Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Economist yabancı sermaye konusunda Türkiye'yi uyardı (07.0.08) PDF Yazdır e-Posta
07 Mart 2008

 

Son yıllarda yabancı sermaye girişlerinde rekorlar kıran Türkiye, yine bu konuda uyarılar aldı. The Economist dergisi, Türkiye'de yabancı yatırımlar konusunda "karışık sinyaller" verildiğini savunarak "Bu, yabancı yatırımcıları korkutmak için uygun bir zaman değil" ifadesini kullandı.



The Economist dergisinin son sayısında "Karışık sinyaller" başlığı ile Türkiye'nin yabancı sermaye yatırımlarına ilişkin durum ve son gelişmeleri değerlendirirken yabancı yatırımcıları korkutmak için uygun bir zaman olmadığının altı çizildi.

BDDK'nın, Yunan Alpha Bank'ın Alternatif Bank'ı alımına onay vermemesini örnek gösteren The Economist, bu kararda ulusal güvenlik kaygıları ya da Türk bankacılığındaki yabancı payının artmasının yarattığı tepkilerin rol oynamış olabileceği iddialarına yer verdi. Dergi, konuyu şöyle değerlendirdi:

"Nedeni ne olursa olsun, ekonomik milliyetçiliğin patlak vermesi için kötü bir zamandır. Kredi sorunu ve Amerika'daki yavaşlama, yabancı yatırımcıları kaygılandırıyor. Türkiye, yabancıların hissiyatındaki değişikliklere, büyüyen cari açığı nedeniyle özellikle kırılgan gibi görünüyor. Yatırımcıların huzursuzluğuna Türkiye'nin, güvenin kilit bir faktörü olan IMF ile anlaşmayı, sona ereceği Mayıs ayında yenileyip yenilemeyeceğini henüz açıklamamış olması da katkıda bulunuyor."

KORKMAZ: "BU YIL DAHA İYİ OLACAK"

Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz'ın açıklamalarına da yer veren The Economist, Korkmaz'ın, doğrudan yabancı yatırımlarının geçen yıl rekor kırarak 22 milyar dolara çıktığını belirtirken "Bu yıl daha iyi olacak" dediğine dikkat çekti.

The Economist, Korkmaz'ın 28 Şubat'ta onaylanan ve Ar-Ge alanında 50'den fazla kişiyi istihdam eden şirketlere vergi indirimlerini sağlayan yasanın Türkiye'ye daha fazla otomotiv ve teknoloji şirketini çekeceğini, bunun da ileri teknoloji ihracatının artmasına katkıda bulunacağına inandığını kaydetti.

MAGNA 500 MİLYON DOLARLIK YATIRIM PLANLIYOR

Kanada'nın dev araba parçası üreticisi Magna International'ın Türkiye'deki tesisinin genişletmek için 500 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladığını bunun da 4 bin kadar kişi için iş yaratacağı belirtilen haberde Rusya'nın üçüncü büyük çelik üreticisi OAO Magnitogrorsk'un da Karadeniz sahillerinde birkaç milyar dolarlık çelik tesisi inşa etmek istediğini söylediğine de dikkat çekildi.

İngiliz dergisi, çoğu Batılı yatırımcının Türkiye'deki iş ortamının "ılımlı İslamcı" AKP'nin iktidara gelmesinden sonra önemli ölçüde iyileştiğin belirtirken ekonominin ortalama olarak yüzde 6.6 büyüdüğünü, enflasyonun kontrol altına alındığını ve doğrudan yabancı yatırımlarının büyük bir artış gösterdiğini kaydetti.

YABANCILARA "ENGELLER" SÜRÜYOR

Buna karşın, "engellerin sürdüğü"nü savunan dergi, yabancıların çalışma izni almasının "yıllarca" sürebildiğini öne sürdü. Dergiye konuşan bir "Batılı finansçı" da "Burokrasinin en alt basamaklarında yabancılara karşı çok düşmanlık olduğu" iddiasına da yer verdi.

"YENİ YATIRIMLARIN SADECE YÜZDE 20'Sİ EK İSTİHDAM YARATTI"

Türkiye'de İsrailli veya Arapların toprak ve mülk alımlarına ilişkin olumsuz haberlere dikkat çeken dergi, şu değerlendirmesini yaptı:

"Sayın Korkmaz'ın karşı karşıya bulunduğu en güç görev, Türkiye'ye yeni yatırım çekmektir. 2007 yılındaki yeni doğrudan yabancı yatırımın sadece yüzde 20'si yeni istihdam yarattı. Geri kalanı, birleşme ve alımları (yüzde 70) ile emlak alımlarından (yüzde 10) oluştu. Bu yılın çok farklı olması beklenmiyor. Yabancı yatırımın çoğunun, kamuya ait Halkbank ile milli piyango ve gas dağıtım şebekeleri dahil olmak üzere, çeşitli devlet varlıklarının satışından kaynaklanması bekleniyor."

The Economist, Korkmaz'ın büyük bir heyecan duyduğu otomobil tesisleri ve diğer yabancı projelerin her derdine deva oluşturmayacağını belirtirken bu tesislerde kullanılan bileşenlerin çoğunun yurt dışından geldiğine işaret etti.

"UZUN VADEDE TÜRKİYE'YE TEHDİT İRAN VE PAKİSTAN GİBİ ÜLKELER"

Dergiye konuşan İstanbul'daki finansal danışmanı David Edgerly de uzun vadede Türkiye için asıl tehdidin, genç nüfusu ve düşük işgücü maliyetleri olan İran ve Pakistan gibi ülkelerden geldiğini savunarak Türkiye'ye yerleşen yabancı yatırımcıların "kolayca" doğuya kayabileceği uyarısı yaptı.

 

http://www.sabah.com.tr/sondakika,76343.html