Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Eksik günler ödenmez PDF Yazdır e-Posta
29 Ocak 2014
Image

Soru: Sadettin Bey, babam minibüs çalıştırırken annemi Bağ-Kur'lu yapmış ve bir süre (1 yıl 10 ay) düzenli pirim ödemiş sonra kapatmış. Kalan günleri şimdi toptan ödenirse annem emekli olabilir mi? Böyle bir hakkımız var mı? Eğer varsa 1954 doğumlu annem nasıl emekli olabilir? Adem G.

Cevap: Değerli okurum, primi ödenmemiş süreleri geriye dönük olarak toplu ödeme imkânınız yok. Fakat şu an çalışmaları devam eden paket kapsamında doğum borçlanması hakkının Bağ-Kur'lu bayanlara da verilmesi gündemde. Bu düzenleme hayata geçerse Bağ-Kur'lu bayanlar da SSK'lılar gibi doğum borçlanması yapabilecek. Şu an için iki çocukla sınırlı olan borçlanmanın kapsamı da üç çocuğa çıkarılacak. Eğer böyle bir imkân olursa ve annenizin şartları uyarsa, doğum borçlanmasıyla eksik günlerini tamamlama imkânı olabilir. Annenizin primleri toplamda 15 yıl olursa, Bağ-Kur kapsamında emekli olabilir. Bir işyerinden sigortalı olursa 10 yılı (3600 gün) tamamlayarak SSK'dan emekli olabilir.
 
Borçlanarak bir yıl erken emekli olursunuz
 
Soru: Sadettin Bey, ben 22.09.1971 doğumluyum. 10.10.1990-31.07.1991 tarihleri arasında SSK sigortalısı olarak çalıştım. 26.02.1992-26.05.1993 tarihleri arasında askerlik yaptım. Fakat askerliğimi borçlanmadım. 26.01.1994 tarihiden itibaren ve halen Emekli Sandığı personeli olarak çalışmaktayım. SSK'da olan hizmetimi hizmet birleştirmesi yaptım. Bu durumda ne zaman emekli olabilirim? Askerliğimi borçlanmak fayda sağlar mı? Abdulkadir A.

Cevap: Değerli okurum, askerliğinizi borçlanırsanız 53 yaşınızı tamamlayacağınız 22.09.2024 tarihinde, borçlanmazsanız 54 yaşınızda yani 22.09.2025 tarihinde emekli olabilirsiniz. Yani askerlik borçlanması yapmanız emeklilik tarihinizi bir yıl erkene alıyor. Borçlanmayı şimdi yapabileceğiniz gibi emekliliğinize yakın bir tarihte de yapabilirsiniz.
 
Davayı kazanmanız garanti değil
 
Soru: Sadettin Bey, ben 1955 doğumlu bir bayanım. 1990 ile 1996 yılları arasında büfe çalıştırarak devlete altı sene vergi ödedim. Bağ-Kur'a herhangi bir kayıt yaptırmadım. Şimdi vergi ödediğim yıldan itibaren borçlanarak emekli olmak istiyorum ama bana herhangi bir kaydınız yok, vergi dairesi sizi kapalı gösterdiğinden dolayı emekli olamazsınız deniyor. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim? Dava açsam kazanma ihtimalim var mı? Bana nasıl bir yol önerirsiniz? Feride Ç.

Cevap: Değerli okurum, sormuş olduğunuz konu iş mahkemelerinde de sıkça dava konusu oluyor. Bazı durumlarda Yargıtay, 1982 yılından sonrası için sadece vergi kaydını esas alarak hizmet tespitine karar verebiliyor. Yine bazı durumlarda da oda kaydına göre hizmet tespiti kararı çıkabiliyor. Bu konuda karar verilirken; tescilini istediğiniz tarih aralığı, mahkemeye ibraz edeceğiniz deliller, tescilini istediğiniz dönemdeki şahsi durumunuz, 4.10.2000 tarihinden önceki esnaflık dönemini borçlanma hakkından yararlanmak için Bağ-Kur'a başvurup başvurulmadığınız gibi hususlar dikkate alınıyor. Buna göre istisnai bazı durumlarda tescil talebinin kabulüne, genellikle de reddine karar veriliyor. Bu durumda dava açıp açmamaya bir avukatla istişare ederek kendiniz karar vermelisiniz.  Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/eksik-gunler-odenmez-yazisi-951056

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.