Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Önce bilgi sonra muayene! PDF Yazdır e-Posta
06 Kasım 2013
Image

Türkiye'de sağlık hizmetleri hem kamu hem de özel sektör tarafından veriliyor. Ödemeler ise SGK tarafından yapılıyor. Kamu hastanelerini tercih ettiğinizde, eğer ilaç yazdırmadıysanız, cebinizden herhangi bir para çıkmıyor. Fakat özel hastaneleri tercih ederseniz, SGK paket fiyatlarının iki katına kadar ödeme yapmak durumunda kalabilirsiniz ki buna ilave ücret diyoruz.

Şok yaşamamak için...

Aslında ilave ücretlerde tavan SGK tarifesinin %90'ı kadardı. Geçtiğimiz ay Bakanlar Kurulu bu tavanı %200'e çıkardı. Yani bir özel hastane size verdiği hizmet için SGK'dan 100 lira alıyorsa, sizden de 200 lira isteyebilecek.

İşte bu düzenlemeden sonra özel hastaneler, kendi belirleyecekleri bir tarifeyle, %200'ü aşmamak şartıyla sizden daha yüksek ilave ücret talep edebilecekler. Bu konuda vatandaş olarak sürpriz yaşamamanız için, başvurduğunuz özel sağlık kurumundan önce ilave ücret oranlarını öğrenin. Yani toplamda cebinizden ne kadar para çıkacağını önceden bilin. Özellikle pahalı hizmetlerde, işlemler bittikten sonra yaşayacağınız kötü sürprizin geri dönüşü olmayabilir.
 
Emeklilikte yetki SGK'da
 
Soru: Sadettin Bey, ben 1993 yılında imam hatip olarak işe başladım.1999 yılında 3. derece vergi indiriminden yararlanmaya başladım. 2012 yılı Ocak ayında kurumum bana malulen emeklilik için rapor aldırdı. Raporu kurumuma verdim fakat emekli olamadım. Bu konuda bir usul hatası yapılmış olabilir mi sizce? Memurların malulen emeklilik süreci nasıl işliyor? Mehmet Y.

Cevap: Değerli okurum, kamu kurumları emeklilik konusunda sadece sevk makamıdır. Bir memurun emekliliğe hak kazanıp kazanmadığı ya da malulen emekli olup olamayacağı konusunda karar mercii SGK'dır. Sizin de malulen emeklilik talebiniz kurumunuz tarafından raporlarla birlikte SGK'ya iletilmiştir.

Ret cevabı almışsanız raporda belirtilen sağlık sorunlarınız malulen emeklilik açısından yetersiz görülmüş olabilir. Dilerseniz hakkınızda yapılan işlemler konusunda daha detaylı bilgi alabilmek için Bilgi Edinme Hakkı kapsamında SGK'ya dilekçe verebilirsiniz.
 
Kendi şirketinden sigortalı olunamaz
 
Soru: Sadettin Bey, şirketimiz yönetim kurulu üyelerinden birisi aynı şirkette 01/01/1987 tarihinde SSK'lı olarak işe başlamış. Kendisi hâlâ aynı görevi sürdürürken 25/10/2013 tarihinde SSK'dan emekliliğe hak kazandı. Kendisinin emekliliği için işten çıkışını yaptığımız aynı gün veya ertesi gün yine ortağı ve yönetim kurulu üyesi olduğu şirkette SGDP'li olarak işe girişini yapabilir miyiz? Yani yine 4/a'lı olacak ama emeklilik primiyle devam edecek. Bu mümkün müdür? Ali Y.

Cevap: Değerli okurum, 1 Ekim 2008'de getirilen kural gereği, limited şirket ortakları veya anonim şirketin yönetim kurulu üyesi olan ortakları kendi şirketlerinden sigortalı olamıyorlar. Fakat bu tarihten önce başlamış sigortalılıklar kesinti oluncaya kadar devam edebiliyor. Bahsettiğiniz yönetim kurulu üyesinin emekli olması ve işten çıkışının yapılması sigortalılık açısından kesinti sayılır. Dolayısıyla bu kişiyi aynı şirketten SGDP'li çalışan olarak bildiremezsiniz. Eğer yönetim kurulu üyeliği devam ederse, emekli aylığından %15 oranında destek primi kesilecektir.  Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/once-bilgi-sonra-muayene-yazisi-850768

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.