2013
Image 1-    Malların İade İşleminin İndirimli Fiyat Üzerinden mi Yoksa Daha Önceki Satış Fiyatı Üzerinden mi Gerçekleştirileceği?

3065 sayılı KDV Kanunu’nun 35. maddesi ve 8/2. maddesinin verdiği yetkiye istinaden çıkarılan 54 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde de açıklandığı üzere, malların iade edilmesi işleminde, gerek satıcı gerekse alıcı nezdinde işlemin KDV uygulanmadan önceki hale döndürülmesi esastır. Buna göre, alıcının gerek gerçek usulde KDV mükellefi ve gerekse nihai tüketici olduğu durumlarda iade işlemlerinin, indirimli fiyat üzerinden değil, iadeye konu mala ilişkin daha önce düzenlenen fatura veya benzeri belgedeki aynı bedel ve KDV tutarı üzerinden gerçekleştirilmesi ve gerekli düzeltme işlemlerinin bu bedel dikkate alınarak yapılması gerekmektedir.

 

Konu hakkında Maliye Bakanlığı da aynı görüşte olup, verdiği Özelgelerin bazılarının özetleri aşağıdadır:

“Şirketiniz tarafından satılan malların alıcılar tarafından iade edilmesi halinde, iade edilen malların fiilen işletmenize girmiş olması kaydıyla satış bedeli esas alınarak işlemin düzeltilmesi mümkün bulunmaktadır.” “Tüketiciler tarafından malın iade edilip bedelinin talep edildiği durumlarda; iade edilen mala ait fatura veya benzeri belgenin geri alınması ve işlemlerin düzeltilmesi amacıyla düzenlenecek gider makbuzunda, iade edilen mala ilişkin belgedeki bedel ve KDV tutarına yer verilmek suretiyle düzeltme işleminin yapılması gerekmektedir.”

 

2-    İade İşlemlerinde Düzenlenecek Belge

Malların satıcılarına geri iade edilmesi işlemlerinde düzenlenecek belge, alıcıların gerçek usulde KDV mükellefi veya nihai tüketici olup olmamasına bağlı olarak değişmektedir:

- Alıcının gerçek usulde KDV mükellefi olduğu durumlarda, alıcı tarafından satıcıya bir iade faturası düzenlenmesi ve fatura üzerinde iade edilen mala ilişkin daha önce düzenlenen fatura veya benzeri belgedeki aynı bedel ve KDV tutarına yer verilerek, düzeltme işlemlerinin bu bedel üzerinden yapılması gerekmektedir.

- Tüketiciler tarafından malın iade edilip bedelinin talep edildiği durumlarda ise; iade edilen mala ait fatura veya benzeri belgenin geri alınması ve işlemlerin düzeltilmesi amacıyla satıcı tarafından bir gider pusulası düzenlenmesi ve gider pusulasında, iade edilen mala ilişkin belgedeki bedel ve KDV tutarına yer verilmek suretiyle düzeltme işleminin yapılması gerekmektedir.

 

Nitekim, konu ile ilgili olarak verilen bir Özelge’de,

“Tüketiciler tarafından satın alınan malların çeşitli nedenlerle iade edilmek istenildiği durumlarda şirketinizce, iade edilen mal nedeniyle gider pusulası düzenlenerek tüketiciden iade edilen mala ait belge geri alınmak suretiyle işlem yapılması gerekmektedir.”şeklinde görüş bildirilmiştir. Yılmaz Sezer Yaklaşım / Ekim 2013 / Sayı: 250

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.