Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tozla Mücadele Yönetmeliği Yürürlüğe Girdi PDF Yazdır e-Posta
13 Kasım 2013
Image

İşyerlerinde tozdan kaynaklı ortaya çıkabilecek risklerin önlenebilmesi amacıyla iş sağlığı ve güvenliği yönünden tozla mücadele etmek ve bu işlerde çalışanların tozun etkilerinden korunmalarını sağlamak amacıyla hazırlanan Tozla Mücadele Yönetmeliği 05 Kasım 2013 tarihli ve 28812 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bilindiği üzere 20/06/2012 tarihli 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanuna dayanarak hazırlanan ve Kanun kapsamına giren işyerleri için düzenlenen Tozla Mücadele Yönetmeliği 05 Kasım 2013 tarihli ve 28812 saylı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

İlgili Yönetmelik ile işyerlerinde tozdan kaynaklı ortaya çıkabilecek risklerin önlenebilmesi amacıyla iş sağlığı ve güvenliği yönünden tozla mücadele etmek ve bu işlerde çalışanların tozun etkilerinden korunmalarını sağlamak amaçlanmış ve yönetmeliğin 8.maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi 20/08/2015 tarihinde, diğer maddeleri ise yayım tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu Yönetmelikte

- İşverenin Yükümlülükleri

- Risk Değerlendirmesi

- Tozla Mücadele komisyonu

- Toz Ölçümü

- Maruziyet Sınır Değerleri

- Sağlık Gözetimi

- Akciğer radyografilerinin Değerlendirilmesi

- Pnömokonyoz Olgularının belirlenmesi

- Pnömokonyoz Tanısı Alan Çalışanların Çalışma Durumu

- Kayıtların Saklanması

- Çalışanların Eğitimi ve Bilgilendirilmesi

- Pnömokonyoz Okuyucu Eğitimi

- Tozla Mücadele Birimleri

Başlıkları incelenmiştir.

Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte 14/9/1990 tarihli ve 20635 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Maden ve Taşocakları İşletmelerinde ve Tünel Yapımında Tozla Mücadeleyle İlgili Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

 

İlgili Yönetmelik metnine aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.