Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni TTK’ nda Ticari Defterlerin Tasdiki ve Tutulmasına İlişkin Yükümlülükler ve Yerine Getirmeyen Tacirlere Uygulanacak Yaptırımlar PDF Yazdır e-Posta
10 Aralık 2013
Image

Defterlerin tasdik ettirilmesi ile ilgili hükümler Yeni Türk Ticaret Kanunu  ve diğer mevzuatlarda belirtilmiştir.

Yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri ile dördüncü fıkrada sayılan pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defteri açılış onayları, kuruluş sırasında ve kullanılmaya başlanmadan önce noter tarafından yapılır. Bu defterlerin izleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onayları,  defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar notere yaptırılır. Ticari ve mesleki faaliyette bulunacak gerçek ve tüzel kişilerin tutmak zorunda oldukları yasal defterlerin geçerli olabilmesi için ticari ya da mesleki faaliyetinin icra edildiği yerin noterince, her yıl tutacakları defterleri bir önceki yılın aralık ayı sonuna kadar tasdik ettirilmesi yasal bir zorunluluktur.

Bunun yanında  yevmiye defteri ve yönetim kurulu karar defterlerinin kapanış tasdiklerinin yapılması yasal bir zorunluluktur. Kapanış tasdiklerinin izleyen yılın haziran ayının sonuna kadar yaptırılması gerekmektedir.

Yeni TTK’ na göre yükümlülüklerini yerine getirmeyen Tacirlere Uygulanacak Yaptırımlar

  •  Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun md. 64/1, 26.06.2012 tarih ve 6335 sayılı Kanun’un 8. maddesiyle değiştirilen şeklinde; Ticari defterlerini tutmayan, ticari defterlerinde ticari işleri ile ilgili iktisadi ve mali durumunu,  borç ve alacak ilişkilerini, bunların neticelerini ortaya koymayanlara, uzman kişilerce yapılacak incelemede işletmenin faaliyetleri ve finansal durumu hakkında fikir vermeyecek şekilde defter tutan tacirler Dörtbin Türk Lirası idari para cezasıyla cezalandırılırlar.
  • Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 64/2. maddesinde ticari işletmesiyle ilgili olarak gönderilmiş bulunan her türlü belgenin, fotokopi, karbonlu kopya, mikrofiş, bilgisayar kaydı veya benzer şekildeki bir kopyasını, yazılı, görsel veya elektronik ortamda saklamayan tacirler Dörtbin Türk Lirası idari para cezasıyla cezalandırılırlar.
  • Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun md. 64/3, 26.06.2012 tarih ve 6335 sayılı Kanun’un 8. maddesiyle değiştirilen şeklinde; defterlerin açılış onaylarını kullanılmaya başlamadan önce noterde onaylatmayanlara, yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterlerinin kapanış onaylarını izleyen faaliyet döneminin üçüncü ayının sonuna kadar notere yaptırmayan tacirler  Dörtbin Türk Lirası idari para cezasıyla cezalandırılırlar.
  • Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 65. maddesi defterler ve gerekli diğer kayıtları Türkçe tutmayanlara, kısaltmalar, rakamlar, harfler ve semboller kullanıldığı takdirde bunların anlamları açıkça belirtmeyenlere, defterlere yazımlar ve diğer gerekli kayıtlar, eksiksiz, doğru, zamanında ve düzenli olarak yapmayanlara, bir yazım veya kaydın önceki içeriği belirlenemeyecek şekilde çizilmesi ve değiştirilmesi durumunda ve kayıt sırasında mı yoksa daha sonra mı yapıldığı anlaşılmayan değiştirmeleri yapanlara, muhasebenin tutuluş biçimi ve bu konuda uygulanan yöntemlerin Türkiye Muhasebe Standartlarına uygun olmaması durumunda tacirler Dört bin Türk Lirası idari para cezasıyla cezalandırılırlar.
  • Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun  66. maddesi her tacirin, ticari işletmesinin açılışında, taşınmazlarını, alacaklarını, borçlarını, nakit parasının tutarını ve diğer varlıklarını eksiksiz ve doğru bir şekilde gösteren ve varlıkları ile borçlarının değerlerini teker teker belirten bir envanter çıkarmayan tacirlere, açılıştan sonra her faaliyet döneminin sonunda da böyle bir envanter düzenlemeyen tacirler Dört bin Türk Lirası idari para cezasıyla cezalandırılırlar.
  • Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun  86. maddesi saklanması zorunlu olan belgeleri, sadece görüntü veya başkaca bir veri taşıyıcısı aracılığıyla ibraz edebilen kimse, giderleri kendisine ait olmak üzere, o belgelerin okunabilmesi için gerekli olan yardımcı araçları kullanıma hazır bulundurmayan tacirler; icap ettiği takdirde belgeleri, giderleri kendisine ait olmak üzere bastırmayan ve yardımcı araçlara ihtiyaç duyulmadan okunabilen kopyalarını sunmayan tacirler Dört bin Türk Lirası idari para cezasıyla cezalandırılırlar.
  • Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 562/4. maddesi bu Kanun hükümlerine göre tutulmakla veya muhafaza edilmekle yükümlü olunan defter, kayıt ve belgeler ile bunlara ilişkin bilgileri, denetime tabi tutulan gerçek veya tüzel kişiye ait olup olmadığına bakılmaksızın, 210. maddenin birinci fıkrasına göre denetime yetkili olanlarca istenmesine rağmen vermeyenler veya eksik verenler ya da bu denetim elemanlarının görevlerini yapmalarını engelleyenler, fiilleri daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde üçyüz günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılırlar.
  • Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 562/6. maddesi ticari defterlerin mevcut olmaması veya hiçbir kayıt içermemesi yahut bu Kanun’a uygun saklanmaması hâllerinde, sorumlular üçyüz günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılırlar. Dursun Ali TURANLI / Aralık 2013 / Sayı: 252

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.