Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kayıt içinden çok, kayıt dışı denetlenmeli PDF Yazdır e-Posta
11 Mart 2008

İTO Başkanı, kayıt içinde çalışmayı tercih edenlere yaklaşım ve üslup açısından anlayışlı olunması gerektiği söyledi

 

Sosyal güvenlik ve iş müfettişlerince son dönemde sıklaştırılan denetimlere değinen İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, kayıt içinden çok, kayıt dışının denetlenmesi gerektiğini ifade etti.

Yalçıntaş, yaptığı yazılııklamada, üyelerinden gelen şikayetlere göre denetimlerdeki rahatsızlıkların arttığını gördüklerini, "denetimlerde kantarın topuzunun kaçırılmaması gerektiğini" ifade etti.

Türk iş aleminin küresel piyasalarda yaşanan durgunluk, kurdaki dalgalanmalar ve artan ara malı ithalatı sebebiyle sıkıntılı günler geçirmekte olduğuna ve çarkı döndürmenin kaygısını her geçen gün daha derinden hissettiğini aktaran Yalçıntaş, şunları kaydetti:

"Enerji girdilerindeki maliyet artışları ve ara mal ithalatının giderek artması sebebiyle büyük sanayicilerin de içinde bulunduğu çok sayıdaki üretici, ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Hatta maliyetlerdeki artış ve karlılıktaki düşüş nedeniyle birçok sanayici eleman çıkarmaya başlamıştır. Hal böyle iken kayıt dışından ziyade kayıt içindekileri zorlayan kolaycı tedbirler, istihdam üzerindeki yüklerin de etkisiyle işsizliğin daha da artması tehlikesini ortaya koymaktadır. Denetimlerin gerekliliği tartışılmaz bir gerçektir. Ancak, bu denetimler yapılırken zaten sıkıntılı bir dönemden geçen ve kayıt içinde çalışmayı tercih etmiş olan iş yerlerine yaklaşım ve üslup açısından daha anlayışlı olunması gerektiği kanaatindeyim. Kayıt içinden çok, kayıt dışı denetlenmeli."

Türkiye'nin karşı karşıya olduğu ekonomik sorunların başında kayıt dışının geldiğine dikkati çeken Başkan Yalçıntaş, devletin daha çok bu alana yönelmesi gerektiğini, 5728 sayılı Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Vergi Usul Kanununun 359'uncu maddesinde yapılan değişikliğin yanlış" olduğunu belirten Yalçıntaş, "Değişiklikle; muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleme sayılan gerçeğe aykırı bordrolar sebebiyle, işveren hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Ayrıca, sigorta primi ve ücretin vergisi de hem ceza hem de gecikme faiziyle talep ediliyor. Oysa, kayıt dışı işçi çalıştıran, herhangi bir prim ya da vergi ödemeyen bir işverene ise yalnızca para cezası uygulanıyor; herhangi bir hapis cezası ise öngörülmüyor" görüşünü savundu.

Murat Yalçıntaş, bu çelişkinin giderilmesi ve Türkiye'nin en önemli sorunlarından işsizlik ve kayıt dışılığın daha da artmaması için, zaten büyük bir yükün altında olan kayıtlı istihdamı kayıt dışına ve yurt dışına itecek uygulamalardan kaçınılması gerektiğini kaydetti.

http://www.dunyagazetesi.com.tr/haber.asp?id=3530&cDate=