Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Resul Kurt - 8 Mart: Çalışan Kadınların Hakları (08.03.08) PDF Yazdır e-Posta
08 Mart 2008

 

Bugün, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Bu nedenle bugün çalışan kadınların haklarını okurlarımızla paylaşmak istiyorum.

1-Eşit Davranma İlkesi

Çalışan kadınların en temel hakkı, işyerlerinde herhangi bir ayrıma tabi tutulmamaktır. İşveren, cinsiyet veya gebelik nedeniyle doğrudan veya dolaylı farklı işlem yapamaz. Aynı veya eşit değerde bir iş için cinsiyet nedeniyle daha düşük ücret kararlaştırılamaz.

2-Yer ve Su Altında Çalıştırma Yasağı

İş Kanunu’na göre, maden ocakları ile kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yeraltında veya su altında çalışılacak işlerde on sekiz yaşını doldurmamış erkek ve her yaştaki kadınların çalıştırılması yasaklanmıştır.

3- Gebe Kadınların Gece Çalıştırılma Yasağı

Kadın işçiler, gebe olduklarının doktor raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar, emziren kadın işçiler ise doğum tarihinden başlamak üzere altı ay süre ile gece postalarında çalıştırılamazlar.

4- Gebe Kadınların Periyodik Kontrollerine İzin Verilme Zorunluluğu

Gebe işçilere gebelikleri süresince, periyodik kontrolleri için ücretli izin verilir.

5- Doğum Halinde İstirahat ve Geçici İş Göremezlik Hakkı

Gebe işçinin doğumdan önce 8 (Çoğul gebelik halinde 2 hafta süre eklenir) ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için günlük kazancının üçte ikisi oranında geçici iş göremezlik ödeneği verilecektir.

6- Doğum Yapan Kadının Ücretsiz İzin Hakkı

Doğum yapan kadın işçiye isteği halinde, altı aya kadar ücretsiz izin verilir.

7- Süt İzni

Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.

8- Gazetecilerin doğum izni ve ücreti

Basın İş Kanunu’na göre, kadın gazetecinin hamileliği halinde hamileliğinin yedinci ayından itibaren doğumun ikinci ayının sonuna kadar izinli sayılacak ve bu süre zarfında gazeteciye son aldığı ücretin yarısı ödenecektir.

9- Özel Günlerde Çalıştırma Yasağı

Kadınlar, ay hali günlerinde ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamazlar. Bu günlerin sayısı 5 gün olarak hesap edilir. Ay halinin başlangıcı işçinin ihbar tarihidir.

10- Kıdem tazminatı

Kadın işçiler, evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi rızası ile iş sözleşmesini sona erdirmesi durumunda kıdem tazminatı almaya hak kazanacaklardır. Ancak, bu durumda ayrıca ihbar tazminatı da ödenmeyecektir.

11- SSK Primlerini İade Alabilme Hakkı

İşten ayrıldıkları tarihten itibaren bir sene içinde evlenmiş veya evlendikleri tarihten itibaren bir sene içinde işinden ayrılmış olan kadın sigortalılara malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin yarısı, yazılı talepleri üzerine, toptan ödeme şeklinde verilmektedir.

Tüm okurlarımızın Dünya Kadınlar günü kutlu, yarınları hep umut dolu olsun...

 

http://www.stargazete.com/index.asp?haberID=146274