Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Asgari İşçilik ve İlişiksizlik Belgesi İşlemlerindeki Değişikliklerle İlgili SGK Genelgesi Yayımlandı PDF Yazdır e-Posta
18 Aralık 2013

Image

İlişiksizlik belgesi işlemleri ile ilgili 2011/ 13 sayılı SGK Genelgesinde belirtilen bazı hususlarda 2013/41 sayılı SGK Genelgesiyle değişiklikler yapılmıştır.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından daha önce yayımlanmış olan 04/02/2011 tarihli ve 2011/13 sayılı Genelgede; ihale konusu işler ve özel bina inşaatlarıyla ilgili olarak yürütülen asgari işçilik uygulaması çerçevesinde yapılması gereken işlemler ile işverenlere teminat iadesi yazısı ve ilişiksizlik belgesi verilmesi konuları ayrıntılı olarak düzenlenmişti.

Bu defa, SGK söz konusu Genelgenin yayımından sonra gerek mevzuatta yapılan düzenlemeler, gerekse SGK ünitelerinin uygulamada yaşadıkları tereddütleri gidermek amacıyla “2011-13 Sayılı Genelgede Değişiklik” konulu 2013-41 sayılı Genelgeyi yayımlamıştır.

Söz konusu Genelge ile yapılan önemli değişiklikler aşağıda özetlenmiştir.

1) Sözleşmesinde kişi sayısı belirtilmiş olan ihale konusu işlerle ilgili yapılan değişiklikler:

Sözleşmesinde kişi sayısı belirtilmiş olan ihale konusu işlerle ilgili olarak asgari işçilik oranı üzerinden işçilik hesaplaması yapılmayacak, bunun yerine sözleşmede belirtilen kişi sayısı üzerinden değerlendirme yapılacak ve kişi sayısının eksik bildirildiği anlaşılmış ise, eksik bildirilen kişi sayısı üzerinden aylık prim ve hizmet belgelerinin düzenlenmesi ve primlerin alınması yoluna gidilecektir.

2) Doğrudan temin usulüyle yaptırılan işler ile ilgili yapılan değişiklikler:

4734 sayılı Kamu İhale Kanununun, “Uygulanacak ihale usulleri” başlıklı 18 inci maddesinde, idarelerce, mal veya hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde,

a) Açık ihale usulü,

b) Belli istekliler arasında ihale usulü,

c) Pazarlık usulü,

uygulanacağı öngörüldüğünden, “doğrudan temin usulü”, uygulanacak ihale usullerine ilişkin 18 inci madde içeriğinden çıkartılmıştır.

Buna göre, doğrudan temin usulü ile yapılan mal veya hizmet alımları ile yapım işleriyle ilgili olarak ihale makamlarının; söz konusu işi üstlenenleri SGK’ya bildirme yükümlülüğü, yüklenicinin hak ediş ödemesine esas muaccel borcunun bulunup bulunmadığı hususunu sorgulama yükümlülüğü ve teminat iadesi sırasında SGK’dan alınmış ilişiksizlik belgesini isteme yükümlülüğü olmayacaktır.

3) Kadın sigortalıların inşaat işyerlerinden SGK’ya bildirilmesi ile ilgili değişiklikler:

Bundan böyle asgari işçilik araştırması ile ilgili olarak yapılacak işlemlerde, kadın sigortalıların çalıştırılmadıklarına ilişkin herhangi bir tespit bulunmadığı sürece söz konusu kişiler için yapılmış olan bildirimler araştırma işleminde dikkate alınacaktır.

Ayrıca, ilişiksizlik belgesi verilmesi aşamasında, ihale konusu işlerin ve özel nitelikteki inşaat işlerinin bitirilmiş olduğu, dolayısıyla fiili tespit yapılamayacağı hususları dikkate alınarak kadın sigortalıların çalışmalarının fiili olup olmadığına ilişkin aksine bir ihbar veya şikayet olmadığı sürece denetim/inceleme yapılmayacaktır.

4) Fark işçilik borçları ile ilgili yapılan değişiklikler:

SGK müfettişi tarafından incelemesi başlatılmış işlerle ilgili olarak, inceleme aşamasında işverenin ilgili SGK ünitesine başvurarak fark işçilik borcunu ödeyeceğini bildirmesi ve bunun üzerine müfettişin incelemeyi durdurması (teftişten sarfınazar) halinde, o işe ait fark prim borcu kesinleşmiş olacağından, artık o işle ilgili olarak tekrar müfettiş incelemesi istenemeyecektir.

5) Özel sektör işverenlerinin birbirine karşı taahhüt ettiği işler ile ilgili değişiklikler:

Özel sektör işverenlerinin, özel sektör işverenlerine verdiği;

-Özel nitelikteki inşaatlarda, ödenen istihkak tutarı ile inşaatın yüzölçümünün metrekare birim maliyet tutarıyla çarpılması sonucu bulunacak yaklaşık maliyet bedeli mukayese edilerek yüksek olan tutara asgari işçilik oranı uygulanacaktır.

-Kanunun 85 inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen özel nitelikteki inşaat kapsamına girmeyen işlerde ise, araştırma işleminin SGK ünitelerince yapılmasına Kanunen imkan bulunmadığından, bu kapsamda yaptırılan işlerde son işçilik bildirim tarihleri itibariyle SGK’ya borcun bulunmaması ve şikayet yada ihbarın olmaması kaydıyla, ilgili dosya memuru, şef ve müdür yardımcısının teklifi, il veya merkez müdürünün de onayını taşıyan teftişten sarfınazar tutanağı düzenlenmek suretiyle işyeri dosyası işlemden kaldırılacaktır.

Ayrıca, 2013-41 sayılı Genelge ile, yukarıda belirtilenler dışında aşağıda belirtilen konularla ilgili olarak da değişiklik ve düzenlemeler yapılmıştır.

-Yüksekliğe göre yapı sınıf ve grubunun belirlenmesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan yapı yaklaşık birim maliyetleri hakkındaki tebliğ çalışmalarında sınıfı veya grubu değiştirilen yapılar

-Yüksekliğe göre yapı sınıf ve grubunun belirlenmesi

-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan yapı yaklaşık birim maliyetleri hakkındaki tebliğ çalışmalarında sınıfı veya grubu değiştirilen yapılar

-İstihkak ödemesi yapılmayan ihale konusu işlerde ilişiksizlik belgesinin verilmesi

-Fark işçilik borcunun kesinleşmesi

-İlişiksizlik belgesinin alınmasına ilişkin olarak teminat niteliğinde verilen belgeler

-İşçilik oranı tespit edilemeyen işler

-İhale makamları veya ruhsat vermeye yetkili makamlarla yapılacak yazışmalarda kullanılacak matbu formlar

SGK’ nın konuyla ilgili Genelgesine aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz. pwc

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.