Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şükrü Kızılot - Sağlıkta yeni dönemin ince ayarları (11.03.08) PDF Yazdır e-Posta
11 Mart 2008

SAĞLIK hizmetlerinde, ciddi tartışmalara neden olan ve herkesi yakından ilgilendiren, önemli "ince ayarlar" yapıldı. Şimdi sağlıkta, çok kişinin kafasını karıştıracak olan, "yeni bir dönem" başlıyor.

İNCE AYARLAR NE?

1- Kamuda Çal
ışan Doktorlar Açısından:

Kamudaki tüm doktorlara "tam gün çal
ışma" zorunluluğu getiriliyor. Böyle olunca;

a) Hem kamu hastanesi hem muayenehane olay
ı kaldırılmış oluyor.

b) Kamu hastanesinde çal
ışan bir doktor, aynı anda özel bir hastanede ya da tıp merkezinde çalışamayacak. Örneğin herhangi bir hastayı özel hastanede muayene ya da ameliyat edemeyecek.

c) Kamuda çal
ışan doktorların, ücretlerine ince ayar yapılıp, yükseltilecek.

2- Kamu D
ışında Çalışan Doktorlar Açısından:

a) Muayenehanesi olanlar,
bunun dışında yalnızca bir özel hastanede ya da tıp merkezinde çalışabilecekler. Örneğin, muayenehanesi olan kadın doğumcu, bir hastane ile anlaşacak ve yalnızca o hastanede doğum yaptırabilecek. Burada ince bir nokta var. Hastanenin kadrosundaki kadın doğumcu kontenjanı doluysa, muayenehanesi olan kadın doğumcu, boş kadrosu olan bir hastane bulana kadar doğum yaptıramayacak.

b) Muayenehanesi olmayanlar, en fazla iki özel hastanede ya da t
ıp merkezinde çalışabilecekler. Kuşkusuz bu da o hastanenin o daldaki, Bakanlığın belirleyeceği, doktor kontenjanı ile sınırlı olacak.

3- Özel Hastane ve T
ıp Merkezleri Açısından: /_newsimages/5155918.jpg

İzin alma ve yasaklar dönemi başlıyor. Örneğin;

a) Bundan böyle, giri
şimciler, istediği yerde, hastane ya da tıp merkezi açamayacaklar. İzin almadan, hastanesine ilave tıbbi cihaz da alamayacak. Daha ötesi, ilave bir birim de açamayacak. Hepsi izne bağlı. Özellikle büyük illerde, izin olayı yeni hastaneler ve doktor kontenjanını artırma yönünden, zor gözüküyor.

b)
İlave Doktor ve Sağlık Elemanı Alınamayacak

İzin almaksızın, hastane ya da tıp merkezine ilave doktor, hemşire, biyolog, sağlık teknisyeni gibi elemanlar alınamayacak. Ancak, Bakanlık yetkililerinin açıklamasına göre; ayrılan ya da boş olan kadro için, izinsiz doktor ve sağlık elemanı alınabilecek. 2008’in sonuna kadar özel hastane ve tıp merkezi açılamayacak. Mevcut özel dal merkezleri, dört yıl içinde, istenilen koşullara uygun duruma gelecek ya da kapanacak. Dal merkezlerinin adı da "tıp merkezi" olacak ve 2 yerine en az 4 doktor bulundurma koşulu aranacak.

AMAÇ NE?

Sa
ğlık hizmetleri ile ilgili son gelişmeler, ister istemez "Bu düzenlemelerdeki amaç ne?" sorusunu akla getiriyor. Bu konuda, Sağlık Bakanı ve ilgililerle konuştum ve bazı sonuçlara ulaştım. Sözü dolandırmadan açıklayayım, yapılan düzenlemelerin amacı, aşağıdaki tabloda belirtilen doktor insan kaynağının dağılımı ve sağlık yatırımlarının, büyük iller dışına yayılması ile ilgili. Bundan böyle, özellikle büyük illerde sağlık yatırımları, cihaz alımı, kapasite genişletme, ilave doktor ve sağlık personeli alımının zorlaşacağı ve acil bir ihtiyaç varsa, planlama dahilinde izin verileceği anlaşılıyor. İzin olayında da diğer illere yatırım yapılmasına öncelik verileceği fark ediliyor. Sağlıktaki ince ayarların; kayıtdışı çalışmayı artırma, sayısı zaten yetersiz olan kamudaki doktorların, bir kısmının ayrılmasına neden olma, doktorlar ve sağlık personelinin, özel hastane ve tıp merkezlerinde "kontenjan ve izin" nedeniyle, iş bulma zorluğu, işsizlik ve sağlık yatırımlarının cazip olmaktan çıkması gibi tartışmaları da beraberinde getireceği anlaşılıyor.

 

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/8423161.asp?yazarid=82