Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KDV İade Alacaklarının SGK Prim Borçlarına mahsubunda primlerin en geç ödenmesi gereken Yasal Süre PDF Yazdır e-Posta
01 Şubat 2014
Image

Maliye Bakanlığı Genel Yazısı

Tarih   : 18.12.2013

Sayı     : B.07.1.GİB.0.06.55-130[5532-810]

KDV İADE ALACAKLARININ SGK PRİM BORÇLARINA MAHSUBUNDA PRİMLERİN EN GEÇ ÖDENMESİ GEREKEN YASAL SÜRE

SGK prim borçlarının KDV iade alacağından mahsup suretiyle ödenmesinin talep edilmesi durumunda, primin en geç ödenmesi gereken yasal sürenin; primin ilişkin olduğu ayı takip eden ayın sonu (vade) yerine, vadeyi izleyen yirminci gün olacağı hk.

Bakanlığımıza gerek taşra teşkilatımızdan gerekse mükelleflerden intikal eden başvurulardan;

Katma Değer Vergisi (KDV) iade taleplerinin yerine getirilmesinde mali tatil, resmi tatiller, dini bayramlar, beyanname verme sürelerinin çakışması gibi nedenlerle beyanname ve Ba-Bs formlarının verilme sürelerinin uzatılması ya da Kamu Elektronik Ödeme Sisteminde (KEÖS) yaşanan sorunlar nedeniyle Merkez Bankasından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığına transfer işlemlerinde transfer tarihini takip eden işgünündeki sarkmalar sonucunda gecikmeler yaşandığı,

Bu durumun vadesi her ayın 15’inde sona eren SGK prim borçlarına mahsup işlemlerinin zamanında gerçekleştirilememesine ve mükelleflerin mağduriyetine sebebiyet verdiği anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, KDV iade alacaklarının KDV mevzuatında yer alan usul ve esaslar çerçevesinde SGK prim borçlarına mahsuben iadesi mümkün bulunmaktadır. Konuya ilişkin ayrıntılı açıklamalara 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (I/1.1.1.3.) ve 107 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin (E/2) bölümünde yer verilmiştir.

Öte yandan, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun “Primlerin Ödenmesi” başlığını taşıyan 88. maddesi, “prim alacaklarının KDV iade alacağından mahsubu suretiyle ödenebileceği, işverenlerin mahsup talebinde bulundukları ayda muaccel olan prim borçlarının bu maddenin birinci fıkrasına göre belirlenen prim ödeme sürelerini izleyen onbeş gün içinde mahsup suretiyle ödenmesi halinde de yasal süresi içerisinde ödendiğinin kabul edileceği hükme bağlanmış, ayrıca aynı maddede Bakanlığımızın uygun görüşü ile bu uygulamadan faydalanacak işverenleri; iştigal konusu, işletme türü ve işletme büyüklüğü itibariyle belirlemeye ve mahsup talebinde bulunan işverenlerin prim borcunu ödeme süresini otuz günü aşmamak üzere uzatmaya Sosyal Güvenlik Kurumunun yetkili olduğu” hükmüne amirdir.

Bu itibarla, vadesi her ayın 15’inde sona eren SGK prim borçlarına mahsup taleplerinde, yaşanan/yaşanabilecek gecikmelerin ve doğabilecek mükellef mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla, sigorta prim borçlarının KDV iadesinden mahsubu suretiyle ödenmesinde son ödeme tarihinin her ayın 25’i olarak belirlenmesi yönünde bir düzenleme yapılmasının uygun olacağı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından (Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü) Başkanlığımızca talep edilmiştir.

Konuya ilişkin olarak söz konusu Başkanlıktan alınan 02.12.2013 tarih ve 19306090 sayılı cevabi yazıda;

“Cari ay prim borçlarının 5510 sayılı Kanunun 88. maddesinin onüçüncü fıkrası kapsamında KDV iadesinden mahsup suretiyle ödenmesinde uygulamanın, Kanunda yazılı nihai süreye 5 gün ilave edilerek sürdürülmesi yönünde Başkanlıklarınca “Olur” alındığı ve buna ilişkin 28.11.2013 tarih ve 28835 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “İşveren Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile gerekli değişikliklerin yapıldığı”

ifade edilmiştir.

Söz konusu Tebliğin 8. maddesi ile;

“Prim borçlarının katma değer vergisi iade alacağından mahsup suretiyle ödenmesinin talep edilmesi durumunda, primin en geç ödenmesi gereken yasal süre; Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalı çalıştıran işverenlerden; sigortalılara ait ücretleri her ayın 1’i ila sonu arasına ilişkin olarak ödeyen işverenler yönünden, primin ilişkin olduğu ayı takip eden ayın sonu (vade) yerine, vadeyi izleyen yirminci, sigortalılara ait ücretlerin her ayın 15’inden, ertesi ayın 14’üne kadarki döneme ilişkin olarak ödendiği işverenler yönünden ise, primin ilişkin olduğu dönemi takip eden dönemin sonu (vade) yerine, vadeyi takip eden yirminci gün olacaktır.”

şeklinde düzenleme yapılmış ayrıca, bu maddenin devamında konuya ilişkin örneklere de yer verilmiştir.

Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; KDV iade alacaklarının SGK prim borçlarına mahsup talepleri ile ilgili olarak, henüz sonuçlandırılmamış olanlar ile bu Tebliğin yayım tarihinden itibaren gerçekleştirilecek olan işlemlerde yukarıda yer alan açıklamalara göre hareket edilecektir.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.