Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çalışan Bir Ay Sonra İbra Sözleşmesini İmzalamazsa İbraname Geçerli Olur mu? PDF Yazdır e-Posta
07 Şubat 2014
Image

01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Borçlar Kanunu ile birlikte 420. maddesinde ibra sözleşmesinin yapılma esasları belirlenmiştir.

a) İbra sözleşmesi yazılı olacak,

b) İbra sözleşmesi hizmet akdi sona erdiğinde bir ay sonra imzalanması,

c) İbraya konu olan alacak türü ve miktarı yazılacak,

ç) İşçi alacağı noksansız ödenecek,

d) İşçi alacağının banka tarafından yapılması gerekmektedir.

Bu şartlar yerine getirilmemesi halinde ibra sözleşmesi geçerli olmayacaktır.

6098 sayılı Kanunla yapılan ibra sözleşmelerinin iş akdinin sona ermesi ile birlikte bir ay sonra çalışan tarafından imzalanması 4857 sayılı İş Kanunu’nun iş güvencesi esasları dikkate alınarak düzenlemeye gidilmiştir.

Bir aylık süre işçi için işe iade davası açılmasında öngörülmüş bir süredir.

Bu süre aslında alacakların bir ay ertelenmesi anlamına gelmemelidir. İşçinin alacakları iş akdi fesih gerçekleştiğinden itibaren işçi alacağı doğmuş, aynı zamanda işverenin ödeme yükümlülüğü tescil edilerek, gecikmesi halinde yasal faiz tarifesi de gündeme gelecektir.

İbra sözleşmesinin işçinin il değiştirmesi ya da husumet nedeni ile işyerine gitmeyerek bir ay sonra imzalamaması durumunda işçinin işvereni ibra ettiği anlamına gelir.

İşverenler ise ileride oluşacak alacak davalarına karşılık imzalanmayan ibra sözleşmelerinin işçilere noter kanalı/ya da resmi tebligat ile tüm alacakların ödendiğini bildirmesiyle ödemenin ortadan kalktığını , ekine de ibraya konu olan alacaklarını ödediğini gösteren banka dekontunu ilave ederek bilgilendirme yapabilir.

İşçi ise bir ay içinde işverene başvurmaz ise bunun nedeni olarak mücbir sebep ileri sürmesinde kanıtlayıcı belgelerle noksan ödemelere itirazi kayıt koyabilir. Vedat İLKİ e-Yaklaşım / Ocak 2014 / Sayı: 253

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.