Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Avuç içi tarama sistemi nedir? PDF Yazdır e-Posta
04 Aralık 2013
http://i.sabah.com.tr/sbh/2013/12/03/Haber/1386022189003.jpg?10041967843320131203024721

Bildiğiniz gibi bu aybaşı itibariyle özel hastanelerin tamamında avuç içi Damar İzi Okuma Sistemi'ne (DİOS) geçildi. Okurlarımdan ve çevremden gelen sorulara bakılırsa bu konuda bazı yanlış anlamalar mevcut. İşte DİOS hakkında merak edilenler ve cevapları.
 
DİOS nedir?
 
Avuç içi damar izi okuma sistemi, özel hastaneye başvuran kişilerin kimlik bilgileriyle damar izlerini eşleştiren bir sistem. Aynen parmak izi gibi herkesin damar izi de farklı olduğundan, DİOS sayesinde damar izleriniz SGK'nın sistemine kaydedilmiş oluyor.
 
DİOS'a neden ihtiyaç duyuldu?
 
1 Aralık 2013 öncesinde hastanelere başvuran kişilerin kimlik tespitleri sadece TC kimlik numaralarıyla yapılıyordu. Bu durumda bazı hastanelerde başkasının TC numarasıyla muayene olunabiliyor ya da kimi hastaneler TC numaralarını elde ettikleri kişiler adına naylon fatura düzenleyebiliyorlardı. Bu tür suistimalleri önleme adına 1 Aralık 2013 tarihi itibariyle alternatif bir kimlik doğrulama sistemi olan DİOS'a geçildi.
 
Herkes hastaneye mi gitmeli?
 
DİOS sistemine avuç içi damar haritanızı okutmak için hemen hastanelere koşmanıza gerek yok. Ne zaman özel bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekirse o zaman damar izinizi tanıtabilirsiniz. Sadece bu ilk tanıtma anında yanınızda TC numaranızın yazılı olduğu resmi bir kimlik belgenizin bulunması gerekiyor.
 
Kimler DİOS'tan muaf olacak?
 
12 yaşından küçükler, 65 yaşından büyükler, iki eli olmayan veya avuç içi okunamayacak durumda olan vatandaşlar damar izi okutmak zorunda değiller. Yine acil olarak hastaneye başvuran hastaların da avuç içi damar izi okunmayacak.
 
YSK'ya itiraz edebilirsiniz
 
Soru: Sadettin Bey, ben ağır derece osas hastasıyım. Yani uyku apnesi ve apne hipopne indeksi. (AHİ >60.) Buna dayanarak yeni malulen emeklilik uygulamasından faydalanmak için SGK'ya başvurdum. Fakat İzmir Sağlık Kurulu ret cevabı verdi. Bundan sonra ne yapmalıyım? Nasıl bir yol izlemem gerekir? Sizce malulen emekli olabilir miyim? Muharrem K.

Cevap: Değerli okurum, malulen emeklilik talebiniz hangi gerekçeyle reddedildi bilemiyorum. Fakat sağlık kurulu kararlarına karşı SGK Yüksek Sağlık Kurulu'na itiraz başvurusu yapılabilir. Buradan da ret cevabı gelirse yargı yoluna gidebilirsiniz. Malulen emeklilik kararları tıbbi değerlendirme gerektirdiği için emekli olabilirsiniz ya da olamazsınız şeklinde bir cevap vermem doğru olmaz.
 
Önce priminizi tamamlayın
 
Soru: Sadettin Bey, ben 2005 yılında sigortalı oldum ve toplam bir aylık prim ödemem var. 2008 yılında kronik böbrek yetmezliği başladı ve beş yıl diyalize girdim. Nihayet bu sene böbrek nakli oldum. Acaba malulen emekli olabilir miyim? Bu konuda ne yapmam gerekir? Emine C.

Cevap: Değerli okurum, malulen emekli olabilmeniz için öncelikle en az 1800 gün prim ödemeniz gerekir. İsteğe bağlı veya imkanınız varsa çalışarak prim gününüzü tamamladıktan sonra malulen emeklilik talebinde bulunabilirsiniz. Talepte bulunduktan sonra SGK' nın sizden isteyeceği raporu alır ve en az %60 oranında iş göremez olduğunuzu belgelerseniz malulen emekli olabilirsiniz. Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/avuc-ici-tarama-sistemi-nedir-yazisi-884164

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.