Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi Aslında Uzlaşma Kalkıyor mu? PDF Yazdır e-Posta
30 Ocak 2014
Image

Maliye Bakanı’nın “uzlaşmanın kaldırılmasını şahsen istediğini” açıklamasının üzerinden iki ay geçti. Dünya’da pek çok iyi örneğinde olduğu gibi Türkiye’de de devlet ile mükellef arasındaki vergisel uyuşmazlıkların​​​​ yargıya intikal etmeden çözülmesi ve paranın bir an önce Hazineye intikal etmesi için uzlaşma çok uzun yıllardır uygulanmakta. Bu açıdan kaldırılması yerine iyileştirilmesi ve aksaklıklarının giderilmesi önemli. Uygulamada mükellef beyana dayananlar hariç ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen vergiler ile bu vergiye ilişkin vergi ziyaı cezasında, İdare ile ödenecek rakam hakkında uzlaşılabiliyor. Bu yönüyle uluslar arası uygulamalara paralel.  

Peki, uzlaşma gerçekten kaldırılmalı mı? Ya da vergi aslı uzlaşmanın kapsamından çıkarılmalı mı? Ya da uzlaşma sadece gelir üzerinden alınan vergilerle sınırlandırılıp; KDV, ÖTV gibi dolaylı vergiler, stopaj gibi nihai olarak başkasının üzerinde kalan vergilerden mi kaldırılmalı? Bu konuda görüşler muhtelif ama kaldırılmasını savunan pek yok. Daha ziyade islah tedbirleri, şeffaflık ve iyileştirmeler üzerinde duruluyor. 

Görüşler

Uzlaşma, İdare ile mükellef arasında yargısal uyuşmazlığa gidilmeden vergi alacağının bir an önce Hazine’ye intikalini sağlayan bir mekanizma olmakla birlikte, vergi cezalarının caydırıcılığını azalttığı ve adalet duygusunu tahrip ettiği için ıslah edilmesi ve kaldırılması yönünde birçok görüş bulunan bir konudur.

Konu hakkında görüş bildiren maliyeci ve hukukçular, vergi aslının uzlaşma konusu dışına çıkarılmasından, uzlaşma konularının sınırlandırılmasına; uzlaşmanın gerekçelerinin kaydının tutulmasından, raporu düzenleyen ve okuyanların görüşlerinin alınmasına kadar pek çok öneri ve görüş ileri sürmüşlerdir. Çok az sayıdaki bazı uzmanlara göre ise uzlaşma kaldırılmalı ve VUK’ta yer alan indirim müessesesine işlerlik kazandırılmalıdır. 

Öneriler

Yukarıda açıklanan nedenlerle uzlaşma müessesesinin artıları ve eksileri iyi analiz edilmeli, vergi sistemine getirdiği avantajlar ve sistemde sebebiyet verdiği dezavantajlar iyice değerlendirilmelidir.  

Bu noktada aşağıdaki adımlar atılabilir: 

  • Uzlaşma talep eden mükellefin iyi niyeti ve incelemelerde gösterdiği kolaylığın dikkate alınması
  • Uzlaşmaya ilişkin tutanakta uzlaşmaya ilişkin gerekçeye yer verilmesi, uzlaşma yetkisinin sınırsız olmadığının ve hesap verilebilir bir yapı arz etmesi gerektiğinin bilinmesi 
  • Vergi aslından indirimin çok sınırlı hallerde yapılması ve hatta bu konuda azami indirim oranlarının belirlenmesi

Şaban Küçük

http://kpmgvergi.com/Blog/Pages/FullBlog.aspx?article=218

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.