Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2014 yılı vergi ve cezaları PDF Yazdır e-Posta
06 Ocak 2014
Image

Bilindiği üzere; vergi kanunlarında yer alan maktu had, miktar ve tutarlar, para ile ödenecek ceza miktarları, her yıl yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle tekrar belirleniyor. Biz de yeni yılın ilk yazısını bu konuya ayırmak istedik.
 
Fatura düzenleme sınırı: 800 TL
 
2014 yılında bedeli 800 TL'yi geçen mal ve hizmet satımlarında nihai tüketiciye fatura düzenlenmesi mecburi. Bu tutarın altındaki işlemlerde ise müşterinin talebi halinde fatura düzenlenecek, aksi takdirde yazar kasa fişi verilmesi/alınması yeterli olacak.

Diğer taraftan yine değeri 800 TL'yi aşmayan alet, edevat, mefruşat ve demirbaşlar amortismana tabi tutulmaksızın işletmelerce doğrudan gider olarak dikkate alınabilecek.
 
Fiş ya da fatura vermeyene, almayana ceza!
 
Verilmesi ve alınması icap eden fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu ile serbest meslek makbuzlarının verilmemesi veya alınmaması halinde; bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanların her birine, her bir belge için 190 TL'den aşağı olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilecek.
Perakende satış fişi verilmemesinin cezası da yine 190 TL olarak uygulanacak.
 
Yemek yardımı değişmedi
 
İşveren tarafından işyeri ve işyerinin müştemilatı dışında kalan yerlerde hizmet erbabına yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatlere ilişkin istisna tutarı geçmiş yıllarda olduğu gibi 12 TL.

Söz konusu ödemenin doğrudan çalışana değil, çalışana yemek verme hizmetini sağlayana yapılması gerekiyor. Bu tutarın üzerindeki menfaatler ise ücret olarak vergiye tabi tutuluyor.

Söz konusu tutarın günümüz ekonomik koşullarında son derece düşük kaldığını ve mutlak suretle artırılması gerektiğini söylemeden geçemeyeceğiz.
 
Konut kira gelirlerinin 3.300 TL'sinde vergi yok!
 
Bilindiği üzere yakın dönemde yapılan yasal düzenleme ile mesken kira gelirlerine yönelik istisna hükmü yeniden düzenlendi.

Son değişikliklere akabinde, Gelir Vergisi Kanunu'nun 21. maddesinde yer alan şartları taşıyanlar, 2014 takvim yılında elde edecekleri kira gelirlerinin 3.300 TL'si için vergi ödemeyecekler.
 
Taşınmazların satışında istisna var!
 
Taşınmazların elden çıkarılmasında ise ikili bir durum söz konusu. Bağış yoluyla veya miras suretiyle elde edilen taşınmazlar ne zaman ve hangi tutarla elden çıkarılırsa çıkarılsın elde edilen gelir verginin konusuna girmiyor.

Diğer taşınmazlarda ise elde etme tarihi ile satış arasında geçen süre önemli. Elde edilen taşınmaz 5 yıl içinde satılırsa ise vergi var. 2014 yılında gerçekleştirilecek satışlarda elde edilen gelirin 9.700 TL'lik kısmı vergiden istisna olacak, kalanı için beyanname verilecek.
 
Arızi kazanç elde edenlerin durumu
 
2014 yılında elde edilecek arızi kazançların (süreklilik arz etmeyen, bir kerelik) ise 21.000 TL'lik kısmı vergiden istisna edilmiş durumda.

Örneğin, aktif meslek yaşamına son vermiş olan bir doktor 2014 yılında bir kereye mahsus ameliyata girerse, elde ettiği gelirin 21.000 TL' ye kadarlık kısmı için vergi ödemeyecek.
 
Ölüm hak, miras helal; peki vergisi?
 
1/1/2014 tarihinden itibaren;

- Evlatlıklar dâhil, altsoy ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 146.306 TL (alt soy bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 292.791 TL),

- İvazsız suretle meydana gelen intikallerde ise 3.371 TL (söz konusu istisna tutarı her ivazsız intikalde ayrı ayrı dikkate alınıyor) vergiden istisna edilmiş durumda.

Bu tutarların üzerindeki miras payı kazanımları ile ivazsız intikallerin ise 7338 Sayılı Kanun'da öngörülen usul ve esaslar dairesinde beyan edilmesi gerekli.
 
Değerli kâğıt ve belgelerde durum ne?
 
Yeni yılda pasaport çıkaracakların 75 TL'yi (ayrıca 140,50 TL harç ödenecek), aile cüzdanı alacakların 69 TL'yi ve sürücü belgesi alacakların ise 92,50 TL'yi (ayrıca 346,70 TL harç ödenmesi gerekli) gözden çıkarması gerekli. İsmail Kökbulut

http://www.bugun.com.tr/2014-yili-vergi-ve-cezalari-yazisi-921829

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.