Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye, vergi kaçağı tespit etti, sendikalara sıkı denetim geliyor PDF Yazdır e-Posta
10 Mart 2008

Image

Maliye Bakanlığı müfettişleri, ismi açıklanmayan bir sendikanın 320 milyar YTL vergi kaçırdığını tespit etti. Devletten gizlenen parayı tahsil eden bakanlık, tüm işçi ve işveren sendikalarını mali denetimden geçirme kararı aldı.

 

Gelirler kontrolörlerinin bir ihbar üzerine denetlediği sendikada 3 yılda bir yenilenen seçimler sırasında profesyonel yöneticilere ödenen yıpranma tazminatlarından Gelir Vergisi stopajı kesilmediği anlaşıldı. İnceleme sırasında sendika yöneticilerinin 'başka sendikalar da stopajları ödemiyor.' şeklinde savunma yapması üzerine, diğer sendikaların da incelemeye alınması kararlaştırıldı. Türk-İş, Hak-İş, DİSK, TİSK ve bunlara bağlı sendikalara birer yazı gönderildi. Yazıda, sendikaların 1 Ocak 2003 ile 27 Şubat 2008 arasında yaptığı kongrelerin tarihleri, buralarda seçilen tüm yöneticilerinin isimleri, TC kimlik numaraları ve bu kişilere ne kadar yıpranma tazminatı ödendiği soruldu. Bilgilerin gönderilmemesi, eksik veya yanlış gönderilmesi durumunda da Vergi Usul Kanunu'na göre işlem yapılacağı hatırlatıldı. 56 sendikaya gönderilen bu yazıya bazı sendikalardan hemen cevap geldiğini belirten bir bakanlık yetkilisi, "Gelen bilgileri Vergi İstihbarat Merkezi'ndeki stopaj beyanlarıyla çapraz kontrole tabi tutacağız. Bize, doğru rakam bildirilmemesi ihtimaline karşı, gerekirse sendikaların o dönemdeki para hareketlerine de bakacağız." dedi. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, uygulamayla Maliye Bakanlığı'nın neyi amaçladığını bilmediklerini söylerken, "Sendikaların mevzuata aykırı davranması mümkün değildir." şeklinde konuştu. Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da, "Hak-İş'te hiçbir yöneticiye herhangi bir adla ödeme yapılmıyor. Devlet şeffaf olsun, diyen sendikalar şeffaflığa karşı çıkmamalı. Kimsenin ayıbı, defosu olmamalı." diye konuştu. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise kendilerine gönderilen yazıya gerekli cevapları vereceklerini söyleyerek, "Korkacak bir şeyimiz yok. Sonuna kadar şeffaf bir örgütüz." açıklamasını yaptı.

Yıpranma tazminatı nedir?

Bazı sendikalarda, her seçim döneminde, görevdeki yöneticiler ayrılmış gibi işlem yapılıyor. Profesyonel yönetici olarak çalışan sendika yöneticilerine seçim dönemlerinde, tekrar seçilseler bile yönetim kurulunun belirleyeceği tutar üzerinden tazminat ödeniyor. Yönetim kurulu, tazminat tutarını örneğin maaşın 8 katı olarak tespit etmişse, 6 bin yeni lira maaş alan bir sendikacıya seçim sırasında 48 bin YTL tazminat veriliyor. Bu tutarlar, kıdem tazminatı tavanının üzerinde olduğu için de, Gelir Vergisi Kanunu gereğince ödenen tazminattan stopaj kesilmesi gerekiyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=662566