Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Örtülü Sermaye Üzerinden Ödenen Faizlerde İlave Stopaj Yükümlülüğüne Dikkat! PDF Yazdır e-Posta
21 Ocak 2014
Image

Aralık 2013 Muhtasar Beyanname Dönemi Geliyor… Örtülü Sermaye Kapsamındaki Borçlanmalar Üzerinden İlave Stopaj Yükümlülüğünüz Olabileceğini Biliyor Musunuz?

Günümüz ekonomisinde çok uluslu şirketlerin artan borçlanma ihtiyaçlarını yurtdışı grup şirketlerinden sağladıklarını görüyoruz. Bu şekilde gerçekleştirilen borçlanmaların örtülü sermaye kapsamında değerlendirilmesi durumunda doğabilecek ilave stopaj yükümlülüğü ve söz konusu ilave stopajın 23 Ocak 2014 tarihinde beyan edilecek Aralık 2013 dönemi muhtasar beyannamesine dahil edilmesi gerektiği hususlarına dikkatinizi çekmek isteriz.

Hangi Durumlarda İlave Stopaj Yükümlülüğü Doğabilir?

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 12/7 maddesinde örtülü sermaye üzerinden kur farkı hariç, faiz ve benzeri ödemeler veya hesaplanan tutarların, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları’nın uygulanmasında, gerek borç alan, gerek borç veren nezdinde, örtülü sermaye şartlarının gerçekleştiği hesap döneminin son günü itibarıyla dağıtılmış kâr payı veya dar mükellefler için ana merkeze aktarılan tutar sayılacağı ifade edilmiştir.

Diğer yandan, 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde ise, borç para verenin dar mükellef kurum, gerçek kişi veya vergiden muaf herhangi bir kişi olması durumunda, örtülü sermaye üzerinden ödenen faizlerin borç veren nezdinde, örtülü sermaye şartlarının gerçekleştiği hesap döneminin son günü itibarıyla dağıtılmış kâr payı olarak kabul edileceği belirtilmiştir.

Mükelleflerin, örtülü sermaye uygulaması nedeniyle kullandıkları borçların örtülü sermayeye isabet eden tutarına ilişkin faizleri giderleştirmemeleri ve tahakkuk eden bu faiz tutarlarını ödememeleri halinde, tahakkuk eden ancak giderleştirilmemiş ve ödenmemiş olan bu tutarların henüz dağıtılmış bir kâr payı olarak değerlendirilmesi mümkün olamayacağından, kâr payı stopajına tabi tutulması da söz konusu olmayacaktır. Anılan faiz tutarlarının ödenmesi halinde ise kâr payının dağıtıldığı kabul edilecektir.

Borç verenin dar mükellef kurum olması durumunda;

Borcu kullanan kurumların örtülü sermayeye isabet eden tutara ilişkin faiz ve benzeri ödemeleri giderleştirmeleri ve tahakkuk eden faiz ve benzeri tutarları ödemeleri halinde,

bahsedilen tutarlar örtülü sermaye şartlarının gerçekleştiği hesap döneminin son günü itibarıyla dağıtılmış kâr payı olarak kabul edilecek ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 30’uncu maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca %15  oranında kurumlar vergisi kesintisine tabi tutulacaktır.

Kar Payı Üzerinden Hesaplanacak Stopaj Oranının Tespitinde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları Dikkate Alınabilir mi?

Kar payı üzerinden hesaplanacak stopaj oranının tespitinde borçlanmanın gerçekleştiği ülke ile Türkiye arasındaki Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması hükümlerinin incelenmesi gerekmektedir.

Bazı anlaşma hükümlerinin, borcu veren dar mükellef kurum tarafından elde edilecek temettü gelirlerinin lokal mevzuatımıza göre daha düşük kar payı stopaj oranları (%5, %10) uygulanmasına imkan verdiğini; ancak bunun olduğunu (temettü gelirinin borcu veren dar mükellef kurum nezdinde vergiden istisna edilmesi gibi) belirli şartlara bağlı görüyoruz.

Dolayısı ile düşük oranlı kar payı stopaj oranının uygulanabilmesi için Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları’ndaki “temettü” tanımı ile düşük oranlı verginin uygulanma şartlarının her bir ülke için ayrıca değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamak isteriz. 

Kar Payı Üzerinden Stopaj Hesaplaması Nasıl Yapılacaktır?

Faiz ve benzeri giderlerin örtülü sermayeye isabet eden kısmı, hesap döneminin son günü itibarıyla dağıtılmış net kâr payı olarak değerlendirecektir. Bu nedenle, net kar payı olarak dikkate alınan tutarın kar dağıtım stopaj oranı esas alınarak brüte tamamlanması ve kar payı stopajının brüt tutar üzerinden hesaplanması gerekmektedir.

Dar mükellef kuruma örtülü sermaye kapsamında ödenen faiz tutarının 100.000 TL olduğunu varsayalım. Bu tutar brüte tamamlanarak vergi kesintisi matrahı ve vergi kesintisi tutarı bulunacaktır. 

Buna göre ödenen faiz tutarının brüt rakamı 117.647,06 TL (*) olarak hesaplanacaktır. 

(*) Kar dağıtım stopaj oranı %15 olarak dikkate alınmıştır. 

Faizler Üzerinden Yapılmış Vergi Kesintisi Kar Payı Üzerinden Yapılacak Vergi Kesintisine Mahsup Edilebilir mi?

Örtülü sermaye sayılan borçlara ilişkin dar mükellef kurumlara ödenen faizler üzerinden yapılmış vergi kesintisi, düzeltme neticesine göre kâr payından yapılması gereken vergi kesintisine mahsup edilebilecektir.

Örneğimize dönecek olursak; 100.000 TL tutarındaki faiz üzerinden Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 30’uncu maddesinin birinci fırkasının (ç) bendi uyarınca %10 oranında kurumlar vergisi kesinti yapıldığından hareketle ilave stopaj yükümlülüğü aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.

Hesaplanan Kâr Payı Stopajı= (117.647,06 x %15) = 17.647,06    

Mahsup edilecek Stopaj= (100.000 x %10) = 10.000

Ödenecek İlave  Stopaj=  7.647,06    

Ödenecek İlave Stopaj Ne Zaman Beyan Edilmelidir?

Ödenmesi gereken ilave stopajın 23 Ocak 2014 tarihinde beyan edilecek 2013 yılı Aralık ayına ilişkin muhtasar beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir. 

Hesap dönemi kapanışlarının tamamlandığı bugünlerde, örtülü sermaye kapsamında borçlanmaları olan kurumlara hesaplamalarını gözden geçirmelerini tavsiye ederiz. Didem Keşmir

http://www.kpmgvergi.com/Blog/Pages/FullBlog.aspx?article=209

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.