Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maytapla birlikte fasoncunun ödü patladı (07.03.08) PDF Yazdır e-Posta
07 Mart 2008

 

Çalışma Bakanlığı'na bağlı iş müfettişlerinin İstanbul genelinde fason çalışan tekstil atölyelerine yönelik yaptığı denetimler sektörü durma noktasına getirdi. Daha çok büyük hazırgiyimcinin işlerini yapan küçük atölyelere yönelik denetimler sonucu, sigortasız işçi çalıştırma, yangın merdiveni eksikliği, vergi kaydı eksikliği, sağlıksız işyeri koşulları gibi nedenler ile para cezaları kesilmeye başlandı. İşyeri sahipleri sokak başlarına nöbetçi dikerek müfettişlerin gelip gelmediğini kontrol ediyor. Müfettişlerin bir haftadır yanlarına polis ve jandarma da alarak tekstil atölyelerinde yaptığı denetimlerde sigortasız işçi çalıştıran, teknik donanımı yetersiz işyerlerine para cezaları kesiliyor. Denetimler nedeniyle tekstil atölyelerinin kapanma noktasına geldiğini söyleyen Tüm Konfeksiyon İmalatçıları Derneği Başkanı (TUKİD) Murat Kapan, "Şu anda İstanbul'da altı ilçede yoğunluk var. Okmeydanı, Bağcılar, Pendik, Gebze, Avcılar, Kadıköy buralarda yaklaşık 850'ye yakın insan işyerlerini açmadı. Denetimlerden dolayı bir yığın söylenti dolaşıyor. İnsanlar kepenklerini kapatıyor, cezalardan dolayı 'intiharlar var, kavgalar oluyor' şeklinde duyumlar var. Gelen müfettişlere yönelik saldırılar olduğu da gelen bilgiler arasında..."

'Baskınlar yüzünden kapattık'

OKMEYDANI'NDA bir atölyesi olan Kenan Şimşek (40) "Dört aydır iş yoktu. Biraz işler açıldı denetimler başladı. Atölyeyi kapattım. Gelen memur 'iki tuvalet, yangın merdiveni var mı' gibi sorular soruyor. Buranın tapusu yok, ruhsatı nasıl olacak? Sorun kısa sürede çözülmez" diyor. Şimşek yolda memur giyimli birini gördüklerinde telefonla birbirlerine haber verip dükkânları kapattıklarını belirtiyor. Bir başka atölye sahibi Mehmet Ham (37) ise "Kayıt dışı işçiye rastlandığı anda geriye dönük cezalar kesiliyor. 2 yıllık faturalar inceleniyor. Şu anda Okmeydanı'nda açık yer bulamazsınız. Herkes dükkânını kapattı. Sorun çözülmek isteniyorsa, bize kolaylık sağlansın, biz de kayda alalım" diyerek dert yanıyor. Bir atölyede çalışan Ali Rıza Karataş (33) adlı işçi ise işsiz kalmaktan korktuklarını söylüyor.

http://www.sabah.com.tr/haber,1C57591D8FED4153B6E4D5589D881110.html