Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tamamı Prime tabi olmayan ödemeler PDF Yazdır e-Posta
12 Kasım 2013
Image

İşçilere yapılan ödemelerden hangilerinin prime tabi olduğu, hangilerinin kısmen prime tabi olduğu ve hangilerinin prime tabi olmadıkları 5510 sayılı Kanun’un 80. maddesinde düzenlenmiştir. Anılan maddenin 1. fıkrasının (b) bendine göre ayni yardımlar, ölüm, doğum ve evlenme yardımları, görev yollukları, seyyar görev tazminatı, kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetindeki toplu ödeme, keşif ücreti, ihbar ve kasa tazminatlarının tamamı prime tabi değildir.

Ayni Yardımlar, Bir yasa ya da sözleşme hükmüne dayanmayan ve işverenin atıfeti niteliğini taşıyan ve mal olarak ödenen yardımlardır. Sosyal güvenlik mevzuatımıza göre ayni olarak yapılan yardımlar tutarları ne olursa olsun prime tabi değildir. Ancak ayni yardımın nakden ödenmesi halinde yapılan ödeme prime dahil edilir.

Ölüm, Doğum ve Evlenme Yardımları, Sosyal güvenlik mevzuatımıza göre sigortalının anne ve babası, eşi veya çocuğunun ölmesi halinde işverence verilen ölüm yardımı ile sigortalının evlenmesi veya çocuğunun olması halinde işveren tarafından yapılan doğum ve evlenme yardımları, miktarları ne olursa olsun prime tabi değildir.

Görev Yollukları, İşverenler tarafından sigortalılara, bireysel veya toplu iş sözleşmelerine istinaden ve sigortalının geçici bir görevle başka yere gönderilmesi veya görev yerinin değiştirilmesi dolayısıyla verilen ve yolluk kavramına giren ödemeler prime tabi değildir.

Seyyar Görev Tazminatı, Kıdem Tazminatı, İş sonu Tazminatı veya Kıdem Tazminatı mahiyetindeki Toplu ödemeler ve Keşif ücreti, Sigortalılara görevleri gereği ödenen seyyar görev tazminatı, iş akdinin feshi veya çeşitli sebeplerle işten ayrılan işçilere işveren tarafından bir defaya mahsus olmak üzere ödenen kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetindeki toplu ödemeler ve keşif ücreti prime tabi değildir.

İhbar Tazminatı, Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin sona erdirilme ve ihbar süreleri 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17. maddesinde belirtilmiştir. Anılan maddede belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerektiği, işçinin kıdemine göre değişen süreler sonunda iş sözleşmesinin feshedilmiş sayılacağı, bildirim şartına uymayan tarafın, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminatı (ihbar tazminatı) ödemek zorunda olduğu belirtilmiştir.Bu durumda verilen tazminat, sigortalının işyeri ile hukuki ilişkisi iş sözleşmesinin feshi ile sona ermiş olduğundan, ücret niteliğinde olmadığından prime dahil değildir.

Bununla beraber, işverenin bildirim şartına uymaması veya bildirim süresine ait ücreti peşin ödeyerek sözleşmeyi feshetmesi, fesih hakkının kötüye kullanılarak sona erdirildiği durumlarda da işçiye ödenen kötü niyet tazminatı da prime tabi değildir.

Kasa Tazminatı, İşyerlerinde para veya kıymetli evrak ya da eşya muhafazası ile görevli bulunan sigortalılara muhtemel açıkları kapatmak amacıyla işverenler tarafından ödenen kasa tazminatları, ücret niteliğinde olmadığından prime tabi değildir. Savaş Yurdagül E-Yaklaşım / Kasım 2013 / Sayı: 251

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.