Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çekilişle Müşterilere Hediye Verilmesi Şeklinde Gerçekleştirilen Promosyon Kampanyalarının Gider Kaydı ve KDV Karşısındaki Durumu PDF Yazdır e-Posta
14 Aralık 2013
Image

GVK’ nın 40. maddesinde safi kazancın tespitinde indirilecek giderler sayılmış, 1 no.lu bendinde ise, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin, safi ticari kazancın tespitinde indirilecek gider olarak kabul edileceği belirtilmiştir. Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 6. maddesinde ise, “kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safî kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safî kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanunu’nun ticarî kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı” hükme bağlanmıştır.

Düzenlenen promosyon kampanyası çerçevesinde alışveriş yapan müşteriler arasında gerçekleştirilen çekiliş sonucunda kazananlara verilen hediyelerin alış/imalat/ithal bedellerinin GVK’ nın 40/1. maddesi uyarınca gider olarak hasılattan indirilmesi gerekmektedir. Konu ile ilgili olarak verilen bir özelgede de,

“Tenis kulübü hizmeti veren firmanız tarafından herhangi bir bedel alınmaksızın yıllık üyelik kaydı yaptıran müşterilerinize promosyon olarak verilen konaklama hizmetine ilişkin alış bedelinin Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinin 1 numaralı bendine göre gider olarak hasılattan indirilmesi gerekmektedir.”

şeklinde görüş açıklanmıştır.

Kampanya Kapsamında Verilen Hediyeler İçin KDV Hesaplanıp Hesaplanmayacağı,

Alışveriş yapan müşteriler arasında gerçekleştirilecek çekilişle kazananlara hediye verilmesi işleminde bedelsiz bir teslim veya hizmet söz konusu olmayıp, hediye olarak verilen mal ve hizmetlerin bedelleri satışların artmasına paralel olarak satışı yapılan mal ve hizmetlerin bedelleri içerisinde vergilendirilmiş bulunduğundan, hediye olarak bedelsiz verilen bu mal ve hizmetler KDV’ye tabi bulunmamaktadır.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı da aynı görüşte olup, verdiği bazı Özelgelerin özetleri aşağıdadır:

“Adı geçen şirketin alışveriş yapan müşterilerine çekilişle vereceği otomobillerin tesliminde KDV hesaplanmayacaktır. Alışveriş yapan müşterilere çekilişle verilecek otomobiller nedeniyle  yüklenilen KDV’den satışı yapılan malların tabi olduğu orana isabet eden kısım indirim konusu yapılacak, kalan kısım ise gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınacaktır.”

“Şirketinizce alışveriş yapan müşterilere çekilişle vereceğiniz promosyon niteliğindeki hediyelerin tesliminde KDV hesaplanmayacaktır. Bu teslimler nedeniyle yüklenilen KDV’nin ise 50 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.”

“Şirketiniz tarafından 2012 yılı içerisinde satışlarınızı ve tahsilatlarınızı artırmak amacıyla belirli bir bedelin üzerinde mal alımında bulunan yurtiçi müşterilerinize promosyon olarak verilecek araçların bedelsiz olarak tesliminde KDV hesaplanmayacaktır.”

Kampanya Kapsamında Çekilişle Hediye Olarak Verilen ve KDV Hesaplanmayacak Olan Mal ve Hizmetler Nedeniyle Yüklenilen KDV’ler İndirilebilir mi?

50 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile promosyon ürünü olarak verilen malın (aynı işletmede imal veya inşa edilenler dahil) tabi olduğu KDV oranının;

“- Satışı yapılan mala ait KDV oranına eşit veya daha düşük oranda olması halinde promosyon ürünü için yüklenilen KDV’nin tamamının indirim konusu yapılması,

- Satışı yapılan malın tabi olduğu KDV oranından yüksek olması halinde ise promosyon ürünü için yüklenilen KDV’den, satışı yapılan malın tabi olduğu orana isabet eden kısmın indirim konusu yapılması, kalan kısmın gelir veya kurumlar vergisi açısından gider veya maliyet olarak dikkate alınması”

uygun görülmüştür. Buna göre,

- % 18 KDV oranına tabi malların satışına ilişkin olarak çekilişle hediye verilmesi halinde, hediye olarak verilen mal ve hizmetler nedeniyle yüklenilen KDV’nin tamamı indirim konusu yapılabilecektir. 

Maliye Bakanlığı verdiği ilk özelgelerde, “Adı geçen şirketin alışveriş yapan müşterilerine çekilişle vereceği otomobillerin tesliminde KDV hesaplanmayacaktır. Alışveriş yapan müşterilere çekilişle verilecek otomobiller nedeniyle  yüklenilen KDV’den satışı yapılan malların tabi olduğu orana isabet eden kısım indirim konusu yapılacak, kalan kısım ise gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınacaktır.”

şeklinde görüş bildirirken, son olarak verdiği yeni tarihli bir Özelge’de ise, “Şirketiniz tarafından 2012 yılı içerisinde satışlarınızı ve tahsilatlarınızı artırmak amacıyla belirli bir bedelin üzerinde mal alımında bulunan yurtiçi müşterilerinize promosyon olarak verilecek araçların bedelsiz olarak tesliminde KDV hesaplanmayacaktır. Bu araçların binek otomobili olması halinde Kanun’un 30/b maddesine göre binek otomobili alımında yüklenilen KDV’nin indirim konusu yapılması mümkün olmayacak, ticari araç olması durumunda, araçların alımı sırasında yüklenilen KDV’nin genel esaslara göre indirilebilecektir.” şeklinde tam aksi yönde görüş bildirmiştir. Yılmaz SEZER Yaklaşım / Aralık 2013 / Sayı: 252

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.