Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kârın Sermayeye İlavesi Sonucu Kurumların Aldıkları Pay Senetlerinin Kayıtlara Alınması PDF Yazdır e-Posta
17 Şubat 2014
Image

Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinin 6-b bendinde “kârın sermayeye ilavesi kâr dağıtımı sayılmaz” hükmü yer almaktadır. Anılan bent; tam veya dar mükellef gerçek kişilere, gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olmayanlara ve gelir vergisinden muaf olanlara dağıtılan kâr payları üzerinden yapılacak gelir vergisi tevkifatı ile ilgilidir. Öte yandan; Kurumlar Vergisi Kanunu’nun kurumlar vergisinden muaf olanlara dağıtılacak kâr payları üzerinden yapılacak kurumlar vergisi tevkif atı ile ilgili 15/2. maddesinde de aynı hükümler mevcuttur (Bu açıdan bakıldığında, maddelerde sayılanlar açısından bu şekilde edinilen hisse senetleri nedeniyle elde edilmiş bir kâr payı mevcut değildir.).

Yürütmenin durdurulması karar gerekçesinde yukarıdaki hükümler de dayanak gösterilerek, özetle; kârın sermayeye ilavesi sonucu ortakların ellerinde mevcut hisse senetlerinin temsil ettiği maddi değerin artmadığı, ortakların mal varlığında bir artış meydana gelmediği, kârın sermayeye ilavesi ile yine öz kaynaklardaki sermaye yedeklerinin sermayeye ilavesi arasında ya da bunların sermayeye hiç ilave edilmemesi arasında iştirak edenlerin malvarlığına etkisi yönünden bir farklılık bulunmadığı bu nedenle bu şekilde arttırım sonucu elde edilen hisselerin iştirak kazancı olarak görülemeyeceği belirtilmiştir.

Alınan bu Karar çerçevesinde konuyu aşağıdaki şekilde değerlendirebiliriz:

1. Genel Tebliğ’in yürütmesi durdurulan paragrafı yok hükmündedir.

2. Nihai kararın farklı çıkması ihtimali mevcut karar gerekçesine bakıldığında çok düşük bir ihtimal olarak görülmekle birlikte böyle bir durumun da gerçekleşmesi hukuki olarak mümkündür.

3. Karar, iştirak kazançları istisnasından yararlanılamayan durumlar için (sadece elde etme aşamasında) mükellef lehine olmakla birlikte, iştirak kazançları istisnasından yararlanılan durumlar için mükelleflerin aleyhine sonuçlar doğurabilecektir. Şöyle ki; genel tebliğin anılan düzenlemesi çerçevesinde kâr kaynaklı sermaye artışları sonucu alınan bedelsiz hisselerin nominal değeri kadar iştirakler hesabına ilave yapılmakta dolayısıyla iştirakteki hisselerin maliyeti bu tutarda artmaktadır. Bu hisseler daha sonra satılınca satış kazancı da bu maliyet esas alınarak belirlenmektedir. Hatta, satış kazancı istisnası (Kurumlar Vergisi Kanunu madde: 5/1-e’de yer alan, iki yıl elde tutulmuş olan hisse satış kazançları için öngörülen % 75’lik istisna) da buna göre belirlenmektedir. Eğer, Karar gerekçesinden de hareketle bu tip işlemler sermaye yedeklerinin ilavesi gibi görülürse, aktifte ve pasifte bir artış doğmayacağından iştirak hisselerinin maliyet bedelinin de bu çerçevede belirlenmesi gerekir. Sıfır bedelle giriş nedeniyle maliyet artmayacağından, satış kazancı da buna bağlı olarak artacaktır. İstisna işlemlerde ise, hem % 75’lik istisna kazanç tutarı hem de kalan % 25’lik vergiye tabi kısım rakamları büyüyecektir.

4. Genel Tebliğ’deki anılan paragrafın yürütmesi durdurulmuş olmakla birlikte, yazımızın kaleme alındığı tarih itibariyle bu konuda vergi idaresince henüz açıklama ya da yeni bir düzenleme de yapılmamış durumdadır (Sadece Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesindeki mevzuat bölümünde yer alan genel tebliğin ilgili bölümüne Danıştay Kararı uyarınca yürütmenin durdurulduğu notu işlenmiştir.).

Söz konusu paragrafla ilgili olarak kurumların geçmiş yıllardaki uygulamaları da göz önüne alınarak vergi idaresinin konuya ne şekilde yaklaşacağı henüz belli değildir. Özellikle geçmişte yapılan uygulamaların da düzeltilmesi gibi bir anlayışa gidilmesi işin içinden çıkılmasını çok zor hale getirebilecektir. Oktay Altıntaş, Egemen Tanrıkulu Yaklaşım / Ocak 2014 / Sayı: 253

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.