Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İhracatçı yüzde 10 na kızdı Tüzmen, Atatürke sarıldı (07.03.08) PDF Yazdır e-Posta
07 Mart 2008

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile İhracatçı Birlikleri’nin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı’nda FOB bedeli üzerinden yüzde 10’a kadar kesinti yapılabileceğinin öngörülmesine tepkiler büyürken, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, konunun yanlış tartışıldığını söyledi. Tüzmen, "Bu Türkiye’nin yasası. Kürşad Tüzmen’in yasası değil" dedi.


ATATÜRK KURDU: İstanbul Dekorasyon ve Tasar
ım Fuarı’nda (İ-Deco) gazetecilerin yasa tasarısı taslağı ve FOB ihracat bedelinin yüzde 10’una kadar kesinti uygulanmasına ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Tüzmen şöyle konuştu: "İhracatçı birlikleri Atatürk tarafından 4 Mart 1937’de kuruldu. Şimdi bir tasarı hazırlandı. Bu tasarı hazırlanırken bütün ihracatçı birliklerinin, ihracatçıların görüşleri alınarak Dış Ticaret Müsteşarlığı bünyesinde çalışmalar tamamlandı.Bu, ihracatçıların ihtiyaç duydukları zaman, yönetim kurulu kararlarıyla yüzde 10’a kadar kesinti yapıp bunları araştırma geliştirmede, pazarlamada, teknoloji yenilemede ve bu tip eğitim harcamalarında harcayabilecekleri bir oran sözkonusu."

ZORUNLULUK YOK: Bir gazetecinin kesintinin zorunluluk olup olmad
ığı yönündeki sorusuna da Tüzmen, "Kesinlikle böyle bir zorunluluk yok" yanıtını verdi. Kürşad Tüzmen, "Zaten Türkiye’de sıkıntımız bu arkadaşlar. Kimse işin detayını görmeden, sadece eleştirmek için sadece bir klişe lafla yürüyor. Biz o kaynakları o şekilde sağlamasaydık, bunları yapabilir miydik? Turquality programını nasıl başlattık zannediyorlar?" diye konuştu.

GÖVDEMLE G
İRMEM: Bu kesinti doğrudan Dış Ticaret Müsteşarlığının kasasına mı gidiyor?" sorusuna da Tüzmen, "Hayır. Öyle bir kasam olsa zaten bu kadar uğraşır mıyım? Bu kadar gövdemle girer miyim bu işlere?" yanıtını verdi.

İhracatçıya terslik varsa düzeltiriz

TÜRK
İYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, TİM ile İhracatçı Birlikleri’nin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı’na ilişkin olarak, "Eğer bu yasa taslağını, içerisinde ihracatçıların menfaatlerine ters düşecek bir şey varsa bunu öncelikle ihracatçı birlikleri not edip düzeltecektir. Herkesin öncelikle sindire sindire okuması lazım, biz dahil" diye konuştu. Yüzde 10 kesinti konusuna çok yanlış yönden bakıldığını dile getiren Satıcı, tasarının o bölümü dikkatli okunduğunda, böyle bir kesintinin olmadığının görüleceğini, konunun, sektörler kendileri isterse Yönetim Kurulları ve sonra Genel Kurullarında alacakları kararlarla, devletin de onayını alarak uygulamaya sokabilecekleri bir konu olduğunu anlattı.

Öngörülen kesinti 12.5 milyar dolara denk geliyor

TÜRK Giri
şim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Celal Beysel, "İhracat için TİM’e de birliklere de bunlara ek kaynak tahsisine de gerek yok" dedi. Beysel, kanun tasarısı taslağına ilişkin yaptığı yazılııklamada, bu yıl ihracatın 125 milyar dolar olmasının beklendiğini, bunun yüzde 10’unun 12.5 milyar dolar olduğunu belirtti. Beysel, birliklerin ve TİM’in bu denli bir büyük bir kaynağa talip olmalarının kabul edilebilir bir girişim olmadığını dile getirdi.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/8394385.asp?gid=196&sz=45663