Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
AYM yaşı kaldırmadı PDF Yazdır e-Posta
24 Ocak 2014
Image

Soru: Sadettin Bey, Anayasa Mahkemesi'nin memurların yaş haddiyle emekliliği konusunda verdiği iptal kararını okudum. Bu kapsamda; 27 yıllık hizmeti olan bir askeri personel olarak emekli olabilir miyim? Kaan Y.

Cevap: Değerli okurum, bahsetmiş olduğunuz kararı bir önceki yazımızda değerlendirdik. Söz konusu karar emeklilik için yaş şartını kaldırmıyor. Sadece 08.09.1999 tarihinde görevde bulunma şartını kaldırıyor. Buna göre 2008/Ekim ayından önce göreve başlayan memurların 10 yılı ve 61 yaşını doldurmaları halinde emekli olmalarını öngörüyor. Zaten siz askeri personel olarak 61 yaşınızdan çok önce emekliliğe hak kazanmış olacaksınız. Ayrıca Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı gelecek yıl 18 Ocak'ta yürürlüğe girmiş olacak. Yani şu an için herhangi bir hak doğmuş değil.
 
Anneniz sizin sigortanızdan yararlanabilir
 
Soru: Sadettin Bey, annem birkaç ay önce boşandı ve şu an herhangi bir sosyal güvencesi yok. Annem ev hanımı ve herhangi bir geliri yok ancak aile konutu annemin üzerine görünüyor. Ben bir kamu kurumunda çalışmaktayım. Annem benim sosyal güvencemden faydalanabilir mi? Rasim Ç.

Cevap: Değerli okurum, annenizin sizin üzerinizden sağlık yardımları alması mümkün. Ancak bunun için annenizin geçiminin sizin üzerinizde olduğuna dair SGK müdürlüğüne dilekçe vermeniz gerekir. SGK tarafından yapılan inceleme sonucunda annenizi sizin geçindirdiğiniz anlaşılırsa, sağlık aktivasyonu sizin üzerinizden yapılır. Anneniz adına tapuda kayıtlı konut olması, sizin üzerinizden sağlık yardımı almasına engel olmaz. Daha çok gelir getirici bir varlığın olup olmadığına bakılır.
 
Tavandan öderseniz maaşınız artar
 
Soru: Sadettin Bey, ben 14.02.1972 doğumluyum. SSK giriş tarihim 20.06.1997'dir. Bugüne kadar toplam 5667 gün SSK primi ödedim. Şu an net ücretim 3000 TL ve primlerim buna göre ödeniyor. Prim günüm dolduktan sonra ödenen primin emekli maaşıma etkisi nasıl olur? Örneğin kısmı süreli olarak SSK'lı olup tavandan prim ödense emekli maaşım artar mı? Mihriban B.

Cevap: Değerli okurum, şu an ödemekte olduğunuz prim emekli aylığınızı zaten artırıyor. Prim gününüz dolduktan sonra kısmi süreli sigortalı olup tavandan ödeme yapmanız halinde emekli aylığınız yükselmeye devam edecektir.
 
İşveren kıdeminizi ödemek zorunda
 
Soru: Sadettin Bey, beş yıldır çalıştığım işyerimden, 3600 gün ve 15 yılı doldurduğum için kıdem tazminatı talep ettim. Fakat işveren tazminatımı vermiyor. Bu konuda ne yapabilirim? Ayrıca işten ayrıldıktan sonra başka bir işyerinde çalışamayacağım söyleniyor. Bu doğru mudur? Seyfettin T.

Cevap: Değerli okurum, 08.09.1999'dan önce sigortalı olmak şartıyla 3600 günü ve 15 yılı doldurduysanız işveren kıdem tazminatı vermek zorunda. Önce SGK'dan "Kıdem tazminatı alabilir" yazısını alıp işverene ibraz edeceksiniz. Buna rağmen tazminatınız ödenmezse Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüğüne şikayet edebilirsiniz. Tazminat alarak işten ayrıldıktan sonra başka bir işyerinde çalışabilirsiniz, buna engel bir durum yok. Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/aym-yasi-kaldirmadi-yazisi-944110

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.