Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2013'e Ait Olup Yeni Yılda Ulaşan Yurtdışı Hizmet Faturalarının Sorumlu Sıfatı ile KDV Uygulaması PDF Yazdır e-Posta
12 Ocak 2014
Image

2013 yılı dönem sonu işlemlerinin tamamlandığı bugünlerde çok uluslu firmaların sıklıkla karşılaştığı problemlerden biri de, yurtdışından aldıkları muhtelif hizmetlere (management fee, cost sharing, royalty vb.) ilişkin faturaların, hizmeti sağlayan firmalarca geç düzenlenmesidir. Söz konusu faturalar, çoğu zaman yeni hesap dönemi (2014) tarihli olarak düzenlenmekle birlikte; içerik olarak bir önceki hesap döneminde alınan hizmetlerle ile ilgilidir.

Yurtdışında mukim firmalardan alınan hizmetler, geçmiş dönem ile ilgili olmaları nedeni ile hizmet bedelleri üzerinden hesaplanması gereken sorumlu sıfatı ile KDV ne zaman beyan edilmelidir? Sorumlu sıfatı ile beyan edilen KDV, 2014 yılında indirim konusu yapılabilecek midir? 

117 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde Yapılan Açıklamalar

1 Mayıs 2012 tarihinden itibaren yürürlülüğe giren 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile; geç düzenlenen hizmet faturaları üzerinden hesaplanması gereken KDV’nin beyan dönemine ilişkin açıklamalar yapılmıştır. 

Anılan Tebliğ’de yapılan açıklamalar çerçevesinde, tevkifat (tam tevkifat veya kısmi tevkifat) kapsamındaki işlemlerde vergiyi doğuran olay bakımından özellikli bir durum söz konusu olmayıp, bu işlemlere ilişkin KDV'nin beyan dönemi KDV Kanunu’nun 10’uncu maddesine göre tespit edilecektir. Diğer bir ifade ile KDV’nin beyan dönemi  “Vergiyi Doğuran Olay” ile belirlenecektir. Tebliğ’de hizmet ifası hallerinde hizmetin yapılması vergiyi doğuran olay olarak açıklanmıştır. 

Bu kapsamda, işleme ait fatura veya benzeri belge, izleyen ay içinde düzenlense dahi, sorumlu sıfatıyla beyan, işlemin vuku bulduğu dönemin beyan süresi içinde yapılacaktır. Hizmet işlemlerinde, hizmetin ayın sonunda tamamlanması halinde de, fatura izleyen ayda düzenlense dahi bu şekilde işlem yapılacaktır. İşlem bedelinin ödenmemesi, işleme ait faturanın süresinde düzenlenmemesi, alıcıya geç gelmesi veya hiç gelmemesi tevkifatın yapılıp yukarıda belirtilen süre içinde sorumlu tarafından beyan edilmesine engel değildir.

Sorumlu Sıfatı ile KDV Ne Zaman Beyan Edilmelidir?

Tebliğ’de de belirtildiği üzere, işleme ait faturanın süresinde düzenlenmemesi, alıcıya geç gelmesi veya hiç gelmemesi tevkifatın yapılıp işlemin vuku bulduğu dönemin beyan süresi içinde sorumlu tarafından beyan edilmesine engel değildir.

Dolayısı ile hizmetin 2013 yılında ifa edilmesi durumunda, fatura 2014 yılında düzenlense bile, sorumlu sıfatı ile KDV beyanı işlemin vuku bulduğu 2013 yılında yapılmalıdır. Bu durumda, mükelleflerin işlemin vuku bulduğu 2013 yılının ilgili dönemine (ay/aylara) ilişkin 2 No.lu KDV beyannamelerini pişmanlık hükümleri çerçevesinde düzeltmeye tabi tutmaları gerekecektir. 

Sorumlu Sıfatı ile Beyan Edilen KDV İndirim Konusu Yapılabilecek mi?

KDV Kanunu’nun 29’uncu maddesinde “İndirim” hakkının vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabileceği belirtilmiştir.

Bu çerçevede, sorumlu sıfatı ile beyan edilen KDV’nin 2013 yılında indirim konusu yapılabilmesi için;

• Vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılının aşılmamış olması,

• İlgili vesikaların kaydedildiği kanuni defterlerin de vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılına ait olması,

gerekmektedir.

Faturaların geç düzenlenmesi nedeni ile mükellefler 2013 yılı kanuni defterlerine kayıt yapamamakta ve ayrıca  vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu 2013 yılının aşılması nedeni ile sorumlu sıfatı ile beyan edilen KDV’nin 2014 yılında indirim konusu yapılması da mümkün olmamaktadır. Söz konusu KDV’nin indirim konusu yapılamaması şirketlerin KDV planlamaları açısından olumsuz etkilere yol açmaktadır. 

Yazımızda belirttiğimiz üzere, yurtdışında mukim firmalardan hizmet temin eden mükelleflerin 2013 yılında ifa edilen hizmetlere ilişkin faturaları 2013 tarihli olarak ve 2013 yılı kayıtları kapanmadan temin etmelerini tavsiye ederiz. Aksi durumda, 2013 yılında ifa edilen hizmetlerin geç fatura edilmesi nedeni ile sorumlu sıfatı ile KDV’nin pişmanlık hükümlerine göre düzeltme beyannamesi verilmek sureti ile beyan edilmesi; işlemin vuku bulduğu takvim yılının aşılması ve faturanın ilgili yılın kanuni defterlerine kaydedilememesi nedeni ile KDV’nin indirim konusu yapılamaması gündeme gelecektir. Didem Keşmir

http://kpmgvergi.com/Blog/Pages/FullBlog.aspx?article=199

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.