Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bakiyesi Kapatılmayan İş Avanslarının Vergisel ve Cezai Riskleri PDF Yazdır e-Posta
15 Aralık 2013
Image

1- Mevzuatımız kapsamında “İş Avansı” işletme adına bir mal ve hizmet satın alınması durumunda;  işletme adına bir kısım gider ve ödemelerin yapılması durumunda söz konusu olacaktır.

2- Bu kapsamdaki avanslar (satın alma, gider ve ödemeler) işletmenin personel ve personel dışındaki kişilere verilmesi mümkün olacaktır.

3- “195. İş Avansları” hesabı iş bazlı olarak, ilgili işe bağlı olarak açılıp kapatılması gerekmektedir. Avans ödemesi işletmede bir belgeye dayandırılacaktır. Bu belge bir makbuz bir dekont ve benzeri nitelikte olabilir. Aynı şekilde, ilgili iş görüldüğünde veya yapıldığında işletmeye gelecek belge (fatura vb.) ile ilgili İş Avansı Hesabı kapatılacaktır.

4- “195. İş Avansı” Hesabının iş bazlı olarak işletme tarafından ödenmesi, ancak ilgili avansın ilgili işten bağını kopardığı durumlarda (avansın iş amacı dışında kullanılması, ilgili işin uzun sürmesi vb.) iş dışında başka bir ifade ile iş avansı hesabının bakiyesinin, işe bağlı olarak veya bağlı olmadan, uzun süreli olarak açık kalması durumlarda işletme çeşitli vergisel ve cezai risklerle karşı karşıya kalabilecektir.

5- Bakiyesi kapatılmayan İş Avansı hesabı için işletme faiz hesaplaması ve KDV hesaplayarak faturasını kesmesi gerekecektir.

6- İş avansı kapsamındaki borçlanmalar nedeniyle işletme TCK’nın 241. maddesinde belirtilen Tefecilik faaliyeti kapsamında değerlendirilme riskiyle karşılaşabilecektir. Mehmet KALKINOĞLU Yaklaşım / Aralık 2013 / Sayı: 252

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.