Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2013 Yılı Şirket Faaliyet Raporunuzda Sizi Ne Bekliyor? PDF Yazdır e-Posta
03 Ocak 2014
Image

2013 yılını her ne kadar geride bırakmış olsak da, şirketler için mali ve hukuki açıdan 2013 yılı henüz kapanmış değil. Önümüzdeki günlerde şirket yönetim organlarının "2013 yılı faaliyet raporları"nı hazırlamaları ve Genel Kurul'a sunmaları gerekiyor.

2012 yılında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan "Şirketlerin Yıllık Faaliyet Raporunun Asgari İçeriğinin Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik" uyarınca tüm sermaye şirketlerinin 2013 yılı hesap dönemine ait yıllık faaliyet raporlarını en geç 28 Şubat 2014 tarihine kadar hazırlamaları gerekmekte. Söz konusu raporun hazırlanmasından anonim şirketlerde yönetim kurulu; limited şirketlerde ise müdür veya müdürler kurulu sorumlu tutuluyor.

İlgili yönetmeliğe göre yıllık faaliyet raporunda asgari olarak aşağıdakilere  yer verilmesi gerekiyor:

  • Şirket ile ilgili genel bilgilere
  • Yönetim organı üyeleri ile üst düzey yöneticilere sağlanan mali haklara
  • Şirketin araştırma ve geliştirme çalışmalarına
  • Şirket faaliyetleri ve faaliyetlere ilişkin önemli gelişmelere
  • Finansal durumuna
  • Risklere  ve yönetim organının değerlendirmesine
  • Şirket ile ilgili diğer hususlara

Peki finansal duruma esas olacak mali tablolar hangi standartlara göre hazırlanmak zorunda?

Hatırlanacağı üzere, yönetmeliğin yayımlandığı dönemde, 2012 yılı faaliyet raporlarında esas alınacak mali tablolar için bir geçiş hükmü düzenlenmiş ve buna göre söz konusu mali tabloların 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu uyarınca düzenlenen mali tablolara göre hazırlanmasına imkan tanınmıştı.  Ancak geçiş hükmünün sona ermesi ile birlikte yönetmeliğe göre, 2013 yılı ve sonrası için hazırlanacak faaliyet raporlarında yer verilen finansal tabloların Türkiye Muhasebe Standartları'na göre hazırlanması gerekecektir.

Bu zorunluluğa uymayanlar için yeni Türk Ticaret Kanunu'nda cezai müeyyidelere ilişkin doğrudan bir atıf bulunmuyor. Fakat Kanun'da yer alan aşağıdaki maddede altı çizili kısımların tüm belgeleri kapsadığı düşünüldüğünde faaliyet raporuna ilişkin de bir cezai yaptırım olduğu yorumu yapılabilir:

"Bu Kanun hükümlerine göre tutulmakla veya muhafaza edilmekle yükümlü olunan defter, kayıt ve belgeler ile bunlara ilişkin bilgileri, denetime tabi tutulan gerçek veya tüzel kişiye ait olup olmadığına bakılmaksızın, 210'uncu maddenin birinci fıkrasına göre denetime yetkili olanlarca istenmesine rağmen vermeyenler veya eksik verenler ya da bu denetim elemanlarının görevlerini yapmalarını engelleyenler, fiilleri daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde üçyüz günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılır." (Md. 562/4)

Önümüzdeki günlerde mali tabloların hazırlanması konusunda yeni bir yasal düzenleme yapılıp yapılmayacağı merak konusu olmakla birlikte yönetmelik hükmünün değişmemesi halinde sermaye şirketlerinin büyük bir kısmının mevcut uygulamaya hazırlıksız yakalanmamak için gerekli tedbirleri almaları herhangi olumsuz  bir  durumla karşılaşmamak açısından önemli olacaktır. Altar Çalışaneller

Kaynak: http://kpmgvergi.com/Blog/Pages/FullBlog.aspx?article=193

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.