Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Engelli Çocuğu Bulunan Kadın Sigortalıların Emekliliği PDF Yazdır e-Posta
11 Şubat 2014
Image

KADIN SİGORTALININ ÇOCUĞUNUN BAŞKASININ BAKIMINA MUHTAÇ OLUP OLMADIĞI NASIL TESPİT EDİLİR?

Çocukları doğuştan veya sonradan engelli duruma düşen kadın sigortalılar, en son çalışmalarının geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine müracaat ederek çocuğunun, başka birinin sürekli bakımına muhtaç durumda malûl olduğunun tespitini isteyebilir.

Kadın sigortalıların engelli çocuklarının sevk işlemleri ilgili üniteler tarafından,  ilgililerin adreslerinin bağlı bulunduğu ilçe ve il merkezlerindeki,

- Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerine,

- Devlet üniversitesi hastanelerine,

- Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı asker hastanelerine.

Bu hastanelerin bulunmaması halinde tam teşekküllü Sağlık Bakanlığı Devlet hastanelerine sevk edilir. Çocuğun herhangi bir Devlet hastanesi veya Devlet üniversite hastanesinde, yoğun bakımda olması veya yatmakta olduğu hastaneden başka bir hastaneye naklinin hayati risk taşıması hallerinde, sevk işlemi yatmakta olduğu hastanelere yapılır(2).

Sevk işleminin yapılabilmesi için kadın sigortalının herhangi bir prim gün sayısını yerine getirmesi veya yaşlılık aylığı bağlanacağı tarihi beklemesine gerek yoktur.

Çünkü kadın sigortalıların prim ödeme gün sayıları toplamına eklenecek ve emeklilik yaş hadlerinden indirilecek süre, engelli çocuğun başka birinin sürekli bakımına muhtaç olma halinin başladığı tarih ile sona erdiği tarih arasında geçen veya bu süre içinde çocuğun yaşadığı süreye göre tespit edilmektedir.

Kadın sigortalının başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl çocuğunun birden fazla olması halinde her çocuk için ayrı ayrı sevk yapılacaktır.

Sevk işleminin yapılabilmesi için kadın sigortalı adına uzun vade sigorta kolları primi bildirilmiş olması yeterli olup, sevk talebinde bulunduğu tarihte aktif olarak çalışıp çalışmadığına bakılmaz

Kanun’un yürürlük tarihinden önce devlet memuru olarak çalışmaya başlayanlardan,  memuriyetleri devam eden kadın sigortalılar ile ilk defa 4/1(c)  kapsamında çalışmaya başlayanlardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl çocuğu bulunanlar,  son kez görev yapmakta oldukları illerdeki sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine başvurarak çocuklarının engel durumunun tespitini talep edebilirler.

Kadın sigortalıların çocukları için temin edilen ve ilgili birimlere intikal ettirilen raporlar, Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Kocatepe Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından değerlendirilir.

Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl çocuğun birden fazla olması halinde her çocuk için ayrı ayrı rapor temin edilir.

2008 YILI EKİM AYI BAŞINDAN ÖNCE ÇALIŞMAYA BAŞLAYAN KADIN SİGORTALILAR

2008 yılı Ekim ayı başından önce çalışmaya başlayan ve başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl çocuğu bulunan kadın sigortalının 2008 yılı Ekim ayı başından sonra geçen çalışma sürelerinin dörtte biri, toplam prim ödeme gün sayısına ilave edilir ve ilave edilen süre kadar da emeklilik yaş haddinden indirim yapılır.

2008 yılı Ekim ayı sonrasında geçen çalışma süresinde çocuğun malûliyetinin devam ettiği süreler dikkate alınır.

Prim gün sayısının dörtte birinin toplam güne ilave edilmesinde ve yaş şartından indirim yapılmasında, belli bir süre çalışma şartı veya herhangi bir üst sınır bulunmamaktadır. 2008 yılı Ekim ayından itibaren Kadın sigortalının çalışma süreleri boyunca çocuğunun malûliyeti ne kadar sürmüşse o kadar sürenin dörtte birinden yararlandırılır.

2008 YILI EKİM AYI BAŞINDAN SONRA ÇALIŞMAYA BAŞLAYAN KADIN SİGORTALILAR

2008 yılı Ekim ayı başından sonra çalışmaya başlayan ve başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl durumda çocuğu bulunan kadın sigortalının prim gün sayısına ilave edilecek ve emeklilik yaş haddinden indirilecek süre, çocuğunun doğum tarihi dikkate alınarak uygulanır.

Ancak, çocuğun malûliyetinin sigortalının işe giriş tarihinden önce olması halinde; işe giriş tarihinden, sonra olması halinde ise malûliyet tarihinden itibaren geçen çalışmaların dörtte biri prim gün sayısına ilave edilir ve yaştan da indirilir.

KADIN SİGORTALILARIN BAŞKA BİRİNİN SÜREKLİ BAKIMINA MUHTAÇ DERECEDE MALUL OLAN ÇOCUĞU İÇİN İLAVE HİZMETTEN YARARLANDIRILMAYACAĞI SÜRELER

5510 sayılı Kanun’a göre başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunan kadın sigortalının prim ödeme gün sayılarının dörtte biri prim ödeme gün sayıları toplamına eklenmesinde ve kadın sigortalıların prim ödeme gün sayılarının değerlendirilmesinde;

- Kanun’un 40. maddesi gereğince hesaplanan fiili hizmet süresi zammı, 

- Kanun’un 49. maddesi gereğince hesaplanan itibari hizmet süresi,

- Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan ikinci ve diğer çocukların malul oldukları süreler,

- Kısa vadeli sigorta kollarına tabi olarak geçen süreler,

- Sadece genel sağlık sigortasına prim ödenerek geçen süreler

için ilave hizmet süresi verilmez.

Kanun’un 40. maddesinde yer alan fiili hizmet süresi zammı ile 28. maddesine göre ilave edilecek ek süre ayrı ayrı hesaplanıp eklenir. Ayten Kara E-Yaklaşım / Ocak 2014 / Sayı: 253

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.