Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ba-BS Formları ile ilgili Özelgeler PDF Yazdır e-Posta
27 Ekim 2013
Image

Mükellef olmayanlarla yapılan alım/satım işlemlerinin Ba-Bs formlarında yer alması

07.12.2011 tarih ve 97 sayılı özelge:

Bildirim zorunluluğu bulunan mükelleflerce, belirlenen hadler çerçevesinde yapılan her türlü mal ve hizmet alış / satışlarının, bunlara ilişkin belgenin türüne (Fatura, irsaliyeli fatura, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihaz fişi, sigorta komisyon gider belgesi ve yolcu bileti gibi) bakılmaksızın Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilmesi gerekir.

Bu çerçevede, vergi mükellefiyeti olmayan şahıslara yapılan arsa, taşıt vb satışlar ile bu şahıslardan yapılan benzer varlık alışlarının katma değer vergisi hariç 5.000-TL ve üzerinde olması halinde, bu alış / satışlar Ba - Bs bildirim formuna dahil edilecektir.

Transit ticaret kapsamında yapılan mal alım satım faturalarının Ba ve Bs formunda gösterilmesi

08.03.2012 tarih ve 900 sayılı özelge:

Transit ticaret kapsamında yapılan mal alım satımlarında fatura düzenlenmesi gerektiğinden, 396 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin 1.2.2.bölümünde belirlenen şekilde, mal ve/veya hizmet alış ve satış bilgilerinin Ba-Bs formlarına dahil edilerek bildirilmesi gerekmektedir.

Serbest bölgede faaliyette bulunan firmanın Ba-Bs bildirimi

05.12.2011 tarih ve 23 sayılı özelge:

Serbest bölgede bulunan şube ile Türkiye’de yerleşik merkezde sürdürülen faaliyetlerden dolayı Ba-Bs bildirim formu verme yükümlülüğü bulunmakta olup, söz konusu bildirim formlarının kanuni merkez tarafından, merkez ve serbest bölgedeki şube bilgilerinizin birleştirilerek verilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, işletmenin hem merkezinden hem şubesinden mal alan mükelleflerin, alışlarını birleştirerek Ba bildirim formunda tek satır olarak göstermeleri ve bahse konu alışlara ilişkin satırın "Ülkesi" sütununda "Türkiye-Serbest Bölge (Ba-Bs’ de kullanılan)" seçeneğini işaretlemeleri gerekmektedir.

İthalatın Form Ba’ da gösterilmesi

05.04.2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-235 sayılı özelge:

İthalatta verginin matrahını oluşturan tutar Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 21'inci maddesi gereğince gümrük vergisi tarhına esas olan kıymeti, malın gümrük vergisinden muaf olması durumunda ise sigorta ve navlun bedelleri dahil (CIF) değeri olarak belirlendiğinden, Form Ba' yı gümrük beyannamesindeki her türlü masraflar (fatura bedeli, navlun ve sigorta bedeli dahil (CIF) değeri, yurtdışı ve yurtiçi masraflar ve gümrük vergisi) dahil, katma değer vergisi matrahını oluşturan katma değer vergisi hariç bedeli dikkate alarak düzenlemeniz gerekmektedir.

Faturaların Ba/Bs formunda bildirilirken esas alınacak tarih

28.03.2011 tarih ve B.07.4.DEF.0.49.10.00-VUK-1-1 sayılı özelge:

396 sıra no.lu VUK Genel Tebliği'nin 2.1."Dönemi" başlıklı bölümünde "Yükümlülük kapsamındaki mükelleflerin mal ve /veya hizmet alış/satışlarının aylık dönemler itibariyle bildirilmesi gerekmektedir. Mal ve/veya hizmet alış/satışlarının bildirilecekleri aylık dönemler, bunlara ilişkin belgelerin düzenlenme tarihi dikkate alınarak belirlenir" denilmekte olup, mal ve hizmet alımlarında faturanın düzenlendiği tarih itibariyle ilgili dönem Ba formlarında bildirilmesi gerekmektedir.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.