Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Taşeron işçisi kıdemi bekliyor PDF Yazdır e-Posta
30 Kasım 2013
Image

Çalışma hayatıyla ilgili oldukça kapsamlı paketler hazırlandığını biliyorsunuz. Her bir paket milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor.

- Taşeron işçilerinin hakları

- Kadınların çalışma koşullarının kolaylaştırılması

- Esnek çalışma modelleri

- Kıdem tazminatı fonu

Özellikle taşeron işçisi arkadaşlarımızdan çok sayıda soru alıyoruz. Kendileriyle ilgili düzenlemenin hangi aşamada olduğunu ve ne zaman hayata geçeceğini merak ediyorlar. Bildiğimiz kadarıyla taşeron işçileriyle ilgili pakette önemli bir anlaşmazlık yok. Fakat kıdem tazminatı fonu da aynı masada tartışıldığı ve bu konuda henüz uzlaşma sağlanamadığı için taşeron dosyası şu an beklemede. Ayrıca tüm işçiler için kıdem fonu getirilmese de kamudaki taşeron işçileri için sınırlı olarak fon düşünülüyor. Dolayısıyla bu açıdan da kıdem fonu konusunun netleşmesi gerekiyor. Kısacası bizden haber bekleyen taşeron işçisi kardeşlerimizin biraz daha beklemesi gerekecek.
 
Radyasyonda pozitif ayrımcılık var
 
Soru: Sadettin Bey, radyasyona maruz kalarak çalışan personelin fazla çalışmaları nasıl ücretlendirilir? Normal haftalık çalışma saati 45 saat baz alınarak mı hesaplanır, yoksa kendi çalışma saatleri olan 35 saat üzerinden değerlendirilerek mi hesaplanır? Bu konuda sağlık kurumlarında genelde tereddüt yaşanıyor. Konuya açıklık getirebilir misiniz? Ayşe S.

Cevap: Ayşe Hanım, işçiler açısından fazla çalışma konusu İş Kanunu'nda düzenlenmiştir. Buna göre haftalık çalışma süresi 45 saat olarak kabul edilmekte ve bu süreyi aşan çalışmalar fazla çalışma sayılmaktadır. Ancak radyasyona maruz kalarak çalışanlar için 3153 Sayılı Kanun'un Ek-1. Maddesi'nde özel düzenleme yapılarak haftalık çalışma süresi 35 saat olarak belirlenmiştir. Bu anlamda 3153 Sayılı Kanun'daki düzenleme İş Kanunu'na göre özel hükümdür. Dolayısıyla radyasyona maruz kalan çalışanlar için haftalık normal çalışma süresi 35 saat kabul edilir, bu süreyi aşan süreler fazla çalışma sayılır ve %50 zamlı olarak ücretlendirilir. Yoksa sadece 45 saatten sonraki süreler fazla çalışma sayılırsa, bu çalışanlara özel kanunla tanınan pozitif ayrımcılık geçersiz kılınmış olur.
 
Tam geçiş tarihinde başlamışsınız
 
Soru: Sadettin Bey, ben 01.05.1965 doğumluyum.17.11.1987 tarihinde öğretmenlik görevime başladım. Kademeli geçiş sistemine göre 49 yaşında emekli olacağım. Ancak memur maaşları her ayın birinde alındığı için emekli keseneğimin 01.12.1986 gününden itibaren kesildiği bilgisini aldım. Bu yüzden 49 yerine 50 yaşında emekli olacakmışım. Bu doğru mudur? Doğruysa bu konuda ne yapmam gerekiyor? Ümit S.

Cevap: Değerli okurum, 2008/Ekim ayı başından önce göreve başlayan memurlar Emekli Sandığı'na tabiler. Siz de bu kapsamda iştirakçi memurlardansınız. Emekli Sandığı mevzuatına göre ay ortasında memuriyete girenlerin hizmet başlangıcı takip eden aybaşında başlatılır. Dolayısıyla sizin de hizmet başlangıcınız 1 Aralık 1986'de başlatılmış. Sizin şansızlığınız, bu tarihin tam da sınır tarihi olan 23 Kasım 1986 sonrasına denk gelmesi olmuş. Eğer bu tarihten önce iştirakçi olsaydınız 49 yaşınızda emekli olacaktınız fakat şu an 50 yaşınızda emekli olacaksınız. Maalesef bu konuda yapabileceğiniz bir şey yok. Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/taseron-iscisi-kidemi-bekliyor-yazisi-879786

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.