Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İntibak 2000 sonrası için daha çok lazım PDF Yazdır e-Posta
04 Aralık 2013
Image

2000 yılı sonrasında emekli olanlar maaş açısından dezavantajlı. Bu tarihten sonra emekli olanlar sosyal güvenlik açığını kapatma iddiasıyla çalıştıkça aylığı düşüren sistemle daha az maaş alacaklar

Özellikle 2000 yılı sonrasında çalışması olup da 2000 ve sonrasında emekli olanların emekli aylıkları çok düşük hesaplanıyor. Zira, sistem "Sosyal güvenlik açığını kapatacağım" diyerek çalıştıkça-prim ödedikçe daha az emekli aylığı hesaplama üzerine kurulmuş durumda.

Kamu Denetçiliği'ne emekli vatandaşların başvurusu sonrasında ombudsmanın yazdığı ve 2000 ile sonrası emekli olanların emekli aylıklarına intibak gerektiği hususu şu an Çalışma Bakanlığı'nda ve bakanlık bir aylık cevap verme süresini önümüzdeki hafta tamamlayacak. Ya "Biz bu işi yasayla düzelteceğiz" diyecek ya da "Düzeltmeyeceğiz" diyecek. Ki 2014 Ocak ayında TBMM'de Torba Kanun içine intibak zamlarının eklenmesi de mümkün. Ayrıca, 5510 sayılı Kanun'un çalıştıkça emekli aylıklarını düşüren sistemi de değişirse bundan sonra emekli olacaklar için de intibak gereği doğmaz.

Şu anda emeklilik zamanı gelmiş ve 31.12.1999 gününden sonra hiç çalışması olmayan hayatı asgari ücretten geçmiş birisine sistem 1200 lira emekli aylığı hesaplamaktadır. Ancak, aynı kişi 2000'den sonra asgari ücret veya asgari ücrete yakın prim ödemeye-çalışmaya devam etmişse bu kere emekli aylığı 620 lira olarak hesaplanmaktadır. Bu sebeple ombudsman tavsiyesi ile intibak çıkacaksa eski yeni tüm emeklilerin en düşük emekli aylığı 1200 liraya endekslenmelidir.

ASIL İNTİBAK 2008 VE SONRASINA LAZIM
31.12.1999 gününden önce emekli olmuş SSK emeklilerine tam olmasa da biraz intibak yapıldı ama Bağ-Kur emeklilerine intibak yapılmadığı gibi 2000 ve sonrasında emekli olanlarına da intibak yapılmadı. Asıl intibaka ihtiyaç 1.10.2008 gününden sonra emekli olanlar ile emekli olacak olanlara gerekiyor. Zira, 1.10.2008 gününden sonra SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında taban aylık uygulaması sabitlenmesi kaldırıldı ve her ay taban aylık 3 lira düşe düşe 620 liraya kadar düştü. Düşüş 350 liraya kadar devam edecek. Yani, bundan sonra emekli olacak olanlar daha düşük maaş alacak.

Banka çalışanlarının temsilcisi konuştu

Dün, banka çalışanlarının fazla mesaisi konusunda BASİSEN Genel Başkanı Metin Tiryakioğlu aradı ve öncelikle yazım için teşekkür ettikten sonra; esas olarak 3 banka çalışanlarının sendikalı olduğunu ve bu çalışanların kendilerine üye olduğunu ama diğer banka çalışanlarının örgütsüz olduğunu belirtti. 2011 yılında örgütsüz banka çalışanlarının fazla mesai sorununu kendilerinin, Başbakanlık, BDDK gibi kurumlara ilettiklerini ve 2013 Ocak ayında da Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin inceleme başlattıklarını ve sonunda da örgütsüz çalışanları olan bankalarda yapılan incelemeler sonucunda her bir çalışana günde 3 saatten çok fazla mesai yaptırıldığının tespit edildiğini, bakanlık müfettişlerinin ceza kesip 500 milyon lira da fazla mesai ödemeleri için rapor çıktığını belirtti.

'MASADA NEDEN YOKUZ'
Sonrasında Bankalar Birliği'nin hem fazla mesai parasını ödememek hem de cezaları sildirmek için bakanlıkla pazarlık yaptıklarını da bizim köşemizden duyduğunu, şimdi de bakanlığa başvurup "Biz neden masada yokuz; çalışanların haklarının, sömürülen emeklerinin konuşulduğu yerde banka ve sigorta çalışanları sendikası da olmalıydı" diyeceklerini belirtti. Ali Tezel

http://www.haberturk.com/yazarlar/ali-tezel-1016/899912-intibak-2000-sonrasi-icin-daha-cok-lazim

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.