Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Binek Otomobil Tesliminde KDV Uygulamaları PDF Yazdır e-Posta
08 Aralık 2013
Image

Binek otomobili, ister yurt dışından ithal edilsin, ister Türkiye’de imal edilmiş olsun, esas itibariyle insan taşımak için imal edilmiş bulunan ve GTİP’ in 87.03 pozisyonunda yer alan ve sürücüsü dahil en çok sekiz oturma yeri olan motorlu taşıtlardır.

Kullanılmış binek otomobili kavramı da binek otomobili gibi KDV Kanunu’nda tanımlanmamıştır. Ancak halk arasında ikinci el otomobil olarak ta tanımlanan kullanılmış binek otomobili kavramı ile imal edilen veya ithal edilen binek otomobilinin kayıt ve tescil ettirildikten sonra el değiştirilen motorlu taşıtları ifade eder.

Binek Otomobili tesliminde KDV uygulaması 3065 sayılı KDV Kanunu’nun 1. maddesinin 1. fıkrasında, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetler, 3 fıkrasının (d) bendinde ise müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışlar katma değer vergisine tabidir. Kanun’un bu hükmü uyarınca, bir ticari mal olan yeni veya kullanılmış binek otomobillerin ticari mahiyetteki teslimleri veya müzayede yoluyla satışı KDV’ye tabi tutulacaktır. Satıcının KDV mükellefi olmaması veya KDV mükellefi olmakla birlikte otomobilin iktisadi işletmesinde kayıtlı olmaması, başka bir deyişle otomobilin nihai tüketicisi konumunda bulunması halinde, araç satışında KDV hesaplanmaz. Satıcı mükellef değilse, satış KDV’ye tabi olmayacaktır. Özel kişilerin birbirlerine veya KDV mükelleflerine otomobil teslimleri KDV’ye tabi değildir.

Binek Otomobili Tesliminde uygulanacak KDV Oranı ,Aşağıda belirtilen binek otomobillerinin, alıcının gerçek veya tüzel kişi veya KDV mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın teslimi %18 KDV oranına tabidir.

- Türkiye’de imal edilen sıfır olarak ilk defa trafik siciline tescil edilecek olanlar,

- Yaşı ne olursa olsun yurt dışından ithal edilenler,

- 2007/13033 sayılı BK Kararnamesine ekli I sayılı listenin 9. sırasında, KDV Kanunu’nun 30/b maddesine göre binek otomobillerinin alımında yüklenilen KDV’yi indirim hakkı bulunan mükelleflerin, bu araçları tesliminde % 18 oranında KDV uygulanacaktır.

2007/13033 sayılı BKK’ nın 9. sırasına göre bu şekilde indirim hakkı olan -ki bunlar genellikle rent a car denilen otomobil kiralama şirketleri, sürücü kursları ve gerçek usulde vergilendirilen taksi işletmecileridir. Mükelleflere kullanılmış binek otomobilleri tesliminde % 18, KDV oranının uygulanması gerekir. Başka bir deyimle kullanılmış binek otomobili satan mükellefin bu alım dolayısıyla yüklendiği vergiyi indirme hakkı varsa söz konusu kullanılmış binek otomobili tesliminde %18, aksi takdirde %1 vergi oranı uygulanır.

Teslimleri % 1 Oranına tabi Binek Otomobilleri, Satın aldıkları binek otomobilleri dolayısıyla yüklendikleri KDV’yi indirme hakkı bulunmayan mükelleflerin yapacakları ikinci el binek otomobil teslimleri.

Kullanılmış binek otomobili teslimlerinde;

- 2008/13426 sayılı BK Kararnamesinin 2. maddesinde; KDV Kanunu’nun 30/b maddesine göre binek otomobillerinin alımında yüklenilen KDV’yi indirim hakkı bulunan otomobil yani faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflerin kiralama firmaları (rent a car), gerçek usulde vergiye tabi taksi işletmeleri, sürücü kursları, otomobil sporu, safarı ve tur düzenleyen yapacakları ikinci el binek otomobil teslimlerinde;

- Taşıtın 31.12.2007 tarihi itibarıyla firma aktifinde veya envanterinde bulunması ve iktisap tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra teslime konu edilmesi halinde %1,

- Taşıtın 31.12.2007 tarihinden önce firma aktifine alınması durumunda iktisap tarihinden itibaren 2 yıl içinde yapılan teslimler ve bu tarihten sonra aktife alınacak taşıtların teslimi genel oranda (%18)

KDV oranı uygulanır.

Binek Otomobili Alımında Ödenen KDV’nin İndirimi, 3065 sayılı Kanun’un 3297 sayılı Kanunla değişik 30. maddesinin (b) bendi hükmüne göre, faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi faaliyeti ile uğraşan mükelleflerin bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere işletmelere ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen KDV’nin vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV’den indirilemeyeceği hüküm altına alınmıştır. Bu şekilde yüklenilen KDV indirim konusu yapılmayacak, gider veya maliyet hesaplarına alınacaktır.

Buna göre faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olmayan serbest meslek erbabı, ticari kazanç sahibi ve kurumlar vergisi gibi mükelleflerin %1 veya %18 oranında KDV ödeyerek yeni veya kullanılmış binek otomobili iktisapları dolayısıyla yüklenilen KDV’nin, Kanun’un 30/b maddesi çerçevesinde indirimi mümkün bulunmamaktadır.

Kullanılmış bu binek otomobillerinin satışında ise alış sırasındaki KDV’nin durumuna bakılmaksızın %1 oranında KDV uygulanacaktır.”(1) denilmektedir.

İkinci el binek otomobili ticareti ile uğraşanların bu amaçla satın aldıkları otomobiller dolayısıyla yüklendikleri KDV’nin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı konusunda, Gelir İdaresi tarafından yapılmış bir düzenlemeye rastlanılmamıştır. Nuri DEĞER Yaklaşım / Aralık 2013 / Sayı: 252

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.