Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Üçüncü geçici vergi döneminde finansman gider kısıtlaması uygulanacak mıdır? PDF Yazdır e-Posta
06 Kasım 2013
Image

Bilindiği üzere “finansman gider kısıtlaması” 6322 sayılı Kanunun 6’ncı ve 37’nci maddeleri ile Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Kanununa tekrardan eklenmiştir. Öncelikle getirilen düzenlemeye bakılacak ve 3. Geçici vergi döneminde finansman gider kısıtlamasının uygulanıp uygulanmayacağı ele alınacaktır.

Gelir Vergisi Kanununun 41/9. Maddesi uyarınca,

“Kullanılan yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşan işletmelerde, aşan kısma münhasır olmak üzere, yatırımın maliyetine eklenenler hariç, işletmede kullanılan yabancı kaynaklara ilişkin faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları toplamının %10'unu aşmamak üzere Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan kısmı.

Belirlenecek oranı sektörler itibarıyla farklılaştırmaya Bakanlar Kurulu, bendin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir

Kurumlar Vergisi Kanununun 11/i maddesi uyarınca da,

“Kredi kuruluşları, finansal kuruluşlar, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri dışında, kullanılan yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşan işletmelerde, aşan kısma münhasır olmak üzere, yatırımın maliyetine eklenenler hariç, işletmede kullanılan yabancı kaynaklara ilişkin faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları toplamının %10'unu aşmamak üzere Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan kısmı. Belirlenecek oranı sektörler itibarıyla farklılaştırmaya Bakanlar Kurulu, bendin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.”

Kredi kuruluşları, finansal kuruluşlar, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri düzenleme uyarınca finansman gider kısıtlamasına tabi olmayacaktır.

Belirlenecek olan oranı sektörler itibariyle farklılaştırmaya ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.

Finansman giderinin ne kadarlık kısmı gider yazılamayacaktır?

Kullanılan yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşan işletmelerde, aşan kısma münhasır olmak üzere, yatırımın maliyetine eklenenler hariç, işletmede kullanılan yabancı kaynaklara ilişkin faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları toplamının %10'unu aşmamak üzere Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan kısmı gider yazılamayacaktır.

Dolayısıyla kullanılan yabancı kaynağın öz kaynakları aşmayan kısmı için finansman gider kısıtlaması yapılmayacaktır. Örneğin Bakanlar Kurulunun finansman gider kısıtlaması oranını %10 olarak belirlediğini varsaydığımızda örneğin,

Öz kaynak 250.000.-TL, kullanılan kredi 750.000.-TL ise, öz kaynağı aşan kısım 500.000.-TL’dir. Finansman giderinin de 300.000.-TL olduğunu kabul edelim. Bu durumda öz kaynağı aşan kısma isabet eden finansman gideri (300.000 x   (500.000/750.000=) %66,67=) 200.010.-TL’dir. Bu tutarın %10’u olan 20.001.-TL’si kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınacaktır.

Üçüncü Geçici Vergi döneminde finansman gider kısıtlaması uygulanacak mıdır?

Finansman gider kısıtlaması 01.01.2013’ten itibaren başlayacaktır ancak hemen vurgulayalım ki, Bakanlar Kurulu herhangi bir belirleme yapmış değildir. Bu nedenle de finansman gider kısıtlaması 2013 yılının birinci ve ikinci Geçici Vergi dönemlerinde uygulanmamıştır. Belirleme yapılmadığı için üçüncü dönem için de finansman gider kısıtlaması uygulanmayacaktır. Ekrem Öncü

http://www.thelira.com/yazar/31/ekrem-oncu/2592

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.