Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kulüpler vergi borcunu 10 yıl taksitle ödeyecek (10.03.08) PDF Yazdır e-Posta
10 Mart 2008

Maliye'nin üzerinde çalıştığı bir başka düzenleme ise futbol kulüpleri ile ilgili. Maliye vergisini ödememekle sık sık gündeme gelen futbol kulüplerinin vergisini 10 yılda taksitle ödemesi için yeni bir kanun teklifi hazırlığı içinde. Futbolcuların vergisini Süper Lig için yüzde 15, Birinci Lig için yüzde 10 ve İkinci Lig ve daha aşağısı için yüzde 5 olarak indirmek için teklif sunan Maliye, vergi borcunu ödeyemeyen kulüplere de kolaylık getirmeye çalışıyor. Düzenlemenin özellikle Anadolu kulüplerine yarayacağı iddia ediliyor. Futbolcularda eğer teklif kabul edilirse bu yıl yüzde 35 olması gereken vergi 20 puan indirilerek yüzde 15'te kalacak. Yıllardır ne kazanırsa kazansın vergisini asgari ücretli gibi yüzde 15 olarak ödeyen futbolcuların 1 Ocak 2008'den itibaren normal çalışanlar veya serbest meslek mensupları gibi Gelir ergisi yüzde 15 ile 35 aralığına çekilecekti. Futbolcuların çoğunluğunun yıllık kazancı da yıllık 44 bin 700 YTL'nin üstünde olduğu için yüzde 35 vergi ödeyeceklerdi. Ancak, başta üç büyük kulüp ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü olmak üzere Maliye'ye yaptıkları baskı sonucu yüzde 20'lik vergi indirimini kaptılar. Maliye futbolcu vergisinin bundan önce olduğu gibi yüzde 15'te kalmasını uygun gördü. Ancak Maliye'ye baskı kurmaya çalışan kulüpler, Süper Lig için verginin yüzde 10 olmasını istiyor.

 KDV indirimini AB engelledi

MALİYE kaynaklarından edinilen bilgilere göre bakanlık bünyesinde tüm ürünlerde Katma Değer Vergisi'nin yüzde 10 olarak tek kalemde toplanması, ekmek gibi bazı ürünlerde ise kaldırılması çalışması yapıldı. Maliye'nin iş yükünü önemli oranda azaltacak ve vatandaşa da bazı ürünlerde vergi indirimi olarak yansıyacak bu çalışma ile vergi gelirini düşürecek bazı ürünlerdeki kaybın ise Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) artırılmasıyla önüne geçilmesi öngörüldü. Ancak, edinilen bilgilere göre Bakan Kemal Unakıtan'a kadar giden çalışma Bakan'dan AB mevzuatına aykırı olduğu için geri çevrildi. Bürokratların AB'ye girene kadar geçici bir süre KDV'nin tek oranlı olması önerisi ile birliğe girilirken vergi artışı yapılmak zorunda kalınacağı için reddedildi. Avrupa Birliği mevzuatına göre KDV oranı en az yüzde 15 olmak zorunda.

 

http://www.sabah.com.tr/haber,EC8616501C934CA992185B6292260DE3.html