TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Meclisi Başkanı Umut Oran, GAP İdaresinin deneyimleri ışığında belirlenecek olan sektörler için vergi muafiyet ve indirimlerinin devreye konulması gerektiğini bildirdi.
Oran, GAP Bölgesinin, rüyaların gerçekleştirilebileceği, yatırım için her şeyiyle batılı sanayicileri kucaklamaya hazır bekleyen ve sosyal sorumlulukların gerçekleştirilebileceği en uygun bölge olduğunu belirtti.
Kelebek etkisi teorisini düşündüğünde, bazen güçlü bir umudun büyük bir değişim için önemli bir başlangıç olduğunu ifade eden Oran, şunları kaydetti:
“Bundan 15 yıl sonrasında şöyle bir GAP Bölgesi hayal ediyorum. Küresel anlamda 20 milyar dolar büyüklüğünde organik hazır giyim endüstrisinde, GAP Bölgesi dünya lideri konumunda... Güneydoğu'da organik pamuktan üretilen kumaşlar, yine Güneydoğu illerimizde dikilip dünya pazarlarına gönderiliyor. Adıyaman'da faaliyet gösteren organik konfeksiyon enstitüsü, yurt dışında da onlarca akademisyenin, öğrencinin takip ettiği bir merkez konumundadır.
GAP Bölgesi'nde uygulanan sürdürülebilir üretim modelinin en önemli ayağını bölgedeki yenilenebilir enerji üretimi sağlamaktadır. Bölgede kurulu güneş-rüzgar ve hidroelektrik santralleri sayesinde, bölgenin hem hane hem de sanayi elektriğinin tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmaktadır. Dünyanın atmosfere en az karbon salınımı yapan bölgesi GAP olmuştur. 2023 yılında, Cumhuriyetimizin 100. yılında dünyanın en önemli kültür turizm destinasyonu GAP Bölgesi seçilmiştir. 2023 yılında bölgeyi 20 milyon yabancı turist ziyaret etmiştir.”
Oran, bölgede teröre yönelik sürdürülen askeri mücadele ve Irak'ın kuzeyine yönelik askeri operasyonun yeni bittiği göz önünde bulundurulduğunda bu hayallerin fazla iddialı gelebileceğini ancak, kendisinin 1996 yılından bu yana bu hayal ile yaşadığını ve çalıştığını anlattı.
İLK TOHUMLAR ATILIYOR
Bölgeyi ve Türkiye'yi bu hayale taşıma potansiyeline sahip bir projenin ilk tohumlarının GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının koordinasyonunda atılmakta olduğunu, bu başlangıcın güçlü bir adım niteliğini taşıdığını ifade eden Oran, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Yerinde iş, aş, sosyal barış. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın, uluslararası uzmanlar ile birlikte, farklı kamu ve sivil toplum kurumları ile geçtiğimiz yıl başlattığı 'rekabet gündemi' çalışması kapsamında, bölgenin rekabet üstünlüklerine sahip olduğu sektörler, 'yenilenebilir enerji', 'organik giysi', 'organik tarım' ve 'turizm' olarak belirlendi. UNDP, AB gibi yabancı kurumların da destek verdiği projede, ana kalkınma modeli olarak kümelenme stratejisinin kullanılması öngörülüyor.
Bu çalışmada fiili olarak düğmeye basılması için, hükümetin kümelenme yaklaşımını esas alan, bölgedeki yatırım ortamını iyileştirecek, bir bölgesel teşvik paketini açıklaması beklenmektedir. Bu kapsamda kısa vadede, GAP İdaresi'nin deneyimleri ışığında belirlenecek olan, ulusal ve küresel bazda potansiyel taşıyan sektörler için bazı vergi muafiyet ve indirimleri (enerji indirimi, ücretlerin vergiden muaf tutulması gibi) devreye konulmalıdır.”
Oran, bölgede asgari ücret kavramının serbest bırakılarak, yaşam şartları ve geçim standardında il basın arz ve talep buluşmasının sağlanması gerektiğini vurguladı.
Bu tespit sürecinde kümelenme yaklaşımının dikkate alınması gerektiğini, böylece kısa vadede GAP'taki yatırım ortamında bir iyileşme sağlanarak bölgede öne çıkan sektör ve iş kollarına yatırım çekileceğini, bu girişimin bölge ekonomisi ve şirketler adına can suyu niteliğinde olacağını ifade eden Oran, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Orta vadede ise, 'rekabet odakları projesi' kapsamında bölgenin rekabet gücünü yükseltmeye yönelik adımlar atılmalıdır. GAP Rekabet Odakları projesi kapsamında 10 yıllık bir vizyon oluşturulmalı. Bu doğrultuda, bölgenin ana sektörleri konumundaki turizm, ticaret ve tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi amacıyla, 'sanayi, bölgesel kalkınma, girişimcilik, inovasyon ve turizm politikaları' tespit edilmelidir.
Buna ek olarak da, eğitim, ulaştırma ve sağlık gibi sosyoekonomik destekleyici alanlarda devlet yardımlarının hangi araçlarla devreye girmesi gerektiği somut olarak belirlenmelidir. Her zaman söylediğimiz ve söylediklerimiz gerçekleştirebildiğimiz bir kent var. Adıyaman, doğuda yatırım yapılabilir olduğunu gösteren en güzel somut örnek.”
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=8418081 |