Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hizmet İhracı ve Uygulama Esasları PDF Yazdır e-Posta
05 Aralık 2013
Image

3065 sayılı KDV Kanunu’nun 4. maddesinde Hizmet kavramından ne anlaşılması gerektiği ifade edilmiş olup, buna göre Hizmet: “Hizmet, teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemlerdir.” Bu işlemler, bir şeyi yapmak, işlemek, meydana getirmek, imal etmek, onarmak, temizlemek, muhafaza etmek, hazırlamak, değerlendirmek, kiralamak, bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi şekillerde gerçekleşebilir. Bir hizmetin karşılığının bir mal teslimi veya diğer bir hizmet olması halinde bunların her biri ayrı işlem olup, hizmet veya teslim hükümlerine göre ayrı ayrı vergilendirilirler.” Şeklinde tanımlanmıştır.

Hizmet ihracı ile ilgili olarak yaptığımız açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, bir hizmet tesliminin hizmet ihracı kapsamında değerlendirilebilmesi için, hizmetin Türkiye’de yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olması, fatura veya benzeri nitelikteki belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi, hizmet bedelinin döviz olarak Türkiye’ye getirilmesi ve hizmetten yurt dışında faydalanılması şartlarının bir arada gerçekleşmesi gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, mal ihracatında iade edilecek tutarın iadesi  ihracatın gerçekleştiği dönemde ve ihracat tutarının yurt içerisine getirilip getirilmediğine bakılmaksızın yerine getirildiği halde (zira söz konusu bedelin yurt içerisine getirilme zorunluluğu bulunmamaktadır.), hizmet ihracında iade edilecek tutarın iadesi,  ancak söz konusu hizmet ihracına ilişkin bedelin yurt içerisine getirildiğinin tevsiki ile mümkün oluşudur.

Söz konusu iade işlemlerinde karşılaşılan sorunlar nedeniyle 05.12.2009 tarihinde yayımlanan 113 seri no.lu KDV Genel Tebliği’nin B. Bölümünde belirtildiği üzere:

“…

Yurt dışındaki müşteriler için ifa edilen hizmetlerin, hizmetin ifa edildiği dönemde, bedelin döviz olarak Türkiye’ye gelmesi beklenilmeden ihracat istisnası kapsamında beyan edilecektir. Ancak, bu şekilde beyan edilen işlemlerle ilgili yüklenilen ve indirim konusu yapılamayan vergilerin KDV Kanunu’nun 32. maddesi kapsamında iadesi hizmet bedeli döviz olarak Türkiye’ye gelmeden yerine getirilmeyecektir.” hükmü yer almaktadır.

Buna göre yurt dışındaki müşteriler için hizmet ihracı kapsamında yapılan hizmet teslimleri ile ilgili olarak elde edilecek döviz bedeli, ihracatın gerçekleştiği dönemde bedelin döviz olarak Türkiye’ye getirilme şartı beklenmeksizin ihracatçı tarafından beyan edileceği, bu şekilde beyan edilen işlemlerle ilgili olarak yüklenilen ve indirim konusu yapılamayan tutarların iadesi ise, ancak söz konusu bedelin ancak döviz olarak yurda getirildiğinin tevsiki ile mümkün olacaktır. Tevsik edici belgeden anlaşılması gereken ise, döviz alım bordrosunun  veya hizmet ihracında dövizin yurt dışından geldiğini gösteren bankadan alınan belgedir. İlhan Çetin E-Yaklaşım / Kasım 2013 / Sayı: 251

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.