Memurun görev tazminatı umudu uçtu gitti. 7 Mart 2008 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 5745 sayılı kanunla, "En az 5 hizmet yılını dolduranlara; hizmet sınıfı ve yılları, tabi oldukları personel kanunları, kariyerleri, kamu görevlerine giriş dereceleri ve öğrenim durumları birlikte veya ayrı ayrı dikkate alınmak suretiyle ve 10.000 gösterge rakamını geçmemek üzere Bakanlar Kurulunca tespit edilecek gösterge rakamlarının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucunda bulunacak miktarda görev tazminatı ödenir" hükmünü içeren 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 1'inci maddesinin (C) bendinin (2) numaralı alt bendi yürürlükten kaldırıldı. Ancak çalışanlar neyin kaldırıldığını hâlâ bilmiyorlar. Yapılan düzenleme ile daire başkanı ve daha alt unvanlı personele görev tazminatı verilme olanağı ortadan kaldırıldı. İşin ilginç bir yanı da kanunun yürürlük tarihi. Bu tarih, yasada 15 Ocak 2002 olarak belirlenmiş.
Danıştay kararı bozdu ama...
Hatırlanacağı üzere, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu E:2003/494 sayılı kararında; 14 Mart 2002 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Bir Kısım Kamu Görevlilerine Görev Tazminatı Ödenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı"nın 1. maddesine ilişkin Danıştay 11. Dairesi'nin vermiş olduğu kararı; "Yapılacak yeni bir düzenlemeyle ayrım yapılmaksızın kapsamda bulunan tüm personeli kapsayacak şekilde 4639 sayılı yetki kanunu ve 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde değerlendirme yapılmak suretiyle adaletli bir paylaşım usulünün belirlenmesi gerekmektedir" gerekçesi ile bozmuştu. Bu karar. memurlar tarafından sevinçle karşılanmıştı. Daire başkanı unvanının altındaki bütün memurlar, Danıştay kararı çerçevesinde yetkililerden görev tazminatı konusunda düzenleme yapmasını bekliyorlardı. Evet düzenleme yapıldı ama sonuç kaldırılması yönünde oldu.
Yürürlük tarihi niçin 15 Ocak 2002?
Bazı bürokrat arkadaşlarımız her zaman olduğu gibi burada da cinlik yapmışlar. Memurlar tarafından, Danıştay kararı çerçevesinde 2002 yılından itibaren ödenmeyen görev tazminatının yasal faizi ile ödenmesi konusunda müracaatlarda bulunulmaktaydı. Bu yükümlülükten kaçmak ve memurların görev tazminatı ile ilgili kazanılmış hakkını ortadan kaldırmak amacıyla, kanunun yürürlük tarihi 15 Ocak 2002 olarak tespit edildi. Bir anlamda, çıkartılan düzenleme ile Danıştay kararının gerekçesi buharlaştırıldı.
Daire başkanı ve üstünü kapsıyor
Halen daire başkanı ve üzerindeki görevlerde bulunanlara 15000 gösterge rakamını geçmemek üzere Bakanlar Kurulu'nca tespit edilecek gösterge rakamlarının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucunda bulunacak miktarda görev tazminatı ödemesi yapılmaktadır. Bu ödemeler, emekli olduktan sonra da emekli maaşlarına ilave olarak hiçbir kesintiye tabi tutulmadan ilgili kişilere ödenmektedir.
Yapılsaydı yüzleri gülecekti
Eğer memurlara görev tazminatı ödenmesini öngören hüküm kaldırılmasaydı, en az 5 yılını dolduran çalışanlara 10000 gösterge rakamını geçmemek üzere Bakanlar Kurulu tarafından tespit edilecek tutarlarda görev tazminatı ödemesi yapılabilecek ve bu tutarlar memurların yüzünü güldürecekti. Böylece, memurların ümitleri sönmüş oldu.
'3 kez istifa eden memur, yeniden memur olabilir mi?'
"Devlet memurluğundan geçmiş dönemlerde 3 kez istifa ettim. Yeniden memurluğa dönebilir miyim? Haziran ayında yapılan KPSS'ye girip, aldığım sonuca göre yeniden memur olabilir miyim?" R.A.-İstanbul
Devlet Memurları Kanunu'nun 92'nci maddesinde, "2 defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71'inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler" hükmü yer almaktadır. Bu hüküm çerçevesinde, 2 kezden fazla olmak üzere memuriyetten kendi istekleriyle çekilen veya çekilmiş sayılanların devlet memurluğuna tekrar dönmeleri mümkün değildir.
KPSS'ye girmeniz halinde
3 kez istifa etmeniz sebebiyle Devlet Memurları Kanunu'nun 92'nci maddesi çerçevesinde memuriyete dönemezsiniz. Ancak öğrenim seviyenize uygun KPSS'ye girip sonucuna göre yeniden memur olabilirsiniz.
http://www.takvim.com.tr/yaz1704-3140-104.html |