Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bağ-Kur'lu, ortak olduğu her şirket için ayrı prim ödeyecek PDF Yazdır e-Posta
08 Mart 2008

Image

Tasarı aynen yasalaşırsa birden çok şirkette ortaklığı olan Bağ-Kurlular, her ortaklık için ayrı ayrı prim ödemek zorunda kalacak.

18 Mart'ta TBMM Genel Kurulu'na gelecek Sosyal Güvenlik Reformu'yla Bağ-Kur'da basamak sistemi kaldırılıyor.

Halen geçerli olan 1479 sayılı ve 2925 sayılı Bağ-Kur kanunları gereğince çalışanlar, 24 basamaktan oluşan basamaklara göre prim ödüyor. İlk 12 basamakta her yıl otomatikman basamaklar yükselirken, 13 ve daha sonrası için her 2 yılda bir sigortalı yazılı talepte bulunursa basamaklar artıyor. İster esnaf ister şirket ortağı olsun, birden çok şirkete ortaklık halinde bile kişi bir defa prim ödüyor. Sosyal Güvenlik Reform Kanunu'yla Bağ-Kur'luların basamak sistemi kaldırılıyor. Bağ-Kur'lu olmasını gerektirecek bir faaliyette bulunan kişiler, SPEK alt sınırı olan asgari ücret ile SPEK üst sınırı olan asgari ücretin 6,5 katı arasında olmak koşuluyla her ay dilediği rakam üzerinden yüzde 33,5 veya yüzde 39 arası oranında prim ödemekle yükümlü olacak. Fakat, reformdan sonra 4/b'li ismini alacak olan Bağ-Kur'lular, en yüksek ücret ödedikleri işçisinden daha az gelir beyan edemeyecek. Sosyal Güvenlik Reformunu hazırlayanlar, Bağ-Kur primlerini sanki şirket ortağı değil de şirket ödüyormuş gibi bir mantıkla hareket ediyor. Reformdan sonra birden çok şirkete ortak olanlar, her bir şirket için ayrı ayrı Bağ-Kur primi ödemek zorunda kalacak. Şu anda Bağ-Kur'lular kaç şirkette ortak olurlarsa olsun, her ay sadece bir kez Bağ-Kur primi ödüyordu. Yeni sistemde iş emekliliğe gelince değişiyor, her şirket için ayrı ayrı prim ödemek zorunda bırakılan Bağ-Kur'lu, bir kere emekli edilecek. O zaman her mantıklı insanın aklına şu geliyor, neden nalıncı keseri gibi hep kendinize yontuyorsunuz?

 

http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=661755